SDS: Haški sud je nezainteresovan za srpska stradanja

"Svojim presudama Haški tribunal nije doprinjeo otkrivanju istine o tragičnim događajima koji su se desili na području bivše Jugoslavije kao ni promicanju povjerenja i pomirenja među narodima", saopšteno je iz Srpske demokratske stranke.

Republika Srpska 09.06.2021 | 13:21
SDS: Haški sud je nezainteresovan za srpska stradanja

U SDS ističu da Haški tribunal tokom svog čitavog postojanja nije tražio pravdu za srpska stradanja tokom rata u Bosni i Hercegovini i da će nakon njegovog zatvaranja ostati gorak ukus porodicama poginulih civila i vojnika srpske nacionalnosti.

"Tribunal u Hagu nisu interesovale stradanja srpskih civila u Sarajevu, u Podrinju, u dolini Neretve, na području zapadno-krajiških opština, u Posavini, na Ozrenu… Bez istine i pravde Haški sud je ostavio 30.000 srpskih žrtava od kojih je 7.000 civila. Svojim djelovanjem Haški tribunal je sam od sebe stvorio politički sud koji sudi samo vojno-političkom rukovodstvu jedne stranke u sukobu i čije presude treba da stvore prostor za jednolično tumačenje istorije u kojem su Srbi bili jedini negativci a svi ostali žrtve", stoji u saopštenju za javnost SDS.

Srpska demokratska stranka svim onim koji imaju takve namjere poručuje da takvo prekrajenje istorije neće proći. Dodaju da presude donesene od političkog Haškog tribunala nisu presude Republici Srpskoj, Vojsci Republike Srpske i srpskom narodu.

U SDS kažu da tumačenje događaja iz perioda 1992-1995 treba prepustiti istoričarima.

"Biće zanimljivo iščitati izdvojeno mišljenje sudije Nijambe koja je juče i javno zahtjevala ponavljanje suđenja. Izdvojeno mišljenje sudije Nijambe na 400 stranica pomoći će rasvjetljavanju brojnih nejasnoća i pitanja koje Haški tribunal nije želio da uvaži. Svaki izgubljen život i svaka žrtva bez obzira na nacionalnost zaslužuje pijetet i poštovanje. Haški sud srpskim žrtvama nije donio pravdu a naša je dužnost da podsjećamo međunarodnu javnost da niko nije odgovarao za 30.000 Srba koji su svoje živote dali za slobodu i za Republiku Srpsku", navode iz SDS. 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ako ćemo pravo

09.06.2021 13:07

Za srpska stradanija nisu nešto zainteresovani ni srpski političari, ni generali, ni arhipastiri, ni ostale poglavice. Niti su kad bili, niti će biti. Kako prije tako i danas, i kroz istoriju cijelu. Takav je to narod, koji ih je takve iznjedrio.

ODGOVORITE
Name

Joja Skojotovski

09.06.2021 13:46

A sudovi u RS.oj, šta je sa njima, i oni su nezainteresovani, ili je nešto drugo u pitanju

ODGOVORITE
Name

Virus

09.06.2021 14:29

Nazalost dali zivote da tadasnhi sverceri danas imaju privatnu drzavu slava im Boze i laka zemlja

ODGOVORITE
Name

Galeb

09.06.2021 14:49

Tesko narodu koji zivi u mitovima I legendama i vjeruje sam u svoje sopstvene lazi

ODGOVORITE
Name

Realno

09.06.2021 14:56

Slažem se

Name

Jomi

10.06.2021 16:41

Pisalo nedavno po Palama,glavu Gore predsjednice uz tebe su Pale,kada je trebala podrska Baji zbog njegovih gluposti a sada nevidim nigdje podrsku generalu Mladicu,mnogo smo jadni.Sta reci nego samo fuj,fuj,fuj.

ODGOVORITE