Вода носила дрвеће, ћуприје и смеће, драматичан призор

Већа количина кише која је јуче у поподневним часовима пала у општини Лопаре, изазвала је ријечну бујицу и пораст водотока свих планинских рјечица. За сада мјештани нису пријављивали штету, неколико дрвених ћуприја је уништено, а очевици кажу да је призор бујице од скоро два метра која је носила дрвеће и смеће, био драматичан.

Република Српска 07.06.2021 | 17:32
Вода носила дрвеће, ћуприје и смеће, драматичан призор

Мјештани општине Лопаре, већ су навикли да се вода са Мајевице, с времена на вријеме, спусти и крене дуж насељених мјеста пунећи корита рјечица. Али, оно што се десило јуче поподне у селу Мачковац јесте било изненађење јер се велика бујица, висока око два метра по казивању очевидаца, носећи са собом дрвеће и смеће, појавила изненада и неочекивано. Очевици кажу да призор био драматичан.

“Највеће изненађење је што се све десило у секундама, талас од метар, два је одједном наишао са великом количином дрвета и смећа. Није се ниво ријеке постепено повећавао, него баш одједанпут. Мој колега је кренуо из сусједног села, Јабланице и прелазећи преко моста примијетио да је мост већ угрожен, да прељева вода преко њега”, каже Владимир Лукић из Лопара.

“Киша је пала, и одједном се чуло неко хучање. Након тога изненада призор бујице која ваља дебеле трупце, грање...срушен је мост који су људи изградили”, наводи Душан Митровић, мјештанин Лопара.

- Очигледно да је обилна киша која је пала на Мајевици проузроковала да вода крене кроз корита, каже начелник општине Лопаре, Радо Савић.

“Апелујем на мјештане који су претрпјели штету да нам се јаве. Екипе Цивилне заштите  обилазе мостове, до сада нисмо имали пријава штете”, изјавио је Савић.

Мјештани кажу да су у страху, те да су примијетили камионе са трупцима који су на том потезу пролазили свакодневно. Ко сијече дрвеће и гдје се вози, не знају, али кажу то би могао бити узрок и јучерашње бујице.

“Нема више дрвећа да штити, вода се нагло слије. То се јуче десило. Нема више шта да штити. Јуче су трупци били наслагани и спремни, вјероватно да се негдје депортују. Све је то ријека однијела. Не знамо коме да се обратимо, да ли су то “Шуме Српске”, или ко то сијече, да се обратимо. Погазише пут, подробише. Општина гради путеве. Није у реду. Људи су огорчени на то”, додаје Душан Митровић.

Неколико мостова је већ од раније, због поплава и бујичних токова било оштећено, неки су у међувремену и санирани. Јучерашња бујица је по казивању мјештана тешко оштетила неколико дрвених ћуприја, а надлежни најављују да ће предузети све неопходне кораке.

(БН)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рибар

07.06.2021 17:08

Шта да се друго очекује него бујични потоци јер је шума исјечена? Било је обилних киша и прије четдесет година, али су потоци и ријеке надолазили постепено. Сад је шума исјечена,плус бројна клизишта због машина које су искасапиле шумско тло по Српској правећи хиљаде тзв.влака- канала којим се нагло вода слива и планинске потоке и ријечице. Велики посао се мора урадити на санацији тих влака и пошумљавању, али то нека нико не очекује док се у име народа о томе не буду питали зелени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

666

07.06.2021 23:18

Један од најбољих коментара које сам процитао. Проблем смо сами створили и сада га морамо и ријесити на нацин који је "рибар" предлозио.

Name

Вода

07.06.2021 18:56

Ајд сто носи ћуприје, однесе и лопарски водовод .

ОДГОВОРИТЕ