Друга семберска бригада: Сјећање на ствараоце Српске

Полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима на градском тргу у Бијељини обиљежено је 29 година од формирања Друге семберске лаке пјешадијске бригаде. Кроз ову бригаду прошло је више од 5.000 бораца.

Република Српска 06.06.2021 | 15:33
Друга семберска бригада: Сјећање на ствараоце Српске

Друга семберска лака пјешадијска бригада била је једна од најелитнијих јединица, а звали су је и народном бригадом. У борбама за Српску страдало је 138 припадника ове бригаде, а више од 500 бораца је рањено.

“Ми смо имали зону одговорности на положајима у Брчком и на Мајевици, а у садејству са другим јединицама часно смо се борили и на осталим ратиштима за стварање Српске, истакао је Перо Млађеновић, ратни командант Друге семберске лаке пјешадијске бригаде.

Бивши саборци присјећали су се данас оних који нису са њима, а са посебним пијететом спомињали су име ратног команданта Благоја Гавриловића који је 1993. одликован орденом Милоша Обилића, док је Друга семберска бригада одликована орденом Немањића. 

“Борци Друге семберске бригаде махом су били радници, сељаци и сигурно да нису били елитни војници, али су својом храброшћу и љубављу према отаџбини спроводили успјешно борбене задатке”, рекао је Миодраг Стевановић, командир Извиђачког вода Друге семберске бригаде.

Ратни ветерани и породице погинулих бораца морају имати бољи статус и положај, истакао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, додајући, да је то обавеза локалне и републичке власти.
 
“Ми ћемо се заједно изборити за тај статус, јер је то данашњи патриотизам. Сматрамо да је превисока цијена плаћена током стварања Републике Српске, да би ови борци И њихове породице били заборављени”, рекао је градоначелник Бијељине.

Борци Друге семберске бригаде током четворогодишњих ратних дејстава нису изгубили ниједан дио територије.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Вирус

06.06.2021 17:54

Тко уби Маузера???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

06.06.2021 20:17

Вирус. Који се труди да све нестане и сам с тим.