Буџета БиХ ни на видику, а политичари немилице троше новац 

И поред тога што се ближи половина 2021. године, усвајања Закона о буџету институција Босне и Херцеговине и међународних обавеза Босне и Херцеговине за 2021. годину и даље нема. Али то не спречава политичаре да уживају у растрошности.

Босна и Херцеговина 06.06.2021 | 19:53
Буџета БиХ ни на видику, а политичари немилице троше новац 

Буџета још нема, али то није препрека да се немилице троши. Планом јавних набавки и његовим измјенама и допунама у Предсједништву БиХ су у овој години предвиђене набавке вриједне 1,7 милиона марака. У току ове године планирано је само на горива, мазива и пратећу опрему да се потроши 270.000 марака.

Како је наведено у тендерској документацији, у Предсједништву су одлучили да на пумпама у Српској купе 6.000 литара супер плус безоловног бензина, 9.000 литара премиум безоловног бензина, 46.000 литара дизела, укупно 70 литара моторног уља различитих врста. Осим тога, потребно им је и 600 литара зимске течности за стакло, као и 260 литара љетне течности за стакло.

У Предсједништву су још спремни да купе и 15 противпожарних апарата за путничка возила, 15 стругача леда, 15 четки за чишћење снијега, као и 15 стругача леда са четком.

Неопходно им је и 100 комада мирисних јелкица, 80 комада мирисних бочица, али и 40 паковања влажних марамица. Набављају и 12 сјајева за командну таблу, али и 15 јеленских крпа и по 15 одмрзивача за стакла и
браве.

Очигледно се брину и за хигијену руку у вријеме пандемије јер су одлучили да на пумпама у РС купе 200 комада гелова за дезинфекцију руку.

И док они брину да им руке буду чисте, дјела су им нечиста, јер су изгубили потпуно везу са стварним животом и потребама грађана који су их изабрали. Док се многи боре да преживе ове тешке дане, они не одустају
од луксуза.

- Да су сишли међу људе и питали било шта, било би потпуно јасно да штедња, одсуство било каквог бахаћења је нешто што је неопходно у ова тешка времена поготово за наше  грађане чија су радна места и плате
упитне. Видимо да је инфлација, да цијене роба поскупљују,  а у свему томе не видимо никакве уштеде које могу да се направе на нивоу наших изабраних званичника - каже економиста Зоран Павловић.

Рачуни су, међутим,  показали да су се политичари гостили као да нема кризе. Руководиоци институција, замјеници, помоћници, шефови кабинета, амбасадори и други запослени на нивоу БиХ годишње имају више од два милиона за храну и пиће по основу репрезентације, а нови подаци показују да су се рачуни низали и у години пандемије када су многи остајали без посла са страхом од неизвјесности и питањем шта и како даље.

- Људи који су у политици су тамо због себе самих или због својих партија, а не због грађана који су за њих гласали. Видјели смо колико је демократија у БиХ извитоперена. То више нема везе са нормалним животом у нормалним земљама, земљама које имају институције. На примјер у Шведској је министар спољних послова поднијела оставку након што је храну платила службеном картицом, јер није имала новчаник код себе. Хоћу да кажем, морални кодекси су урушени - каже Павловић.

Он оцјењује да, нажалост, грађани не кажњавају овакво понашање политичара и то је најпоразније.

- Само од нас гласача, на дан гласања, зависи да ли ћемо им дозволити да то и даље раде, истакао је Павловић.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

економиста

06.06.2021 20:03

Ста це нам будзет? То је за оне који располазу са властитим новцем. Нама треба стецани управник..

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

06.06.2021 20:15

Ста друго оцекујете од дрзаве која иде у правцу подјеле јер је свима који реално размисљају јасно да је сузивот немогуц послије теске историје годинама уназад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти би

07.06.2021 03:30

Да се дјелиш и мислиш да ћеш тада љепше живети???

Name

Ре

07.06.2021 03:50

Овдје ниста није могуће, не замарам се сузивотом заболи ме за то имам већих проблема, рецимо како преживјети.

Name

Ацо

06.06.2021 22:36

Ма сви су они исти...који год додју на власт исто би то урадили...па за кога онда гласати?

ОДГОВОРИТЕ