Држављани БиХ могу на одмор у само неколико земаља

Креће сезона годишњих одмора, државе су почеле промовисати своје туристичке потенцијале, грађани су почели планирати своја путовања, и сви се надају да пандемија корона вируса неће поново ескалирати.

Босна и Херцеговина 08.06.2021 | 07:43
Држављани БиХ могу на одмор у само неколико земаља

Министарство спољних послова Босне и Херцеговине на својој wеб страници дало је преглед за сваку поједину државу са детаљним упутама и препорукама грађанима БиХ везаним за путовања.

Оно што многе сигурно неће обрадовати јесте да, према ономе што се може видјети из опширног списка, држављани Босне и Херцеговине без неких посебних ограничења могу путовати у само седам држава.

Тако без ограничења можемо у Србију, Црну Гору, Сјеверну Македонију, Афганистан, Бразил, Албанију за коју је потребан одговарајући доказ о расположивом смјештају, те у Белгију гдје се по доласку попуњава образац локатора за јавно здравство на основу чега ће се одредити да ли особа има висок ризик од заразе коронавирусом. У зависности од тога иде се у карантин.

Државе у које можемо уз одређене услове

Издвојили смо у посебну категорију листу држава у које се може путовати са ПЦР тестом уз неке друге посебне услове. Додатна потешкоћа за бх. грађане је та што је за неке земље, умјесто ПЦР теста, довољна потврда од вакцинисању или преболованом ЦОВИД-19, коју засад Босна и Херцеговина као држава не издаје.

Ипак, далеко је већа листа земаља у које бх. држављани не могу ни ући, барем не туристички.

Када су у питању државе гдје се може, уз одређене услове, нема много оних које би евентуално, барем већини грађана, биле туристички интересантне.

Сви који путују у Грчку попуњавају електронички образац прије доласка у земљу, те морају имати потврду о вакцинисању, или негативан ПЦР тест.

Хрватска од особа које ту долазе из туристичких разлога тражи потврду о уплаћеном смјештају, уз предочење негативног ПЦР теста или брзог антигенског теста који мора бити са Заједничке листе брзих антигенских тестова које међусобно признају државе чланице Европске уније, предочење потврде о примању двије дозе вакцина које се користе у ЕУ, потврде о преболованом ЦОВИД-19 и примању једне дозе вакцине унутар шест мјесеци од почетка болести.

У Анголу се може уз негативан ПЦР тест на Цовид-19, не старији од 72 сата, с тим да су путници дужни ступити у карантин гдје се морају поновно тестирати у року од седам дана.

Негативан ПЦР тест потребан је и за Малдиве, Мароко, Арменију, Нигерију, Бангладеш, Египат, Етиопију, Кенију, Судан, као и за Бахраин гдје ће сви путници бити подвргнути детаљном здравственом прегледу, док је за Бјелорусију, осим ПЦР теста, потребно важеће здравствено осигурање.

Уз ПЦР тест може се у Индију, с тим да ћете се поново морати тестирати у тој земљи, затим у Ирак који, осим теста, тражи и да останете 14 дана у карантени, док ПЦР тест треба и за Иран који Босну и Херцеговину сврстава у земље високог ризика.

За улазак у Бугарску требате потврду о завршеној ЦОВИД-19 вакцинацији или брзи антигенски тест не старији од 48 сати или негативан налаз ПЦР тестирања стар до 72 сата.

За улазак у Ирску требате прије путовања попунити локацијски образац на интернету, те посједовати негативан РТ-ПЦР тест не старији од 72 сата, а по доласку у земљу морате остати у карантину. Нова изузећа примјењују се од 17. априла 2021. године и односе се на путнике који су у потпуности вакцинисани одобреним ЦОВИД-19 вакцинама.

У Јордан можете уз негативан ПЦР тест, с тим да ће се путници још једном тестирати на аеродрому гдје тест кошта око 100 КМ. Слично је и са Либаном. И у Латвију се може ући уз ПЦР тест, с тим да је Босна и Херцеговина је на листи земаља за које се не савјетује путовање, а самоизолација од 10 дана је обавезна након повратка или транзитирања кроз земљу.

Босна и Херцеговина је на листи земаља за чије се држављане захтијева појачана контрола приликом доласка у Литванију. И по тренутној класификацији Краљевине Низоземске, Босна и Херцеговина спада у категорију високо ризичних подручја, што значи да карантин није обавезан за особе које долазе из наше земље, а потребан је ПЦР тест не старији од 24 сата.

У Шведској морате ступити у карантин, уколико сте испунили низ услова за улазак у зељу, попут довољно новца за покривање цијелог трајања намјераваног боравка и за повратно путовање у земљу поријекла.

Гдје не можемо ни туристички

Постоје и државе у које се не може лако ући, односно може само уз изузетке, који пак нису туристички.

Такве су Алжир, Аргентина, Аустралија, Аустрија, Азербејџан, Канада, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Њемачка, Мађарска, Исланд, Индонезија, Италија, Јапан, Норвешка, Пољска, Португал, Катар, Румунија, Русија, Словачка, Шпанија, Казахстан, Кувајт, Киргистан, Луксембург, Малезија, Малта, Мексико, Нови Зеланд, Саудијска Арабија, Кина у коју је могуће ући уз визу издату након 1. јула 2020. године, а услови за улазак су ригорозни.

Држављани БиХ у Кипар могу само уз специјалну дозволу, док се у Чешкој може бити 12 сати, а Шведска је одлучила зауставити небитна путовања до 31. августа.

За улазак у Словенију Босна и Херцеговина остаје на црвеној листи држава. Услови за улазак држављана БиХ у Словенију остају исти, и то треба стална или привремена виза у Словенији или некој од других земаља чланица ЕУ, када је у питању лијечење, треба потврда доктора о термину, тест на ЦОВИД 19 који је урађен у ЕУ или држави Шенгена, а уколико држављанин БиХ који у Словенији нема стални или привремени боравак и не може дати адресу на којој ће бити у карантину, улазак у Словенију му се не одобрава.

(Фактор)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Мислим Ман

08.06.2021 07:12

Ма не треба нигдје ни ићи. Ако туризам и свјетска економија занемарују средњи и нижи сталеж, нема везе, не треба ни ићи, нек се купа само елита која има лове и плаца по 1000 еура ПЦР тестове напријед назад. Сто се мене тице то је добра ствар да се коначно распоредимо и направимо транспареност ко је на којој линији фронта кад крене ресетовање. Сретно свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

08.06.2021 13:00

Има ли нешто позитивно у чему је добра наша земља? Цркли дабогда сви који имају учешће у том.

Name

Добој

08.06.2021 14:19

Одлицно Мислис Ман, слазем се с тобом у потпуности. Доста висе фолирантског зивота и прице о милионима.

Name

кики

08.06.2021 07:14

Са парама којим се иде на одмор ..не могу ни код куце остати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Џокица

08.06.2021 07:48

Брига ме. Док је оваца биће и шишања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

08.06.2021 11:52

Ове земље гдје може без ковид терора су сасвим довољне. Треба их наградити и ићи тамо.

ОДГОВОРИТЕ