Стојановић: Ништа радикално се неће десити у Хагу

Правоснажна пресуда генералу Ратку Младићу биће изречена сутра. На првостепену пресуду жалили су се и тужилаштво и одбрана. Иако се са пажњом ишчекује другостепена пресуда Младићу, Стојановић сматра да се након ње ништа радикално неће десити.

Република Српска 07.06.2021 | 17:19
Стојановић: Ништа радикално се неће десити у Хагу

И док тужилаштво тражи да се Младић прогласи кривим и за геноцид у још шест општина, одбрана очекује да буде ревидирана пресуда у вези са догађајима у Сребреници.

Пет судија одлучиваће о судбини генерала Ратка Младића, којем је према првостепеној пресуди изречена доживотна затворска казна. Ни једно од пет судија није из Европе, већ их је четворо са афричког континента, док је један са Јамајке.

Приска Матимба Нијамбе из Замбије је предсједавајућа апелационог Вијећа у случају Младић.  Позната је по томе што је раније имала издвојено мишљење у случају Толимир.

“Подсјетићу да је судија Нијамбе била члан првостепеног судског вијећа у предмету генерала Толимира и да је издвојила своје мишљење у односу на остале чланове судског вијећа сматрајући да нема довољно елемената да се радње и догађаји, који су несумњиви злочин на простору у и око Сребренице, третирају као геноцид. Немам ниједан разлог да сумњам другачије и уколико је неко досљедан у свом ставу и има исте чињенице, исте доказе, шта је то што би здравом разуму указивало да сада треба да каже другачије него оно што је рекла прошли пут”, каже генералов адвокат Миодраг Стојановић.

Првостепена пресуда генералу Ратку Младићу изречена је 22. новембра 2017. године. Проглашен је кривим за геноцид у Сребреници, злочин против човјечности, кршење закона или обичаја ратовања.

Ослобођен је оптужбе за геноцид у шест бх. општина током 1992. године – Приједору, Санском Мосту, Кључу, Котор Вароши, Фочи и Власеници. На првостепену пресуду жалили су се и тужилаштво и одбрана.

“Ипак хоћу да вјерујем да ће правда побиједити барем у елементима првостепене пресуде, а то је за поједине инциденте у и око Сарајева, око талачке кризе, јер то апсолутно не може да буде злочин како је то наведено имајући у виду чињеницу да је то био тренутак бомбардовања НАТО авијације Републике Српске и положаја Војске Републике Српске и квалификација око геноцида”, каже Стојановић.

Истог дана када ће бити изречена правоснажна пресуда Младићу, заказана је и сједница Савјета безбједности УН на којој ће учествовати
предсједник Србије Александар Вучић. Главна тема ће бити процеси у Међународном резидуалном механизму у Хагу. Адвокат Стојановић сматра да ту нема никавих случајности, те да је све испланирано.

“И ова нагла одлука, нагла прије свега због процесног проблема с чињеницом да је један од судија, члан вијећа преминуо и да у врло
кратком року од именовања другог судије се ипак прихвата објављивање ове пресуде, указује да се некоме журило да то буде баш на овај дан. Ја мсилим да то апсолутно не може бити случајност”, сматра Младићев адвокат.

Иако се са пажњом ишчекује другостепена пресуда Младићу, Стојановић сматра да се након ње ништа радикално неће десити.

“Та пресуда долази у вријеме када бих ја то поистовијетио са бацањем бензина на усијану платину. Брзо ће планути, брзо ће букнути и брзо ће
се угасити”, каже Стојановић.

Суђење генералу Војске Републике Српске почело је у мају 2012. године, а окончано 15. децембра 2016. године. Младић је, након 12 година скривања, ухапшен у мају 2011. године, у мјесту Лазарево у Србији, и изручен је Хагу. Током суђење више пута је истицао да не признаје суд у Хагу.

(БН)