Stojanović: Ništa radikalno se neće desiti u Hagu

Pravosnažna presuda generalu Ratku Mladiću biće izrečena sutra. Na prvostepenu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana. Iako se sa pažnjom iščekuje drugostepena presuda Mladiću, Stojanović smatra da se nakon nje ništa radikalno neće desiti.

Republika Srpska 07.06.2021 | 17:19
Stojanović: Ništa radikalno se neće desiti u Hagu

I dok tužilaštvo traži da se Mladić proglasi krivim i za genocid u još šest opština, odbrana očekuje da bude revidirana presuda u vezi sa događajima u Srebrenici.

Pet sudija odlučivaće o sudbini generala Ratka Mladića, kojem je prema prvostepenoj presudi izrečena doživotna zatvorska kazna. Ni jedno od pet sudija nije iz Evrope, već ih je četvoro sa afričkog kontinenta, dok je jedan sa Jamajke.

Priska Matimba Nijambe iz Zambije je predsjedavajuća apelacionog Vijeća u slučaju Mladić.  Poznata je po tome što je ranije imala izdvojeno mišljenje u slučaju Tolimir.

“Podsjetiću da je sudija Nijambe bila član prvostepenog sudskog vijeća u predmetu generala Tolimira i da je izdvojila svoje mišljenje u odnosu na ostale članove sudskog vijeća smatrajući da nema dovoljno elemenata da se radnje i događaji, koji su nesumnjivi zločin na prostoru u i oko Srebrenice, tretiraju kao genocid. Nemam nijedan razlog da sumnjam drugačije i ukoliko je neko dosljedan u svom stavu i ima iste činjenice, iste dokaze, šta je to što bi zdravom razumu ukazivalo da sada treba da kaže drugačije nego ono što je rekla prošli put”, kaže generalov advokat Miodrag Stojanović.

Prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću izrečena je 22. novembra 2017. godine. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, zločin protiv čovječnosti, kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Oslobođen je optužbe za genocid u šest bh. opština tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici. Na prvostepenu presudu žalili su se i tužilaštvo i odbrana.

“Ipak hoću da vjerujem da će pravda pobijediti barem u elementima prvostepene presude, a to je za pojedine incidente u i oko Sarajeva, oko talačke krize, jer to apsolutno ne može da bude zločin kako je to navedeno imajući u vidu činjenicu da je to bio trenutak bombardovanja NATO avijacije Republike Srpske i položaja Vojske Republike Srpske i kvalifikacija oko genocida”, kaže Stojanović.

Istog dana kada će biti izrečena pravosnažna presuda Mladiću, zakazana je i sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će učestvovati
predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Glavna tema će biti procesi u Međunarodnom rezidualnom mehanizmu u Hagu. Advokat Stojanović smatra da tu nema nikavih slučajnosti, te da je sve isplanirano.

“I ova nagla odluka, nagla prije svega zbog procesnog problema s činjenicom da je jedan od sudija, član vijeća preminuo i da u vrlo
kratkom roku od imenovanja drugog sudije se ipak prihvata objavljivanje ove presude, ukazuje da se nekome žurilo da to bude baš na ovaj dan. Ja msilim da to apsolutno ne može biti slučajnost”, smatra Mladićev advokat.

Iako se sa pažnjom iščekuje drugostepena presuda Mladiću, Stojanović smatra da se nakon nje ništa radikalno neće desiti.

“Ta presuda dolazi u vrijeme kada bih ja to poistovijetio sa bacanjem benzina na usijanu platinu. Brzo će planuti, brzo će buknuti i brzo će
se ugasiti”, kaže Stojanović.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine. Mladić je, nakon 12 godina skrivanja, uhapšen u maju 2011. godine, u mjestu Lazarevo u Srbiji, i izručen je Hagu. Tokom suđenje više puta je isticao da ne priznaje sud u Hagu.

(BN)