Пресуде посљедица лоше међународне политике Српске

- Статистка и бројеви неупитно показују да су Срби у Хагу драконски кажњавани. Изречене пресуде Србима су 7 доживотних робија и 1160 година затвора. Хрвати су укупно осуђени на 294 година, Бошњаци на 42 године и Албанци на укупно 13 година – казао је др Милан Радовић, замјеник предсједника СДС реагујући на пресуду генералу Ратку Младићу. 

Република Српска 09.06.2021 | 09:50
Пресуде посљедица лоше међународне политике Српске

„Да ли се ради о праву и правди, то могу да пресуде будуће генерације. Међутим, уколико посматрамо однос хрватских политичара и њихове званичне политике према оптуженим Хрватима, они су то поставили као национални интерес. Слично је и са албанском, али и бошњачком страном“ – нагласио је Радовић.

Он је истакао да су политичари из Републике Српске се прилично резервисано понашали према оптуженим Србима и зато имамо овакву ситуацију. 

„Не смијемо заборавити да су поједини политичари, прије само непуне двије деценије, пресудили и генералу Младићу и Радовану Караџићу, иако се данас покушавају представити као заштитници српских интереса“ – казао је Радовић. 

Он наглашава да утркивање у томе ко ће прије да осуди рад Хашког трибунала је без икаквог смисла, јер ништа није урађено како би се ствари спријечиле на вријеме или барем значајно амортизовале негативне посљедице. 

Радовић подсјећа да се не смије заборавити да су многи од оптужених остајали усамљени, без икакве помоћи и подршке, како они, тако и њихове породице.

„Српски народ у Републици Српској мора да промијени своју политику, не само на унутрашњем, него и на међународном плану. Прије свега, морамо имати јасно одређену стратегију и национални интерес. При томе морамо имати у виду значај економије и правне државе, што даље отвара питања заустављања корупције, проблема одлива мозгова и младих људи. Наша међународна политика би морала да дјелује превентивно или еx анте, а не накнадно“ – појаснио је Радовић.

Замјеник предсједника СДС је казао да је важно да признамо сами себи да Република Српска на међународном плану није у доброј позицији што одлуке Хашког трибунала и потврђују. 

„Република Српска је јака онолико колико су јаки њени грађани, а српски народ може да се одбрани од сложених међународних изазова само онолико колико се његово лидерство буде одговорно понашало. Српском народу у Републици Српској нису од помоћи лидери који мијењају ставове онако како дува „дашак вјетра“ на Балкану, већ су му потребни лидери са визијом, који изнад свега држе лични интегритет, који се према својој историји опходе са дубоким поштовањем, а према свом народу са љубављу“ – сугерисао је Радовић.
  
Он је казао да не смијемо заборавити да само јака Република Српска, са јаком економијом, стабилним правосуђем и јасном политичком визијом може да буде заштита свом народу. 

„Да смо се тако опходили према њој посљедњих 15 година, да смо успјели произвести квалитетне и ефикасне дипломатске одговоре, питање је да ли би се наше пресуде мјериле у миленијумским казнама“ – закључио је Радовић.

(БН)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

!

09.06.2021 07:59

Свака част на оваквим констатацијама Радовићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

09.06.2021 08:00

Нико не коментарише Алакалаја, он је направио скандал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

10.06.2021 18:35

Баја је крив нема сједница у предсједништву јер их саторски пјевац не заказује. Он је морао сазвати сједницу па да се гласа, а не послат писмо, а питају се сва тројица и предходна одлука му дозвољава да прица. Назалост Баја це нас костати да цемо се добро кајати.

Name

Коста

09.06.2021 08:01

Тако је Милане, Србендо наша са Романије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постовање

09.06.2021 08:33

За сваку ријец.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.06.2021 08:33

Тако је...

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

09.06.2021 09:02

Свака част на коментару али свака част ! Тачно и прецизно

ОДГОВОРИТЕ