Грађани плаћају високу цијену власти, незнање није случајно

Економиста и бивши амбасадор у Бриселу Драшко Аћимовић у медијима је још почетком априла најавио да ће БиХ добити кредит од ММФ у СДР у износу преко 500 милиона КМ и управо је то потврђено.

Република Српска 13.06.2021 | 10:13
Грађани плаћају високу цијену власти, незнање није случајно

Одобрена је сума од 585 милиона КМ. Предсједник Владе РС Радован Вишковић рекао је да је ММФ спреман да без икаквих почетних услова већ у септембру Босни и Херцеговини да 300 милиона евра.

"Нажалост, власти то до неки дан нису ни знале, јер се по обичају баве само посљедицама, а не узроком. Онда су дали још низ незрелих, бесмислених изјава, да покажу да незнање није случајно", каже Аћимовић за Српскаинфо.

Подсјећа да је савјетовао и да се узму велике количине нафте када је 20.4.2020. године дијељена бесплатно, јер произвођачи нису имали гдје да је складиште због кризе у свијету.

"Ми смо имали могућност да попунимо државне резерве и да подијелимо нафту људима, као помоћ у пандемији, али ту власт није имала лични интерес и то је било игнорисано. Зато грађани сада плаћају овакву високу цијену", тврди Аћимовић.

Шта је то СДР?

Он објашњава да СДР  има у првом реду улогу обрачунске јединице унутар ММФ, али и неких других међународних организација. Алоцира се државама чланицама према њиховим квотама у ММФ-у.

Укупно алоцирани износ СДР-а представља потенцијална потраживања према валутама држава чланица ММФ, које држатељи СДР-а могу активирати било слободним договором с осталим чланицама или пак тако да државе са снажним вањским позицијама по налогу ММФ купе СДР-ове од чланица са слабијим вањским позицијама уступајући им протувриједност у конвертибилној валути.

Вриједност СДР-а након пропасти златно-девизнога стандарда почела се одређивати омјером према корпи водећих свјетских валута. БиХ је добила из своје квоте тих 585 милиона на основу тога што је донесена одлука још у априлу да се повећа квота за све земље два пута.

"Ово није ни класични „станд бy“ аранжман који се прави за кредите са ММФ у којима земља треба да испуни неке од реформских одлука важних за државу којој се кредит одобрава ( за сваку државу другачије) и ово није кредит такозване “брзе помоћи” без услова, који је БиХ добила на почетку пандемије у износу од 330 милиона евра и који је требао циљано бити потрошен на здравствени систем у вријеме пандемије", објашњава Аћимовић.

Напомиње да представници власти нису  показали међународним кредиторима да су средства брзог кредита утрошеног за здравство завршили у здравству.

"Великим аферама и енормним криминалом на рачун здравља грађана показали су да им се не може вјеровати нити у будућности рачунати на њих", изјавио је Аћимовић за Српскаинфо.

Међутим, додаје он, овај СДР кредит није повезан с тим проблемима и њега свака земља добија аутоматски, да послужи за стабилност Централне банке.

"Ако ЦБ одлучи да има довољну висину стабилности, она може некој од земаља тај кредит дати као гаранцију и кроз нпр. противвриједност у еврима искористити га циљано за набавку вакцина, опреме за здравство, побољшање здравственог сектора и друго, јер су зато средства и удуплана да се помогне државама у пандемији", каже Аћимовић.

Криминал и корупција

Власти у БиХ тражиле су трогодишњи проширени аранжман (Еxтендед Фунд Фацилитy—ЕФФ) у вриједности од близу 1,5 милијарди КМ.

Аћимовић истиче да велики кредит који власт жели да добије у износу од 1,5 милијарди КМ захтијева реформе које су вазне за сузбијање криминала и корупције ( БиХ је по званичној статистици друга у Европи по криминалу и корупцији) и сигурно неће бити одобрен без услова.

"Ускоро ће се неки од људи који су повезани с криминалом у јавним набавкама наћи на црној листи Америке и ако се примјени кауза Магнитски, по којој се тренутно санкционишу у Бугарској бизнисмени, онда ће неки од бизнисмена блиских власти у Републици Српској и Федерацији БиХ остати без незаконито стечене имовине и бити процесуирани. Очекује се да ће се неки појавити као заштићени свједоци против политичара који су били организатори криминалних радњи. Криминал и корупција су главне теме када се прича о политичарима у БиХ било гдје у свјетским институцијама и свима је јасно да је њихов лажни “нациопатриотизам” послужио за пљачку БиХ у невјероватним размјерама", закључио је Аћимовић.

(Српскаинфо)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Јовица

13.06.2021 08:35

Па и у Србији нису купили тада нафту.И скоро сви остали.Али ми смо морали?Мени је ова изјава недорасла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар 2

13.06.2021 09:53

КАКО ДА ВЕЛИКИ ДИО НОВЦА БУДЕ ПОТРОСЕН НА ЗДРАВСТВО КАДА ЗА ВРИЈЕМЕ ПАНДЕМИЈЕ ВЛАСТ НАБАВЉА РЕСПИРАТОРЕ И ОСТАЛУ ОПРЕМУ КОЈА НИЗАСТА НИЈЕ И ЗА ТО СКОРО НЕ ПЛАЦА НИСТА А ОВАМО ПЕРУ ПРЕКО ТОГА ПАРЕ И ПЉАЦКАЈУ НАРОД И ДРЗАВУ ..ММФ ТРЕБА ДА ИСОИТА УСТА ЈЕ СВЕ ПОТРОСЕН ПРОСЛИ КРЕДИТ ПА ТЕК ПНДА ДА ПРИЦА О НОВОМ...ОНИ ДАЈУ ПАРЕ ВЛАСТ КРАДЕ А НАРОД ВРАЦА ..ПА ТО СТВАРНО НЕМА НИГДЈЕ.

Name

Црвени сектаси су историја

13.06.2021 08:41

Хвала драгом Богу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гаврило

13.06.2021 09:40

А мозес мислити о знању јадована килавог.

Name

НЕСО БЛ

13.06.2021 09:03

Талиано примо......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кило

13.06.2021 09:04

Колико је лопова у политици, добро љеба имамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2021 12:10

Зива истина. Сто нико не трази да се објави како се тросе ти силни кредити сто добијамо?

Name

Нада

13.06.2021 09:13

Овог господина за премијера и јешћемо, коначно, златном кашиком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

€€€€

13.06.2021 10:36

То није. Требало. Дозволити. Народ. Је крв. Сто. Гласају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хабдркац

13.06.2021 10:36

ситна је то лова, не знају се ни задузит како бог заповједа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

13.06.2021 10:38

Нама под хитно треба Румунски сценарио гдје је главна тужитељица преко ноћи похапсила 600 политичара највишег државног ранга. Или тако или пропаст. Трећег рјешења немамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.06.2021 12:07

Нема овдје таквих појединаца. Назалост насу.