Druga semberska brigada: Sjećanje na stvaraoce Srpske

Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima na gradskom trgu u Bijeljini obilježeno je 29 godina od formiranja Druge semberske lake pješadijske brigade. Kroz ovu brigadu prošlo je više od 5.000 boraca.

Republika Srpska 06.06.2021 | 15:33
Druga semberska brigada: Sjećanje na stvaraoce Srpske

Druga semberska laka pješadijska brigada bila je jedna od najelitnijih jedinica, a zvali su je i narodnom brigadom. U borbama za Srpsku stradalo je 138 pripadnika ove brigade, a više od 500 boraca je ranjeno.

“Mi smo imali zonu odgovornosti na položajima u Brčkom i na Majevici, a u sadejstvu sa drugim jedinicama časno smo se borili i na ostalim ratištima za stvaranje Srpske, istakao je Pero Mlađenović, ratni komandant Druge semberske lake pješadijske brigade.

Bivši saborci prisjećali su se danas onih koji nisu sa njima, a sa posebnim pijetetom spominjali su ime ratnog komandanta Blagoja Gavrilovića koji je 1993. odlikovan ordenom Miloša Obilića, dok je Druga semberska brigada odlikovana ordenom Nemanjića. 

“Borci Druge semberske brigade mahom su bili radnici, seljaci i sigurno da nisu bili elitni vojnici, ali su svojom hrabrošću i ljubavlju prema otadžbini sprovodili uspješno borbene zadatke”, rekao je Miodrag Stevanović, komandir Izviđačkog voda Druge semberske brigade.

Ratni veterani i porodice poginulih boraca moraju imati bolji status i položaj, istakao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, dodajući, da je to obaveza lokalne i republičke vlasti.
 
“Mi ćemo se zajedno izboriti za taj status, jer je to današnji patriotizam. Smatramo da je previsoka cijena plaćena tokom stvaranja Republike Srpske, da bi ovi borci I njihove porodice bili zaboravljeni”, rekao je gradonačelnik Bijeljine.

Borci Druge semberske brigade tokom četvorogodišnjih ratnih dejstava nisu izgubili nijedan dio teritorije.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Virus

06.06.2021 17:54

Tko ubi Mauzera???????

ODGOVORITE
Name

Pa

06.06.2021 20:17

Virus. Koji se trudi da sve nestane i sam s tim.