СДС: Хашки суд је незаинтересован за српска страдања

"Својим пресудама Хашки трибунал није доприњео откривању истине о трагичним догађајима који су се десили на подручју бивше Југославије као ни промицању повјерења и помирења међу народима", саопштено је из Српске демократске странке.

Република Српска 09.06.2021 | 13:21
СДС: Хашки суд је незаинтересован за српска страдања

У СДС истичу да Хашки трибунал током свог читавог постојања није тражио правду за српска страдања током рата у Босни и Херцеговини и да ће након његовог затварања остати горак укус породицама погинулих цивила и војника српске националности.

"Трибунал у Хагу нису интересовале страдања српских цивила у Сарајеву, у Подрињу, у долини Неретве, на подручју западно-крајишких општина, у Посавини, на Озрену… Без истине и правде Хашки суд је оставио 30.000 српских жртава од којих је 7.000 цивила. Својим дјеловањем Хашки трибунал је сам од себе створио политички суд који суди само војно-политичком руководству једне странке у сукобу и чије пресуде треба да створе простор за једнолично тумачење историје у којем су Срби били једини негативци а сви остали жртве", стоји у саопштењу за јавност СДС.

Српска демократска странка свим оним који имају такве намјере поручује да такво прекрајење историје неће проћи. Додају да пресуде донесене од политичког Хашког трибунала нису пресуде Републици Српској, Војсци Републике Српске и српском народу.

У СДС кажу да тумачење догађаја из периода 1992-1995 треба препустити историчарима.

"Биће занимљиво ишчитати издвојено мишљење судије Нијамбе која је јуче и јавно захтјевала понављање суђења. Издвојено мишљење судије Нијамбе на 400 страница помоћи ће расвјетљавању бројних нејасноћа и питања које Хашки трибунал није желио да уважи. Сваки изгубљен живот и свака жртва без обзира на националност заслужује пијетет и поштовање. Хашки суд српским жртвама није донио правду а наша је дужност да подсјећамо међународну јавност да нико није одговарао за 30.000 Срба који су своје животе дали за слободу и за Републику Српску", наводе из СДС. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ако ћемо право

09.06.2021 13:07

За српска страданија нису нешто заинтересовани ни српски политичари, ни генерали, ни архипастири, ни остале поглавице. Нити су кад били, нити ће бити. Како прије тако и данас, и кроз историју цијелу. Такав је то народ, који их је такве изњедрио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја Скојотовски

09.06.2021 13:46

А судови у РС.ој, шта је са њима, и они су незаинтересовани, или је нешто друго у питању

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

09.06.2021 14:29

Назалост дали зивоте да тадаснхи сверцери данас имају приватну дрзаву слава им Бозе и лака земља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

09.06.2021 14:49

Теско народу који зиви у митовима И легендама и вјерује сам у своје сопствене лази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

09.06.2021 14:56

Слажем се

Name

Јоми

10.06.2021 16:41

Писало недавно по Палама,главу Горе предсједнице уз тебе су Пале,када је требала подрска Баји због његових глупости а сада невидим нигдје подрску генералу Младицу,много смо јадни.Ста реци него само фуј,фуј,фуј.

ОДГОВОРИТЕ