Незадовољство не престаје због повећања плата

Након што је у Републици Српској дошло до повећања плата здравствених радника од 6 одсто, реаговали су представници радника запослених у здравственим установама. Синдикати упозоравају да то није довољно због чега траже наставак преговора са Владом Српске око повећања цијене рада, јер како тврде, уз овакво повећање одлазак медицинских радника из Републике Српске неће бити заустављен.

Република Српска 05.06.2021 | 20:18
Незадовољство не престаје због повећања плата

Посљедње повећање зарада медицинских радника је позитиван корак, али то није довољно, кажу у Синдикату здравства и социјалне заштите Републике Српске. Упозоравају да здравствени радници имају мања примања него 2008. године, да директори установа и даље самостално одређују платне разреде и да медицинари немају право на топли оброк и регрес.

Повећањем од 6 одсто су незадовољни и у Синдикату радника у здравству. Траже да се цијена рада повећа на 170 марака. Посљедње повећање није побољшање статуса радника него социјална помоћ, кажу у синдикату, и наводе да је и након посљедњег повећања положај медицинара у Републици Српској и даље неповољан.

Проблему са зарадама здравствених радника, мора се приступити много озбиљније сматрају у опозицији. Плате медицинара не могу да се дефинишу законом, сматрају у СДС-у, умјесто тога мора бити уведен  праведнији систем који би награђивао рад и стручност.

Представници радника медицинског сектора упозоравају да досадашњи потези надлежних неће спријечити наставак егзодуса медицинских радника у иностранство, који ће се, кажу у синдикатима, након смиривања пандемије вируса корона наставити у још већем интензитету.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Баћа

05.06.2021 19:21

Не одлазе само медицински радници. Али спадате у категорију од три најкорумпиранија занимања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

05.06.2021 19:48

Неће ако им Баја и Ђаја аплаудирају. Оде на авионе, камионе и дјелење градовима Баје. Кредит је мали у рукама ових руководилаца, треба размишљати о новом, народ луди плаћа.

Name

Ре

05.06.2021 20:00

И ја мислим тако.

Name

Ре

05.06.2021 20:55

Струцни здравствени радници су вец отисли. Има јос понеки који размисља о одласку. Све несто преквалификивано доведено. На УКЦ цетири самоубиства пацијената у мјесец дана.Пацијенти препустени сами себи.Пацијент на интензивној пао с кревета и цијелу ноц провео на поду. Тек ујутро га сестра насла и изгаламила се. Ето колико их пазе. Цовјек прица и плаце кроз ста је све горе просао. Гладан и зедан био. Страсно! Као стоку пацијенте третирају.

Name

Ре

06.06.2021 08:17

Да нам позавиде многи у региону, сто би текао Дјајиц.

Name

Лана

06.06.2021 08:53

И ја сам на интензивној презивјела пакао,такво понизавање и опходјење као према марви.

Name

Катастрофа

05.06.2021 20:22

Нема те плате која це спријецити младе образоване медицинаре да одлазе одавде. Младима не треба толико новац, колико им треба стабилно и уредјено друство. У здравству остају само сектаси и они са дипломама из Сироког Бријега, који не заслузују ни ове ниске плате сто примају. Зао ми је сто је она сацица старијих, образованих и нормалних медицинара овдје колатерална стета, али ни њих висе нема много. Ја бих им редом свима одузео пола плате, само погледајте насе амбуланте, домове здравља и болнице, то је све као из хорор филмова. Узас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2021 02:55

Потпуно се слажем. Требају систематизовати радна мјеста. Није исто сестра у хируршкој сали и сестра на инфо пулту. Није исто хирург и породични љекар. Није исто сестра на петом и шестом која ради и она у диспанзеру. Тачно је да је све прљаво и у новом дијелу. WЦи су ужас. Само пробрљају. Бар варкином да раде дезинфекцију. Све чешће се добије болничка бактерија. Не стерилису добро ни инструменте. Не гледају шта су дали од лекова. Нема их читаву ноћ код пацијената. Немају више однос сестре или брата према пацијентима. Само да прође вријеме. Ако нађете старију сестру то вам је спас у болници. Старији још увијек вуку. Њих треба чувати. Најгори одјел су бабињаре. Ту ако не платите ни постељину нећете добити

Name

Забавно

05.06.2021 20:22

Ови наси синдикалци најављују страјкове свако мало. А онда их Баја мало поткује и нема страјка. Ипак смо ми рурарлни мазохисти који узивају да их власт хандри. Демократија није за племенски менталитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2021 08:19

Браво за рурални мазохисти!!!! Одлицно рецено.

Name

Ре одг

07.06.2021 15:04

Откуд ти то све знас па пљујес по здравству,Ти се лијеци на западу и неизноси лази и неистине.

Name

Хм

05.06.2021 20:24

Бити љекар је некад било цасно занимање, а у задње вријеме а посебно у току пландемије су се претворили у обицни култ и залосно је на ста је то спало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н.Н

06.06.2021 00:39

Ма њима не треба ниста повецати , довољно они примају . Ја сам лицно осјетила . Мајку су ми убили ради једног стента сто га господин доктор Зивановиц није као имао . Примио је од мене паре али ниста . Њима ниста није свето осим пара . Јос је лазн прилисао да је урадио пејсмекер ког уопсте нема . То су све корупирани довољно

Name

Ре

06.06.2021 07:30

Па зна се како се изражава незадовољство радника. Штрајк. Нема приче по медијима.

Name

Фениx

06.06.2021 02:09

Особљу које већ друга година навлаче конбинезон и раде са пацијентима који су од шаке антибиотика добили пролив фактички сви ,па их пресвлаче више пута у смјени дају 1000 марака плату.Ало ало ! Ко је овде луд? На западу имаш плату минимум 2500 еура + 1000 еура стимуланса на ковиду.ТО ЈЕ 6 ПУТА ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

06.06.2021 15:09

Па брате нек иду на запад и тамо лијеце, мање це народа овамо побити.

Name

Урош

06.06.2021 05:22

Људи који су лежали на УКЦ кажу да ако имаш паре преживиш.А да азурност љекара равна нули зови по читав дан нема никог.Зашто је смртност највећа код нас.Сигурно због стручноси ових истих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајкоñен Б.Лука

06.06.2021 05:23

Јадно је здравство са дзајицем, Како га није срамота а у болници немају ни једног лијека за пацијенте, Само косовски завјет, НЕ ИМАО ПОРОДА КО НЕИЗАДЈЕ НА ИЗБОРЕ ЗА ГОДИНУ ДАНА. АМИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

06.06.2021 07:40

Нема ту уредјења . Имају платни разреди коефицијент од до . Е сада закон је писан у духу да онај сто нпр ради у интензивној или ево сад са цовидом сматра се да ради тези посао па би по духу закона требао добити веци платни разред . Е сада у пракси то изгледа овока . Директор лицно одредјује платне разреде али веци платни разред не додјели онима који раде нај тезе послове него својим партиским колегама слугама и поданицима . Тако нпр се десавало да сестра која је радила у цовид интензивној са нај тезим пацијентима заразила се борила се за зивот по опоравку се вратила са теским здравственим посљедицамана нај тезе радно мијесто имама мањи коефицијент од мед сестре која сједи на салтеру и ради за рацунаром . Али је салтеруса политицки подобна и поданик и полтрон . Тако вам је то у пракси . Једино ријесење би било у закон уврстити у распону платних разреда ко има веци коефицијент а ко мањи . Нпр они који раде у интензивној , ургентној , у зони зрацења тацно навести а одузети право директору да лицно одредјује коефицијенте него их дефинисати законом . Али опет то би уњело раздор медју здравствене раднике јер некад је заиста теско раздвојити ста је у здравству тезак а ста лак посао тако да ми нај праведније било додјелити свима исти коефицијент

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.06.2021 09:37

Недајте им висе гласове ни поцијену зивота здраствени радници да се понизе и кад до избора повецају плату не насједајте да снсд трикове они опет побједе вратице вас на старо одузимање сто сте добили

ОДГОВОРИТЕ
Name

XY

06.06.2021 12:45

Како мозе правник или економиста у здравственој установи да има плату као доктор???? Објасните ми !!!! Овако несто нема нигдје у свијету. Погазили сте струку, бјеле мантиле и здравство.!!!! Овде се плате одредјују политицки а не звање, струцносз и приоритети.

ОДГОВОРИТЕ