Фестивал "Дани хармонике" отворен у Угљевику

Међународни фестивал "Дани хармонике" у Угљевику отворен је наступом прошлогодишњих лауреата фестивала и руског умјетника Јурија Шишкина. Овај празник музике и ове године је окупио велики број учесника из 13 земаља.

Република Српска 05.06.2021 | 07:52
Фестивал "Дани хармонике" отворен у Угљевику

Међународни фестивал “Дани хармонике” у Угљевику, смотра свјетских виртоуза на хармоници, одржава се у по 13. пут у Угљевику. Дугогодишњи пријатељ фестивала Јуриј Шишкин, концертни извођач академске хармонике из Русије, свој живот не може да замисли без тог, како је рекао, празника хармонике.

“Није само ствар у томе што ја волим овај фестивал него је у цијелом свијету тренутно тешко наћи мјесто гдје можеш да будеш срећан. Овдје срећем људе који воле, уважавају и поштују једни друге и који су професионални”, каже Шишкин.

Један од сад већ традиционалних и најзначајнијих фестивала академске хармонике у свијету угостиће 200 такмичара из 13 земаља. Славиша Перић, организатор Фестивала истиче да се од ове године организује у сарадњи са Свјетском асоцијацијом акордеониста.

“Имамо и квалификације за Свјетски куп хармонике и избор представника БиХ који ће је представљати на финалу Свјетског купа у Минхену у окторбу ове године. Поред концерата и мастеркласова садржи и такмичење у два формата: један је онлајн за такмичларе из иностранства који нису могли да допутују, а други је уживо”, објашњава Перић.

Станислав Малишев је концертни извиђач из Русије који је у Угљевик дошао први пут сам и веома је захвалан на позиву.

“Инструмент који свирам је електрична дигитална хармоника и прилично је непознат. Тек сада добија на популарности”, каже Малишев.

Предсједник општине Угљевик Василије Перић истиче да је то најзначајнија културна манифестација на простору Балкана по којој је та општина постала позната.

“Овај фестивал је заиста пронио име Угљевика на све четири стране свијета, прије свега захваљујући  умјетницима и њиховим ученицима који су били гости на протеклим фестивалима. Прижељкујем да ће захваљујући овом фестивалу, Угљевику, Бијељини и цијелом овом крају, а прије свега Музичкој школи “Корнелије Станковић”, Босне и Херцеговина, Република Српска у блиској будућности добити организацију Свјетског купа у хармоници”, нада се Перић.

Међународни фестивал “Дани хармонике” биће завршен 7. јуна у Бијељини.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Е бас лепо

05.06.2021 06:31

Ајде вец једном да и несто лепо цујемо,вести културе и спорта а не само ко је кога преварио,убио и како лосе иде,све неке вести да бог сацува ?

ОДГОВОРИТЕ