Glasanje o novoj izraelskoj vladi bez Netanjahua

Izraelski parlament danas bi trebalo da glasa o novoj Vladi, krhkoj koaliciji od osam stranaka koja bi smijenila premijera Benjamina Netanjahua prvi put poslije više od jedne decenije. Nova koalicija ima samo tanku većinu - 61 od 120 mjesta u Кnesetu.

Svijet 13.06.2021 | 11:18
Glasanje o novoj izraelskoj vladi bez Netanjahua

Pored toga, članovi dolaze iz čitavog političkog spektra obično nisu međusobno usklađeni, međutim, stranke su jedinstvene u neslaganju sa Netanjahuom.

Međutim, Netanjahu je učinio sve da zadrži vlast i nastojao je da podijeli članove koalicije, što bi moglo da okonča ovaj politički eksperiment prije nego što je i počeo.

Netanjahu je novu koaliciju nazvao "prevarom vijeka".

Novu koaliciju u početku će voditi političar krajnje desnice Naftali Benet, a planirana Vlada uključuje arapsku stranku, prvu u istoriji.

Neki su kritikovali činjenicu da je Benet vjerovatno sljedeći premijer, uprkos tome što njegova stranka ima samo sedam mandata.

Savez je oformio Jair Lapid iz stranke Budućnost, koji je imao mandat za formiranje vlade, ali je dozvolio da Benet prvo zauzme funkciju premijera, prije nego što ga Lapid zamijeni za dvije godine, prema njihovim planovima.

Na sjednici će se, takođe, glasati za novog predsjednika parlamenta, javlja DPA.

Ukoliko se nastavi sa formiranjem nove Vlade, bila bi to prva bez Netanjahua u posljednjih 12 godina.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ta

13.06.2021 11:47

Sudbina čeka i Dodik.

ODGOVORITE
Name

Nepravda

13.06.2021 11:55

Tako treba i kod nas smijeniti Milorada i sve je rijeseno ostaloce sve da ide kako narod zeli i svimace biti bolje ..dodik je zlo ovog naroda..

ODGOVORITE
Name

Nenad

13.06.2021 13:25

Ovo u Izraelu neodoljivo podsjeca na stanje oko sadasnje vlade Crne Gore.

ODGOVORITE
Name

XYxy

13.06.2021 14:39

Skinuti Dodu,Dragu i Baku,i sve će se promijeniti na bolje.Oni su zlo koje treba izkorijeniti iz korijena.

ODGOVORITE