Проведите пресуде Суда или идете из Савјета Европе!

Босна и Херцеговина може сносити посљедице уколико до краја године не прилагоди Устав и Изборни закон одлукама Европског суда за људска права у Стразбуру, казао је за „Аваз“ судија Европског суда за људска права Фарис Вехабовић.

Босна и Херцеговина 12.06.2021 | 08:28
Проведите пресуде Суда или идете из Савјета Европе!

Изборни циклус

- Информација која се појавила у медијима да је Европски суд за људска права дао БиХ неки рок није истина. Међутим, рок је дао Савјет Европе. Тачније, Комитет министара Савјета Европе донио је одлуку којом позива БиХ да до краја ове године имплементира пресуду у случају ''Сејдић - Финци'', као и друге пресуде које су услиједиле. Одлуком је утврђено да БиХ још није имплементирала споменуте пресуде - појаснио је Вехабовић.

Додао је да се у одлуци наводи да је у БиХ сљедећа изборна година и да се нови изборни циклус не би требао провести према старом закону.

- У супротном, опет ћемо имати дискриминаторне изборе, и позвали су се на члан 46. Европске конвенције о људским правима, који је први пут споменут у пресуди “Зорнић”. То је члан који предвиђа своју примјену онда кад постоји систематско кршење људских права, као што је то случај у БиХ. На основу тог члана, Суд је утврдио да БиХ није демократска држава и да се на тренутни Устав БиХ пристало ради успоставе мира те да је као нужно зло прихваћен појам конститутивних народа - нагласио је Вехабовић.

Према његовим ријечима, крајње је вријеме да се пресуде Суда проведу, али у потпуности, без компромиса.

Суспензија чланства

- БиХ је још прије пет-шест година била на тапету Савјета Европе. Чак једна од мјера је била да се суспендује из чланства у Савјета Европе. То би наштетило БиХ као држави. Надам се да до тога неће доћи. Нефункционалност и дискриминација иду руку под руку. Због тога Европски суд за људска права БиХ етикетира као недемократску државу. Свима је јасно шта то значи - поручио је Вехабовић.

Овом приликом истакао је да ће сваки покушај да се умање обавезе БиХ, и то на начин да се праве неки „трухли компромиси“, резултирати санкцијама.

- Умањење угледа БиХ је евидентно, а чланство у Савјету Европе наравно да јесте једна од важних ставки у том имиџу БиХ - закључио је Вехабовић.

Имамо ли нелегитимну власт

Вехабовић истиче да је Суд на овај начин позвао на заштиту појединачних људских права, а не на заштиту конститутивних права.

- Спомиње се да би било добро да се ово све заврши до краја ове године, а како би се 2022. могли одржати избори према новом Изборном закону и новим одредбама Устава БиХ. Дакле, БиХ мора грађане увести у центар збивања. Овај проблем постоји већ четири изборна процеса, довели смо се у опасност да имамо нелегитимну власт - истакао је Вехабовић.

(Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

борац

12.06.2021 06:54

Теско цекају да и избаце из савјета европе приватна земља смо ми свако са својим племеном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тацно

12.06.2021 07:05

треба гласти прво за способне и постене људе а не гледати прво из којег тора овца долази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свакако је нелегална

12.06.2021 08:24

Пљацком изборне воље гласаца са и без и тога проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интелектуалац

13.06.2021 22:02

Сто су у демократском свијету најнормалније ствари код нас је огроман проблем који је изгледа немогуце ријесити=изборни закон и једнакост свих градзана.....тако је то кад влада националност, примитивизам и лоповлук...

ОДГОВОРИТЕ