Nezadovoljstvo ne prestaje zbog povećanja plata

Nakon što je u Republici Srpskoj došlo do povećanja plata zdravstvenih radnika od 6 odsto, reagovali su predstavnici radnika zaposlenih u zdravstvenim ustanovama. Sindikati upozoravaju da to nije dovoljno zbog čega traže nastavak pregovora sa Vladom Srpske oko povećanja cijene rada, jer kako tvrde, uz ovakvo povećanje odlazak medicinskih radnika iz Republike Srpske neće biti zaustavljen.

Republika Srpska 05.06.2021 | 20:18
Nezadovoljstvo ne prestaje zbog povećanja plata

Posljednje povećanje zarada medicinskih radnika je pozitivan korak, ali to nije dovoljno, kažu u Sindikatu zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske. Upozoravaju da zdravstveni radnici imaju manja primanja nego 2008. godine, da direktori ustanova i dalje samostalno određuju platne razrede i da medicinari nemaju pravo na topli obrok i regres.

Povećanjem od 6 odsto su nezadovoljni i u Sindikatu radnika u zdravstvu. Traže da se cijena rada poveća na 170 maraka. Posljednje povećanje nije poboljšanje statusa radnika nego socijalna pomoć, kažu u sindikatu, i navode da je i nakon posljednjeg povećanja položaj medicinara u Republici Srpskoj i dalje nepovoljan.

Problemu sa zaradama zdravstvenih radnika, mora se pristupiti mnogo ozbiljnije smatraju u opoziciji. Plate medicinara ne mogu da se definišu zakonom, smatraju u SDS-u, umjesto toga mora biti uveden  pravedniji sistem koji bi nagrađivao rad i stručnost.

Predstavnici radnika medicinskog sektora upozoravaju da dosadašnji potezi nadležnih neće spriječiti nastavak egzodusa medicinskih radnika u inostranstvo, koji će se, kažu u sindikatima, nakon smirivanja pandemije virusa korona nastaviti u još većem intenzitetu.

(BN)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Baća

05.06.2021 19:21

Ne odlaze samo medicinski radnici. Ali spadate u kategoriju od tri najkorumpiranija zanimanja.

ODGOVORITE
Name

c

05.06.2021 19:48

Neće ako im Baja i Đaja aplaudiraju. Ode na avione, kamione i djelenje gradovima Baje. Kredit je mali u rukama ovih rukovodilaca, treba razmišljati o novom, narod ludi plaća.

Name

Re

05.06.2021 20:00

I ja mislim tako.

Name

Re

05.06.2021 20:55

Strucni zdravstveni radnici su vec otisli. Ima jos poneki koji razmislja o odlasku. Sve nesto prekvalifikivano dovedeno. Na UKC cetiri samoubistva pacijenata u mjesec dana.Pacijenti prepusteni sami sebi.Pacijent na intenzivnoj pao s kreveta i cijelu noc proveo na podu. Tek ujutro ga sestra nasla i izgalamila se. Eto koliko ih paze. Covjek prica i place kroz sta je sve gore prosao. Gladan i zedan bio. Strasno! Kao stoku pacijente tretiraju.

Name

Re

06.06.2021 08:17

Da nam pozavide mnogi u regionu, sto bi tekao Djajic.

Name

Lana

06.06.2021 08:53

I ja sam na intenzivnoj prezivjela pakao,takvo ponizavanje i ophodjenje kao prema marvi.

Name

Katastrofa

05.06.2021 20:22

Nema te plate koja ce sprijeciti mlade obrazovane medicinare da odlaze odavde. Mladima ne treba toliko novac, koliko im treba stabilno i uredjeno drustvo. U zdravstvu ostaju samo sektasi i oni sa diplomama iz Sirokog Brijega, koji ne zasluzuju ni ove niske plate sto primaju. Zao mi je sto je ona sacica starijih, obrazovanih i normalnih medicinara ovdje kolateralna steta, ali ni njih vise nema mnogo. Ja bih im redom svima oduzeo pola plate, samo pogledajte nase ambulante, domove zdravlja i bolnice, to je sve kao iz horor filmova. Uzas.

ODGOVORITE
Name

Re

06.06.2021 02:55

Potpuno se slažem. Trebaju sistematizovati radna mjesta. Nije isto sestra u hirurškoj sali i sestra na info pultu. Nije isto hirurg i porodični ljekar. Nije isto sestra na petom i šestom koja radi i ona u dispanzeru. Tačno je da je sve prljavo i u novom dijelu. WCi su užas. Samo probrljaju. Bar varkinom da rade dezinfekciju. Sve češće se dobije bolnička bakterija. Ne sterilisu dobro ni instrumente. Ne gledaju šta su dali od lekova. Nema ih čitavu noć kod pacijenata. Nemaju više odnos sestre ili brata prema pacijentima. Samo da prođe vrijeme. Ako nađete stariju sestru to vam je spas u bolnici. Stariji još uvijek vuku. Njih treba čuvati. Najgori odjel su babinjare. Tu ako ne platite ni posteljinu nećete dobiti

Name

Zabavno

05.06.2021 20:22

Ovi nasi sindikalci najavljuju strajkove svako malo. A onda ih Baja malo potkuje i nema strajka. Ipak smo mi rurarlni mazohisti koji uzivaju da ih vlast handri. Demokratija nije za plemenski mentalitet.

ODGOVORITE
Name

Re

06.06.2021 08:19

Bravo za ruralni mazohisti!!!! Odlicno receno.

Name

Re odg

07.06.2021 15:04

Otkud ti to sve znas pa pljujes po zdravstvu,Ti se lijeci na zapadu i neiznosi lazi i neistine.

Name

Hm

05.06.2021 20:24

Biti ljekar je nekad bilo casno zanimanje, a u zadnje vrijeme a posebno u toku plandemije su se pretvorili u obicni kult i zalosno je na sta je to spalo.

ODGOVORITE
Name

N.N

06.06.2021 00:39

Ma njima ne treba nista povecati , dovoljno oni primaju . Ja sam licno osjetila . Majku su mi ubili radi jednog stenta sto ga gospodin doktor Zivanovic nije kao imao . Primio je od mene pare ali nista . Njima nista nije sveto osim para . Jos je lazn prilisao da je uradio pejsmeker kog uopste nema . To su sve korupirani dovoljno

Name

Re

06.06.2021 07:30

Pa zna se kako se izražava nezadovoljstvo radnika. Štrajk. Nema priče po medijima.

Name

Fenix

06.06.2021 02:09

Osoblju koje već druga godina navlače konbinezon i rade sa pacijentima koji su od šake antibiotika dobili proliv faktički svi ,pa ih presvlače više puta u smjeni daju 1000 maraka platu.Alo alo ! Ko je ovde lud? Na zapadu imaš platu minimum 2500 eura + 1000 eura stimulansa na kovidu.TO JE 6 PUTA VIŠE.

ODGOVORITE
Name

Hm

06.06.2021 15:09

Pa brate nek idu na zapad i tamo lijece, manje ce naroda ovamo pobiti.

Name

Uroš

06.06.2021 05:22

Ljudi koji su ležali na UKC kažu da ako imaš pare preživiš.A da azurnost ljekara ravna nuli zovi po čitav dan nema nikog.Zašto je smrtnost najveća kod nas.Sigurno zbog stručnosi ovih istih.

ODGOVORITE
Name

Rajkoñen B.Luka

06.06.2021 05:23

Jadno je zdravstvo sa dzajicem, Kako ga nije sramota a u bolnici nemaju ni jednog lijeka za pacijente, Samo kosovski zavjet, NE IMAO PORODA KO NEIZADJE NA IZBORE ZA GODINU DANA. AMIN.

ODGOVORITE
Name

Mitar

06.06.2021 07:40

Nema tu uredjenja . Imaju platni razredi koeficijent od do . E sada zakon je pisan u duhu da onaj sto npr radi u intenzivnoj ili evo sad sa covidom smatra se da radi tezi posao pa bi po duhu zakona trebao dobiti veci platni razred . E sada u praksi to izgleda ovoka . Direktor licno odredjuje platne razrede ali veci platni razred ne dodjeli onima koji rade naj teze poslove nego svojim partiskim kolegama slugama i podanicima . Tako npr se desavalo da sestra koja je radila u covid intenzivnoj sa naj tezim pacijentima zarazila se borila se za zivot po oporavku se vratila sa teskim zdravstvenim posljedicamana naj teze radno mijesto imama manji koeficijent od med sestre koja sjedi na salteru i radi za racunarom . Ali je salterusa politicki podobna i podanik i poltron . Tako vam je to u praksi . Jedino rijesenje bi bilo u zakon uvrstiti u rasponu platnih razreda ko ima veci koeficijent a ko manji . Npr oni koji rade u intenzivnoj , urgentnoj , u zoni zracenja tacno navesti a oduzeti pravo direktoru da licno odredjuje koeficijente nego ih definisati zakonom . Ali opet to bi unjelo razdor medju zdravstvene radnike jer nekad je zaista tesko razdvojiti sta je u zdravstvu tezak a sta lak posao tako da mi naj pravednije bilo dodjeliti svima isti koeficijent

ODGOVORITE
Name

Re

06.06.2021 09:37

Nedajte im vise glasove ni pocijenu zivota zdrastveni radnici da se ponize i kad do izbora povecaju platu ne nasjedajte da snsd trikove oni opet pobjede vratice vas na staro oduzimanje sto ste dobili

ODGOVORITE
Name

XY

06.06.2021 12:45

Kako moze pravnik ili ekonomista u zdravstvenoj ustanovi da ima platu kao doktor???? Objasnite mi !!!! Ovako nesto nema nigdje u svijetu. Pogazili ste struku, bjele mantile i zdravstvo.!!!! Ovde se plate odredjuju politicki a ne zvanje, strucnosz i prioriteti.

ODGOVORITE