У БиХ преко 200 хиљада жираната који су преварени

Вишегодишња кредитна задужења власти, задужују и грађане БиХ. Преживљавање, репрограмирање кредита уз високе камате, свакодневица је обичног човјека. Банке одобравају кредите, али често умјесто дужника, кредит отплаћују жиранти. Зашто је то тако и због чега су жиранти огорчени на рад банака и судова, говорили су гости емисије “Изазови” БН ТВ. 

Република Српска 04.06.2021 | 23:02
У БиХ преко 200 хиљада жираната који су преварени

Преко деценију траје борба жираната и банака. До сада ни један банкар није кривично гоњен зато што је дао кредит неспособним физичким и правним лицима који нису могли отплаћивати своја задужења. Тај терет је пао на жирате, којих како тврде у Удружењу за заштиту жираната, у БиХ има 200 хиљада преварених.   

"Ради се о превари стољећа која није забиљежена на овим просторима од како постоји држава БиХ", каже из Удружења за заштиту жираната у БиХ Мика Никић.

Просветни радник у пензији, Мара Мишић, 2005 године је потписала мјеницу, не знајући да банка није испитала кредитну способност корисника коме је била жирант. 

"Ради се о мом рођаку који је био о мој колега. Он пет година није плаћао кредит, а банка то никад није провјеравала, а тек када је он умро 2010.године, мени су почеле да долазе опомене", каже она.

Жиранти подносе кривичне пријаве против банака и судија, а случајеви када успију у том процесу доћи до правде, су ријетки.

"Поднијели смо кривичну пријаву, а Тужилаштво није имало другог избора, јер смо имали јаке аргументе које смо поднијели, да корисник кредита буде осуђен кривично, правоснажно", каже један од преварених жираната Срђан Текић.

"Мјеница није прописана банкарском легислативом, односно изричито је забрањена код одобравања потрошачких кредита. Парнични поступак је
једини гдје се све може разјаснити", каже адвокат Зоран Перић.

Удружење за заштиту жираната БиХ тврди да је јавна тајна која је позната и утврђена, како су кредити давани већ презадуженим клијентима, појединцима и правним лицима у банкроту.

Стога ће, како кажу, тражити од Народне скупштине Републике Српске да буде спроведена стручна еспертиза свих досадашњих пресуда.

(БН)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Зирант

04.06.2021 21:20

Нема овдје помоци.. Док поједине студије у Бања Луци, Мостару и Сарајеву у саци дрзи лихварско утјеривацка фирма ЕОС МАТРИX из Сарајева која утјерује дугове на најгтознији нацин уз помоц поменутих судова народу се црно писе.. Суициди су у порасту управо због ових актера...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па шта сад

04.06.2021 22:12

Тразити да Скупстина прогласи отпис сви дугова којим се терете зиранти у РС или и у БиХ. Па нека банке лихвари изгубе паре које су свакако давале знајући да је клијент несолвентан. Важно им је било само угурати кредит без провјере коме га дају јер и рацунају на зиранта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

05.06.2021 05:18

Маса их је било до грла задужено а банке су и предлоге давале ,дали да се некретнини процјена вриједности повећа па чак ако неможе клијент добити предлагале су да подигнеш на некога другог дали дјете,жену ,радника а ти ћеш бити жирант и враћаш а води се на другом на ту причу већина је насједала и пристајала.Кад се десила презадуженост клијента + разна дешавања у држави пропадања масе привредника због разних околности,уводјења ПДВа ,опасно черупање народа и привредника и маса радника остаје без посла и десило се то .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велизар

05.06.2021 05:34

Ово је народ који воли да живи изнад могућности као и држава, ваљда су видели да валаст задужује државу и народ, па онда и појединци узели па и они дижу кредите, а наивни жиранти, ко им је крив, што су тражили то су и добили. Немају право да се буне, нека ћуте и враћају уредно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.06.2021 05:35

Сирома сам, сирома сам, ал волим да живим, Док последњи кредит имам нећу да се смирим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

05.06.2021 05:48

Ста је са каматама на кредите који су плацане за Гинисаа!!хоце ли се камате зеленаса банака икад процесуирати обестети и данданас људи врацају годинамаааа астрономске и веце од дугова ! Лоповске банке су после рата опљацкале јадни народ!и сви цуте! Обезглавили народ на свим пољимааа!! На све нацине !!! Страснооо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сам пао,сам се убио

05.06.2021 07:03

Не зелим да браним нити да окривљујем никога.Нити се радујем тудјој несреци,не дао Бог. Питам се само,колико неко треба да познаје некога да би му поклонио своје поверење. Некоме бити зирант је велика одговорност.Спремност да останес и го и бос врацајуци нецији дуг, уколико се њему несто деси.То знамо сви. Дакле,уколико (не)платиса затаји,логицно је да банка трази своје од зиранта. Зато му је и тразила гаранта. Цесто нам се деси у зивоту. Сами скоцимо у воду па се цудимо, засто смо мокри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тр

05.06.2021 12:56

Неодговорно су и ти који подижу кредит, и ти који су жиранти. То је врхунац лудила, зашто узимају кредит кад га немају чиме враћати?

Name

Тртмрт

05.06.2021 07:11

Да није тузно било би смјесно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација

05.06.2021 07:20

Ја сам због својих газда у које сам имао пуно повјерење изгубио стан, породицу, оболио, и јос ми дузни остали. Слао им писма и ста вец, ниста. Како код муслимана на сахрани вјерски слузбеник пита присутне " хоцемо ли му халалити (опростити)?" Ја цу НАГЛАС реци да НЕЦУ. Нема веце увреде за родбину од тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоле

05.06.2021 07:41

Никог Банка није вукла за рукав да буде зирант и тацка.Памет у главу други пут !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ннн

05.06.2021 08:12

Банке су зеленаси,криминаци,, ,огулисе народ,камате,провизије,,,,,страсно,прави криминалци,,којима је омогуцено да народ унисте,,,,нема изузетка ,све су исте,,,говнари

ОДГОВОРИТЕ
Name

тики

05.06.2021 12:09

тако је,посуди од некога другога,мања камата хахахаахх

Name

Јадни смо ми.

05.06.2021 08:26

Зирант = превара то јадном народу нико није објаснио ста мозе да га стигне једног дана а Медији пјевају са милом и лазу из дана у дан. Исто приватно позамљивање неби смјело да се одобри без уговора и свједока а насе сједнице трла баба лан. Прица се о некаквим компјутерима гдје су студенти права и економије да ставе фолмуларе које народ треба а не игор зарадјује милионе а заста? БРУКА иСРАМОТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

05.06.2021 08:34

Био сам жирант барем 4 пута, никаквих проблема нисам имао. Ако прихватим да будем жирант нећу очекивати да банка провјерава. Знам коме могу бити жирант. Преварантима и коцкарима сигурно не. А ако прихватим спреман сам да вратим дуг. Не разумијем те жиранте који то олако схватају па када дође до проблема крива банка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искоса

05.06.2021 08:43

Народ је се опаметио али прилично касно, данас је жиранта готово немогуће наћи. Али криминалци нађу начин да преваре наиве људе којих и даље има, најчешће су то пензионери. Ништа не потписивати и никоме не давати личну карту, никад и ни под каквим околностима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.06.2021 12:46

А јел неко с пушком народ натерао да уђу у банку и узму креди, па после кад треба да се врати, после буде проблем. Јел можда банке треба да им дају неповратне кредите? Шта је чудно што кредити морају да се врате са каматама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полуписмен

05.06.2021 16:44

А колико це само зираната (градјана БиХ) врацати "владине" кредите за попуњавање будзетских рупа и повецање плата

ОДГОВОРИТЕ