Građani plaćaju visoku cijenu vlasti, neznanje nije slučajno

Ekonomista i bivši ambasador u Briselu Draško Aćimović u medijima je još početkom aprila najavio da će BiH dobiti kredit od MMF u SDR u iznosu preko 500 miliona KM i upravo je to potvrđeno.

Republika Srpska 13.06.2021 | 10:13
Građani plaćaju visoku cijenu vlasti, neznanje nije slučajno

Odobrena je suma od 585 miliona KM. Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da je MMF spreman da bez ikakvih početnih uslova već u septembru Bosni i Hercegovini da 300 miliona evra.

"Nažalost, vlasti to do neki dan nisu ni znale, jer se po običaju bave samo posljedicama, a ne uzrokom. Onda su dali još niz nezrelih, besmislenih izjava, da pokažu da neznanje nije slučajno", kaže Aćimović za Srpskainfo.

Podsjeća da je savjetovao i da se uzmu velike količine nafte kada je 20.4.2020. godine dijeljena besplatno, jer proizvođači nisu imali gdje da je skladište zbog krize u svijetu.

"Mi smo imali mogućnost da popunimo državne rezerve i da podijelimo naftu ljudima, kao pomoć u pandemiji, ali tu vlast nije imala lični interes i to je bilo ignorisano. Zato građani sada plaćaju ovakvu visoku cijenu", tvrdi Aćimović.

Šta je to SDR?

On objašnjava da SDR  ima u prvom redu ulogu obračunske jedinice unutar MMF, ali i nekih drugih međunarodnih organizacija. Alocira se državama članicama prema njihovim kvotama u MMF-u.

Ukupno alocirani iznos SDR-a predstavlja potencijalna potraživanja prema valutama država članica MMF, koje držatelji SDR-a mogu aktivirati bilo slobodnim dogovorom s ostalim članicama ili pak tako da države sa snažnim vanjskim pozicijama po nalogu MMF kupe SDR-ove od članica sa slabijim vanjskim pozicijama ustupajući im protuvrijednost u konvertibilnoj valuti.

Vrijednost SDR-a nakon propasti zlatno-deviznoga standarda počela se određivati omjerom prema korpi vodećih svjetskih valuta. BiH je dobila iz svoje kvote tih 585 miliona na osnovu toga što je donesena odluka još u aprilu da se poveća kvota za sve zemlje dva puta.

"Ovo nije ni klasični „stand by“ aranžman koji se pravi za kredite sa MMF u kojima zemlja treba da ispuni neke od reformskih odluka važnih za državu kojoj se kredit odobrava ( za svaku državu drugačije) i ovo nije kredit takozvane “brze pomoći” bez uslova, koji je BiH dobila na početku pandemije u iznosu od 330 miliona evra i koji je trebao ciljano biti potrošen na zdravstveni sistem u vrijeme pandemije", objašnjava Aćimović.

Napominje da predstavnici vlasti nisu  pokazali međunarodnim kreditorima da su sredstva brzog kredita utrošenog za zdravstvo završili u zdravstvu.

"Velikim aferama i enormnim kriminalom na račun zdravlja građana pokazali su da im se ne može vjerovati niti u budućnosti računati na njih", izjavio je Aćimović za Srpskainfo.

Međutim, dodaje on, ovaj SDR kredit nije povezan s tim problemima i njega svaka zemlja dobija automatski, da posluži za stabilnost Centralne banke.

"Ako CB odluči da ima dovoljnu visinu stabilnosti, ona može nekoj od zemalja taj kredit dati kao garanciju i kroz npr. protivvrijednost u evrima iskoristiti ga ciljano za nabavku vakcina, opreme za zdravstvo, poboljšanje zdravstvenog sektora i drugo, jer su zato sredstva i uduplana da se pomogne državama u pandemiji", kaže Aćimović.

Kriminal i korupcija

Vlasti u BiH tražile su trogodišnji prošireni aranžman (Extended Fund Facility—EFF) u vrijednosti od blizu 1,5 milijardi KM.

Aćimović ističe da veliki kredit koji vlast želi da dobije u iznosu od 1,5 milijardi KM zahtijeva reforme koje su vazne za suzbijanje kriminala i korupcije ( BiH je po zvaničnoj statistici druga u Evropi po kriminalu i korupciji) i sigurno neće biti odobren bez uslova.

"Uskoro će se neki od ljudi koji su povezani s kriminalom u javnim nabavkama naći na crnoj listi Amerike i ako se primjeni kauza Magnitski, po kojoj se trenutno sankcionišu u Bugarskoj biznismeni, onda će neki od biznismena bliskih vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ostati bez nezakonito stečene imovine i biti procesuirani. Očekuje se da će se neki pojaviti kao zaštićeni svjedoci protiv političara koji su bili organizatori kriminalnih radnji. Kriminal i korupcija su glavne teme kada se priča o političarima u BiH bilo gdje u svjetskim institucijama i svima je jasno da je njihov lažni “naciopatriotizam” poslužio za pljačku BiH u nevjerovatnim razmjerama", zaključio je Aćimović.

(Srpskainfo)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jovica

13.06.2021 08:35

Pa i u Srbiji nisu kupili tada naftu.I skoro svi ostali.Ali mi smo morali?Meni je ova izjava nedorasla.

ODGOVORITE
Name

Mitar 2

13.06.2021 09:53

KAKO DA VELIKI DIO NOVCA BUDE POTROSEN NA ZDRAVSTVO KADA ZA VRIJEME PANDEMIJE VLAST NABAVLJA RESPIRATORE I OSTALU OPREMU KOJA NIZASTA NIJE I ZA TO SKORO NE PLACA NISTA A OVAMO PERU PREKO TOGA PARE I PLJACKAJU NAROD I DRZAVU ..MMF TREBA DA ISOITA USTA JE SVE POTROSEN PROSLI KREDIT PA TEK PNDA DA PRICA O NOVOM...ONI DAJU PARE VLAST KRADE A NAROD VRACA ..PA TO STVARNO NEMA NIGDJE.

Name

Crveni sektasi su istorija

13.06.2021 08:41

Hvala dragom Bogu

ODGOVORITE
Name

Gavrilo

13.06.2021 09:40

A mozes misliti o znanju jadovana kilavog.

Name

NESO BL

13.06.2021 09:03

Taliano primo......

ODGOVORITE
Name

Kilo

13.06.2021 09:04

Koliko je lopova u politici, dobro ljeba imamo...

ODGOVORITE
Name

Re

13.06.2021 12:10

Ziva istina. Sto niko ne trazi da se objavi kako se trose ti silni krediti sto dobijamo?

Name

Nada

13.06.2021 09:13

Ovog gospodina za premijera i ješćemo, konačno, zlatnom kašikom.

ODGOVORITE
Name

€€€€

13.06.2021 10:36

To nije. Trebalo. Dozvoliti. Narod. Je krv. Sto. Glasaju.

ODGOVORITE
Name

habdrkac

13.06.2021 10:36

sitna je to lova, ne znaju se ni zaduzit kako bog zapovjeda

ODGOVORITE
Name

Boris

13.06.2021 10:38

Nama pod hitno treba Rumunski scenario gdje je glavna tužiteljica preko noći pohapsila 600 političara najvišeg državnog ranga. Ili tako ili propast. Trećeg rješenja nemamo

ODGOVORITE
Name

Re

13.06.2021 12:07

Nema ovdje takvih pojedinaca. Nazalost nasu.