Генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора

Судско вијеће потврдило је доживотну казну затвора генералу Ратку Младићу.

Република Српска 08.06.2021 | 15:02
Генерал Ратко Младић осуђен на доживотну казну затвора

Судско вијеће у Хагу одбило је жалбе тима одбране генерала Ратка Младића по више тачака оптужнице, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

Генерал Ратко Младић поручио је непосредно пред изрицање другостепене пресуде у Хагу да ће бити добро и да ће бити ослобођен ако буде по Божијој правди, а ако буде по Брамерцовој онда то није правда.

Ову поруку је београдским медијима у Хагу пренио његов син Дарко Младић, који је уживо слушао пресуду.

"Чуо сам се са Ратком . Нисмо се видјели пријеподне. Дозвољено ми је да оца посјетим данас од 18.00 до 19.30 часова. Једва чекамо да се видимо, јер га нико од породице није могао посјетити у протеклих годину и по дана", рекао је он.

Првостепеном пресудом Хашког трибунала, чији је рад наслиједио Механизам, Младић је у новембру 2017. године осуђен на доживотни затвор, након чега су и одбрана и тужилаштво изјавили жалбе на ту одлуку.

Суђење генералу Војске Републике Српске почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године. Младић је ухапшен у мају 2011. године, након 12 година скривања, у мјесту Лазарево у Србији и изручен је Хагу. Хашко тужилаштво је 25. јула 1995. године Трибуналу поднијело прву оптужницу против Ратка Младића на којој је био заједно са првим предсједником Републике Српске Радованом Караџићем.

Оптужница је више пута проширивана, а коначно је прецизирана 2002. године. Будући да су у размаку од три године ухапшени, да им је суђење почело у различитим периодима, оптужнице против њих су развојене и судило им се у одвојеним поступцима.

(БН/Агенције)