Гласање о новој израелској влади без Нетањахуа

Израелски парламент данас би требало да гласа о новој Влади, крхкој коалицији од осам странака која би смијенила премијера Бењамина Нетањахуа први пут послије више од једне деценије. Нова коалиција има само танку већину - 61 од 120 мјеста у Кнесету.

Свијет 13.06.2021 | 11:18
Гласање о новој израелској влади без Нетањахуа

Поред тога, чланови долазе из читавог политичког спектра обично нису међусобно усклађени, међутим, странке су јединствене у неслагању са Нетањахуом.

Међутим, Нетањаху је учинио све да задржи власт и настојао је да подијели чланове коалиције, што би могло да оконча овај политички експеримент прије него што је и почео.

Нетањаху је нову коалицију назвао "преваром вијека".

Нову коалицију у почетку ће водити политичар крајње деснице Нафтали Бенет, а планирана Влада укључује арапску странку, прву у историји.

Неки су критиковали чињеницу да је Бенет вјероватно сљедећи премијер, упркос томе што његова странка има само седам мандата.

Савез је оформио Јаир Лапид из странке Будућност, који је имао мандат за формирање владе, али је дозволио да Бенет прво заузме функцију премијера, прије него што га Лапид замијени за двије године, према њиховим плановима.

На сједници ће се, такође, гласати за новог предсједника парламента, јавља ДПА.

Уколико се настави са формирањем нове Владе, била би то прва без Нетањахуа у посљедњих 12 година.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Та

13.06.2021 09:47

Судбина чека и Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неправда

13.06.2021 09:55

Тако треба и код нас смијенити Милорада и све је ријесено осталоце све да иде како народ зели и свимаце бити боље ..додик је зло овог народа..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

13.06.2021 11:25

Ово у Израелу неодољиво подсјеца на стање око садасње владе Црне Горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XYxy

13.06.2021 12:39

Скинути Доду,Драгу и Баку,и све ће се промијенити на боље.Они су зло које треба изкоријенити из коријена.

ОДГОВОРИТЕ