Festival "Dani harmonike" otvoren u Ugljeviku

Međunarodni festival "Dani harmonike" u Ugljeviku otvoren je nastupom prošlogodišnjih laureata festivala i ruskog umjetnika Jurija Šiškina. Ovaj praznik muzike i ove godine je okupio veliki broj učesnika iz 13 zemalja.

Republika Srpska 05.06.2021 | 07:52
Festival "Dani harmonike" otvoren u Ugljeviku

Međunarodni festival “Dani harmonike” u Ugljeviku, smotra svjetskih virtouza na harmonici, održava se u po 13. put u Ugljeviku. Dugogodišnji prijatelj festivala Jurij Šiškin, koncertni izvođač akademske harmonike iz Rusije, svoj život ne može da zamisli bez tog, kako je rekao, praznika harmonike.

“Nije samo stvar u tome što ja volim ovaj festival nego je u cijelom svijetu trenutno teško naći mjesto gdje možeš da budeš srećan. Ovdje srećem ljude koji vole, uvažavaju i poštuju jedni druge i koji su profesionalni”, kaže Šiškin.

Jedan od sad već tradicionalnih i najznačajnijih festivala akademske harmonike u svijetu ugostiće 200 takmičara iz 13 zemalja. Slaviša Perić, organizator Festivala ističe da se od ove godine organizuje u saradnji sa Svjetskom asocijacijom akordeonista.

“Imamo i kvalifikacije za Svjetski kup harmonike i izbor predstavnika BiH koji će je predstavljati na finalu Svjetskog kupa u Minhenu u oktorbu ove godine. Pored koncerata i masterklasova sadrži i takmičenje u dva formata: jedan je onlajn za takmičlare iz inostranstva koji nisu mogli da doputuju, a drugi je uživo”, objašnjava Perić.

Stanislav Mališev je koncertni izviđač iz Rusije koji je u Ugljevik došao prvi put sam i veoma je zahvalan na pozivu.

“Instrument koji sviram je električna digitalna harmonika i prilično je nepoznat. Tek sada dobija na popularnosti”, kaže Mališev.

Predsjednik opštine Ugljevik Vasilije Perić ističe da je to najznačajnija kulturna manifestacija na prostoru Balkana po kojoj je ta opština postala poznata.

“Ovaj festival je zaista pronio ime Ugljevika na sve četiri strane svijeta, prije svega zahvaljujući  umjetnicima i njihovim učenicima koji su bili gosti na proteklim festivalima. Priželjkujem da će zahvaljujući ovom festivalu, Ugljeviku, Bijeljini i cijelom ovom kraju, a prije svega Muzičkoj školi “Kornelije Stanković”, Bosne i Hercegovina, Republika Srpska u bliskoj budućnosti dobiti organizaciju Svjetskog kupa u harmonici”, nada se Perić.

Međunarodni festival “Dani harmonike” biće završen 7. juna u Bijeljini.

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

E bas lepo

05.06.2021 06:31

Ajde vec jednom da i nesto lepo cujemo,vesti kulture i sporta a ne samo ko je koga prevario,ubio i kako lose ide,sve neke vesti da bog sacuva ?

ODGOVORITE