Provedite presude Suda ili idete iz Savjeta Evrope!

Bosna i Hercegovina može snositi posljedice ukoliko do kraja godine ne prilagodi Ustav i Izborni zakon odlukama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kazao je za „Avaz“ sudija Evropskog suda za ljudska prava Faris Vehabović.

Bosna i Hercegovina 12.06.2021 | 08:28
Provedite presude Suda ili idete iz Savjeta Evrope!

Izborni ciklus

- Informacija koja se pojavila u medijima da je Evropski sud za ljudska prava dao BiH neki rok nije istina. Međutim, rok je dao Savjet Evrope. Tačnije, Komitet ministara Savjeta Evrope donio je odluku kojom poziva BiH da do kraja ove godine implementira presudu u slučaju ''Sejdić - Finci'', kao i druge presude koje su uslijedile. Odlukom je utvrđeno da BiH još nije implementirala spomenute presude - pojasnio je Vehabović.

Dodao je da se u odluci navodi da je u BiH sljedeća izborna godina i da se novi izborni ciklus ne bi trebao provesti prema starom zakonu.

- U suprotnom, opet ćemo imati diskriminatorne izbore, i pozvali su se na član 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji je prvi put spomenut u presudi “Zornić”. To je član koji predviđa svoju primjenu onda kad postoji sistematsko kršenje ljudskih prava, kao što je to slučaj u BiH. Na osnovu tog člana, Sud je utvrdio da BiH nije demokratska država i da se na trenutni Ustav BiH pristalo radi uspostave mira te da je kao nužno zlo prihvaćen pojam konstitutivnih naroda - naglasio je Vehabović.

Prema njegovim riječima, krajnje je vrijeme da se presude Suda provedu, ali u potpunosti, bez kompromisa.

Suspenzija članstva

- BiH je još prije pet-šest godina bila na tapetu Savjeta Evrope. Čak jedna od mjera je bila da se suspenduje iz članstva u Savjeta Evrope. To bi naštetilo BiH kao državi. Nadam se da do toga neće doći. Nefunkcionalnost i diskriminacija idu ruku pod ruku. Zbog toga Evropski sud za ljudska prava BiH etiketira kao nedemokratsku državu. Svima je jasno šta to znači - poručio je Vehabović.

Ovom prilikom istakao je da će svaki pokušaj da se umanje obaveze BiH, i to na način da se prave neki „truhli kompromisi“, rezultirati sankcijama.

- Umanjenje ugleda BiH je evidentno, a članstvo u Savjetu Evrope naravno da jeste jedna od važnih stavki u tom imidžu BiH - zaključio je Vehabović.

Imamo li nelegitimnu vlast

Vehabović ističe da je Sud na ovaj način pozvao na zaštitu pojedinačnih ljudskih prava, a ne na zaštitu konstitutivnih prava.

- Spominje se da bi bilo dobro da se ovo sve završi do kraja ove godine, a kako bi se 2022. mogli održati izbori prema novom Izbornom zakonu i novim odredbama Ustava BiH. Dakle, BiH mora građane uvesti u centar zbivanja. Ovaj problem postoji već četiri izborna procesa, doveli smo se u opasnost da imamo nelegitimnu vlast - istakao je Vehabović.

(Avaz)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

borac

12.06.2021 08:54

Tesko cekaju da i izbace iz savjeta evrope privatna zemlja smo mi svako sa svojim plemenom.

ODGOVORITE
Name

tacno

12.06.2021 09:05

treba glasti prvo za sposobne i postene ljude a ne gledati prvo iz kojeg tora ovca dolazi

ODGOVORITE
Name

Svakako je nelegalna

12.06.2021 10:24

Pljackom izborne volje glasaca sa i bez i toga problema.

ODGOVORITE
Name

Intelektualac

14.06.2021 00:02

Sto su u demokratskom svijetu najnormalnije stvari kod nas je ogroman problem koji je izgleda nemoguce rijesiti=izborni zakon i jednakost svih gradzana.....tako je to kad vlada nacionalnost, primitivizam i lopovluk...

ODGOVORITE