Budžeta BiH ni na vidiku, a političari nemilice troše novac 

I pored toga što se bliži polovina 2021. godine, usvajanja Zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu i dalje nema. Ali to ne sprečava političare da uživaju u rastrošnosti.

Bosna i Hercegovina 06.06.2021 | 19:53
Budžeta BiH ni na vidiku, a političari nemilice troše novac 

Budžeta još nema, ali to nije prepreka da se nemilice troši. Planom javnih nabavki i njegovim izmjenama i dopunama u Predsjedništvu BiH su u ovoj godini predviđene nabavke vrijedne 1,7 miliona maraka. U toku ove godine planirano je samo na goriva, maziva i prateću opremu da se potroši 270.000 maraka.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, u Predsjedništvu su odlučili da na pumpama u Srpskoj kupe 6.000 litara super plus bezolovnog benzina, 9.000 litara premium bezolovnog benzina, 46.000 litara dizela, ukupno 70 litara motornog ulja različitih vrsta. Osim toga, potrebno im je i 600 litara zimske tečnosti za staklo, kao i 260 litara ljetne tečnosti za staklo.

U Predsjedništvu su još spremni da kupe i 15 protivpožarnih aparata za putnička vozila, 15 strugača leda, 15 četki za čišćenje snijega, kao i 15 strugača leda sa četkom.

Neophodno im je i 100 komada mirisnih jelkica, 80 komada mirisnih bočica, ali i 40 pakovanja vlažnih maramica. Nabavljaju i 12 sjajeva za komandnu tablu, ali i 15 jelenskih krpa i po 15 odmrzivača za stakla i
brave.

Očigledno se brinu i za higijenu ruku u vrijeme pandemije jer su odlučili da na pumpama u RS kupe 200 komada gelova za dezinfekciju ruku.

I dok oni brinu da im ruke budu čiste, djela su im nečista, jer su izgubili potpuno vezu sa stvarnim životom i potrebama građana koji su ih izabrali. Dok se mnogi bore da prežive ove teške dane, oni ne odustaju
od luksuza.

- Da su sišli među ljude i pitali bilo šta, bilo bi potpuno jasno da štednja, odsustvo bilo kakvog bahaćenja je nešto što je neophodno u ova teška vremena pogotovo za naše  građane čija su radna mesta i plate
upitne. Vidimo da je inflacija, da cijene roba poskupljuju,  a u svemu tome ne vidimo nikakve uštede koje mogu da se naprave na nivou naših izabranih zvaničnika - kaže ekonomista Zoran Pavlović.

Računi su, međutim,  pokazali da su se političari gostili kao da nema krize. Rukovodioci institucija, zamjenici, pomoćnici, šefovi kabineta, ambasadori i drugi zaposleni na nivou BiH godišnje imaju više od dva miliona za hranu i piće po osnovu reprezentacije, a novi podaci pokazuju da su se računi nizali i u godini pandemije kada su mnogi ostajali bez posla sa strahom od neizvjesnosti i pitanjem šta i kako dalje.

- Ljudi koji su u politici su tamo zbog sebe samih ili zbog svojih partija, a ne zbog građana koji su za njih glasali. Vidjeli smo koliko je demokratija u BiH izvitoperena. To više nema veze sa normalnim životom u normalnim zemljama, zemljama koje imaju institucije. Na primjer u Švedskoj je ministar spoljnih poslova podnijela ostavku nakon što je hranu platila službenom karticom, jer nije imala novčanik kod sebe. Hoću da kažem, moralni kodeksi su urušeni - kaže Pavlović.

On ocjenjuje da, nažalost, građani ne kažnjavaju ovakvo ponašanje političara i to je najporaznije.

- Samo od nas glasača, na dan glasanja, zavisi da li ćemo im dozvoliti da to i dalje rade, istakao je Pavlović.

(BN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ekonomista

06.06.2021 20:03

Sta ce nam budzet? To je za one koji raspolazu sa vlastitim novcem. Nama treba stecani upravnik..

ODGOVORITE
Name

A

06.06.2021 20:15

Sta drugo ocekujete od drzave koja ide u pravcu podjele jer je svima koji realno razmisljaju jasno da je suzivot nemoguc poslije teske istorije godinama unazad.

ODGOVORITE
Name

Ti bi

07.06.2021 03:30

Da se djeliš i misliš da ćeš tada ljepše živeti???

Name

Re

07.06.2021 03:50

Ovdje nista nije moguće, ne zamaram se suzivotom zaboli me za to imam većih problema, recimo kako preživjeti.

Name

Aco

06.06.2021 22:36

Ma svi su oni isti...koji god dodju na vlast isto bi to uradili...pa za koga onda glasati?

ODGOVORITE