U BiH preko 200 hiljada žiranata koji su prevareni

Višegodišnja kreditna zaduženja vlasti, zadužuju i građane BiH. Preživljavanje, reprogramiranje kredita uz visoke kamate, svakodnevica je običnog čovjeka. Banke odobravaju kredite, ali često umjesto dužnika, kredit otplaćuju žiranti. Zašto je to tako i zbog čega su žiranti ogorčeni na rad banaka i sudova, govorili su gosti emisije “Izazovi” BN TV. 

Republika Srpska 04.06.2021 | 23:02
U BiH preko 200 hiljada žiranata koji su prevareni

Preko deceniju traje borba žiranata i banaka. Do sada ni jedan bankar nije krivično gonjen zato što je dao kredit nesposobnim fizičkim i pravnim licima koji nisu mogli otplaćivati svoja zaduženja. Taj teret je pao na žirate, kojih kako tvrde u Udruženju za zaštitu žiranata, u BiH ima 200 hiljada prevarenih.   

"Radi se o prevari stoljeća koja nije zabilježena na ovim prostorima od kako postoji država BiH", kaže iz Udruženja za zaštitu žiranata u BiH Mika Nikić.

Prosvetni radnik u penziji, Mara Mišić, 2005 godine je potpisala mjenicu, ne znajući da banka nije ispitala kreditnu sposobnost korisnika kome je bila žirant. 

"Radi se o mom rođaku koji je bio o moj kolega. On pet godina nije plaćao kredit, a banka to nikad nije provjeravala, a tek kada je on umro 2010.godine, meni su počele da dolaze opomene", kaže ona.

Žiranti podnose krivične prijave protiv banaka i sudija, a slučajevi kada uspiju u tom procesu doći do pravde, su rijetki.

"Podnijeli smo krivičnu prijavu, a Tužilaštvo nije imalo drugog izbora, jer smo imali jake argumente koje smo podnijeli, da korisnik kredita bude osuđen krivično, pravosnažno", kaže jedan od prevarenih žiranata Srđan Tekić.

"Mjenica nije propisana bankarskom legislativom, odnosno izričito je zabranjena kod odobravanja potrošačkih kredita. Parnični postupak je
jedini gdje se sve može razjasniti", kaže advokat Zoran Perić.

Udruženje za zaštitu žiranata BiH tvrdi da je javna tajna koja je poznata i utvrđena, kako su krediti davani već prezaduženim klijentima, pojedincima i pravnim licima u bankrotu.

Stoga će, kako kažu, tražiti od Narodne skupštine Republike Srpske da bude sprovedena stručna espertiza svih dosadašnjih presuda.

(BN)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Zirant

04.06.2021 21:20

Nema ovdje pomoci.. Dok pojedine studije u Banja Luci, Mostaru i Sarajevu u saci drzi lihvarsko utjerivacka firma EOS MATRIX iz Sarajeva koja utjeruje dugove na najgtozniji nacin uz pomoc pomenutih sudova narodu se crno pise.. Suicidi su u porastu upravo zbog ovih aktera...

ODGOVORITE
Name

Pa šta sad

04.06.2021 22:12

Traziti da Skupstina proglasi otpis svi dugova kojim se terete ziranti u RS ili i u BiH. Pa neka banke lihvari izgube pare koje su svakako davale znajući da je klijent nesolventan. Važno im je bilo samo ugurati kredit bez provjere kome ga daju jer i racunaju na ziranta.

ODGOVORITE
Name

Fenix

05.06.2021 05:18

Masa ih je bilo do grla zaduženo a banke su i predloge davale ,dali da se nekretnini procjena vrijednosti poveća pa čak ako nemože klijent dobiti predlagale su da podigneš na nekoga drugog dali djete,ženu ,radnika a ti ćeš biti žirant i vraćaš a vodi se na drugom na tu priču većina je nasjedala i pristajala.Kad se desila prezaduženost klijenta + razna dešavanja u državi propadanja mase privrednika zbog raznih okolnosti,uvodjenja PDVa ,opasno čerupanje naroda i privrednika i masa radnika ostaje bez posla i desilo se to .

ODGOVORITE
Name

Velizar

05.06.2021 05:34

Ovo je narod koji voli da živi iznad mogućnosti kao i država, valjda su videli da valast zadužuje državu i narod, pa onda i pojedinci uzeli pa i oni dižu kredite, a naivni žiranti, ko im je kriv, što su tražili to su i dobili. Nemaju pravo da se bune, neka ćute i vraćaju uredno.

ODGOVORITE
Name

re

05.06.2021 05:35

Siroma sam, siroma sam, al volim da živim, Dok poslednji kredit imam neću da se smirim.

ODGOVORITE
Name

A

05.06.2021 05:48

Sta je sa kamatama na kredite koji su placane za Ginisaa!!hoce li se kamate zelenasa banaka ikad procesuirati obesteti i dandanas ljudi vracaju godinamaaaa astronomske i vece od dugova ! Lopovske banke su posle rata opljackale jadni narod!i svi cute! Obezglavili narod na svim poljimaaa!! Na sve nacine !!! Strasnooo!!!

ODGOVORITE
Name

Sam pao,sam se ubio

05.06.2021 07:03

Ne zelim da branim niti da okrivljujem nikoga.Niti se radujem tudjoj nesreci,ne dao Bog. Pitam se samo,koliko neko treba da poznaje nekoga da bi mu poklonio svoje poverenje. Nekome biti zirant je velika odgovornost.Spremnost da ostanes i go i bos vracajuci neciji dug, ukoliko se njemu nesto desi.To znamo svi. Dakle,ukoliko (ne)platisa zataji,logicno je da banka trazi svoje od ziranta. Zato mu je i trazila garanta. Cesto nam se desi u zivotu. Sami skocimo u vodu pa se cudimo, zasto smo mokri.

ODGOVORITE
Name

tr

05.06.2021 12:56

Neodgovorno su i ti koji podižu kredit, i ti koji su žiranti. To je vrhunac ludila, zašto uzimaju kredit kad ga nemaju čime vraćati?

Name

Trtmrt

05.06.2021 07:11

Da nije tuzno bilo bi smjesno

ODGOVORITE
Name

Federacija

05.06.2021 07:20

Ja sam zbog svojih gazda u koje sam imao puno povjerenje izgubio stan, porodicu, obolio, i jos mi duzni ostali. Slao im pisma i sta vec, nista. Kako kod muslimana na sahrani vjerski sluzbenik pita prisutne " hocemo li mu halaliti (oprostiti)?" Ja cu NAGLAS reci da NECU. Nema vece uvrede za rodbinu od toga.

ODGOVORITE
Name

Jole

05.06.2021 07:41

Nikog Banka nije vukla za rukav da bude zirant i tacka.Pamet u glavu drugi put !

ODGOVORITE
Name

Nnn

05.06.2021 08:12

Banke su zelenasi,kriminaci,, ,ogulise narod,kamate,provizije,,,,,strasno,pravi kriminalci,,kojima je omoguceno da narod uniste,,,,nema izuzetka ,sve su iste,,,govnari

ODGOVORITE
Name

tiki

05.06.2021 12:09

tako je,posudi od nekoga drugoga,manja kamata hahahaahh

Name

Jadni smo mi.

05.06.2021 08:26

Zirant = prevara to jadnom narodu niko nije objasnio sta moze da ga stigne jednog dana a Mediji pjevaju sa milom i lazu iz dana u dan. Isto privatno pozamljivanje nebi smjelo da se odobri bez ugovora i svjedoka a nase sjednice trla baba lan. Prica se o nekakvim kompjuterima gdje su studenti prava i ekonomije da stave folmulare koje narod treba a ne igor zaradjuje milione a zasta? BRUKA iSRAMOTA.

ODGOVORITE
Name

goran

05.06.2021 08:34

Bio sam žirant barem 4 puta, nikakvih problema nisam imao. Ako prihvatim da budem žirant neću očekivati da banka provjerava. Znam kome mogu biti žirant. Prevarantima i kockarima sigurno ne. A ako prihvatim spreman sam da vratim dug. Ne razumijem te žirante koji to olako shvataju pa kada dođe do problema kriva banka.

ODGOVORITE
Name

Iskosa

05.06.2021 08:43

Narod je se opametio ali prilično kasno, danas je žiranta gotovo nemoguće naći. Ali kriminalci nađu način da prevare naive ljude kojih i dalje ima, najčešće su to penzioneri. Ništa ne potpisivati i nikome ne davati ličnu kartu, nikad i ni pod kakvim okolnostima.

ODGOVORITE
Name

re

05.06.2021 12:46

A jel neko s puškom narod naterao da uđu u banku i uzmu kredi, pa posle kad treba da se vrati, posle bude problem. Jel možda banke treba da im daju nepovratne kredite? Šta je čudno što krediti moraju da se vrate sa kamatama

ODGOVORITE
Name

Polupismen

05.06.2021 16:44

A koliko ce samo ziranata (gradjana BiH) vracati "vladine" kredite za popunjavanje budzetskih rupa i povecanje plata

ODGOVORITE