Додик Шмита може игнорисати, али он ће имати моћ у БиХ

Милорад Додик против је избора новог високог представника у Босни и Херцеговини. Кристијан Шмит још није почео са радом, а већ је на удару званичне Бањалуке. У Београду пак предсједник Вучић покушава да даје уздржане изјаве и изведе политичку шпагу.

Република Српска 04.06.2021 | 20:53
Додик Шмита може игнорисати, али он ће имати моћ у БиХ

Република Српска није задовољна начином на који је изабран нови високи представник у држави. Отуда посебан састанак са државним врхом Србије.

„Уколико се то именовање не спроведе са релевантном Резолуцијом Савјета безбједности УН-а, високи представник неће имати легитимитет“, поновио је у Београду Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ. Овакво именовање, каже, уперено је „против интереса Републике Српске и српског народа у БиХ“.

Предсједник Србије Александар Вучић је истакао да ће „Србија увијек бити уз Републику Српску. Уз поштовање територијалног интегритета Босне и Херцеговине“.

Наглашавајући да је „веома добар познаник са Сцхмитом“. Вучић је казао „како ће Србија по први пут тражити извјештај високог представника у складу са Анексом 10 Дејтонског споразума”. Додао „да Србија неће подржавати спровођење бонских овлаштења којима би неко покушао да креира политичку ситуацију у Републици Српској“.

У тој атмосфери би Шмит, политичар баварске Хришћанско-социјалне уније и ранији њемачки министар, требало да од 1. августа ступи на дужност високог представника у БиХ. Биће осми човјек на тој функцији. Уведеној 1995. године послије Билдта, Wестендорпа, Петритсцха, Асхдоwна, Сцхwарз-Сцхиллинга, Лајчака и Инзка.

ДОДИК ГРАДИ БОЉУ ПОЗИЦИЈУ?

Са једне стране постоје објективне примједбе на процедуру и избор, истиче Дејан Бурсаћ из Института за политичке студије. Али је сада питање шта политички актери намјеравају да предузму по том питању.

- Додик и Република Српска су затегли односе и са прошлим високим представником. Очигледно реагујући на неке ствари које се стидљиво појављују у међународној заједници посљедњих година. То је да би Србија могла да учествује у некаквој компензацији. Било је гласова који говоре да би у случају да Србија призна Косово могло доћи до компензације у виду нечега са Републиком Српском, каже Бурсаћ

- То нико званично не подржава у међународној заједници. Али тих идеја и нон-папера није било до прије неколико година. Тако да су и српски актери у БиХ осјетили да се нешто дешава у региону. Сада покушавају да изграде бољу позицију за ‘српски ентитет', сматра Бурсаћ.

Директор Центра за регионализам Александар Попов каже да дјелује да је „избор високог представника заправо договор великих сила. Али, ситуација се у међувремену промијенила. Сада имамо посла са другачијом Русијом. На челу са Путином. Који користи сваку прилику да Европи постави неке препрек. Али и са промијењеном ситуацијом на самом терену у БиХ. Гдје су ојачали национални лидери.“

У тој ситуацији, наставља Попов, „не вјерујем да ће нови високи представник посезати за бонским овлаштењима. Можда ће покушати мекшим приступом, у којем би се прије свега показало шта заиста стоји иза тобожње бриге националних лидера за народе које представљају“.

ПРОБЛЕМ СА БОНСКИМ ОВЛАШТЕЊИМА

- Милорад Додик, осим што тражи затварање канцеларије високог представника, најављује и одбијање сарадње са, како каже, нелегитимним високим представником. Али, тешко да је у пракси то изводљиво, каже Дејан Бурсаћ.

- Они могу да га игноришу у смислу да се са њим званично не састају. И да га јавно критикују. Али он и даље има извршну моћ у БиХ и спроводи одлуке. Република Српска просто нема ингеренције да одбаци надлежности високог представника, истиче Бурсаћ.

Досадашњи високи представник у БиХ Валентин Инцко је навео да очекује офанзивнији наступ од Шмита. И да би у свом мандату требало да користи такозвана бонска овлаштења. Која му омогућавају наметање одлука и кажњавање политичара, пише ДW.

(ДW)

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Цхерy Ладy

04.06.2021 19:11

Кантони су висак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.

04.06.2021 22:37

Иде миле лајковацком пругом,Сузе лије за Инцком другом.

Name

Нострадамус

05.06.2021 04:39

Додик прица против Високог како би наси празноглавци видјели како је он једини који смије да се противи Високом.Додику је дозвољено да прица ста хоце,али да ради сто му се казе.Тако це ставити свој потпис на све сто це да смањи постојање Републике Српске.И ја се вец питам ста нам уопсте и знаци дрзава односно Ентитет из које народ одлази.Када би Додик заиста, био сметња за Високог ПИК би га смијенио само би Русија била против.Тако да су Руси против,а њихово противљење не знаци ниста опет једно заваравање слудјеног народа.

Name

ре Нострадамус

05.06.2021 10:27

Потписујем,свака цаст на коментару.Наравно,њихов цовјек це све испунити до потпуног унистења РС.Около це да лаје за неписмено стадо и сви задовољни....!

Name

Миле

05.06.2021 15:58

Не подносим да је неко на мом терену главни мангуп..пардон баја

Name

Ненад

04.06.2021 19:14

И послије Инцка Инцко.Бонска овластења се висе неце коростити нити има потребе она су довела своју власт коју неце мијењати.Русија је немоцна цак мислим да је неби ни ми прихватили тако да Москва подрзава Додика зато сто знају да Запад неби дозволио да додје неки Руски цовјек.Зато би за Русију била јос веца срамота да буде против Додика,а немогу да га смијене.Да Запад одлуци да буде било ко други умјесто Додика они би и тог другог подрзали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоки

04.06.2021 19:15

Смите волимо те висе од пите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зугули

04.06.2021 19:21

Нас Дудук је са свима затегао односе свако ко се бори против криминала и корупције Додик одма елиминисе такве особе јер он без опљацке немозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бијељина

04.06.2021 19:44

Он нас једино мозе спасити од ових домацих криминалаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

04.06.2021 19:50

Е да хоће смијени рудоњу и читав СНСД па нема већег зла ко год да дође.Раселио си рудоња више срба него ли иједан рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

04.06.2021 21:10

Не види и на слици да Смит лици на правог цовјека који долази са Запада да вас науци памети огледајте се мало од праве људе не крадите свој народ и не убијајте онај просли му долазио на славу а овај цему ускратити лоповлук зато му смета ДОБРО ДОСАО господине СМИТЕ у лијепу БИХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма то

05.06.2021 04:50

Липа нам је БиХ ка Сирија јос и липша не морамо да бјезимо преко Океана само преко Саве док јос има мост.Ако слуцајно и мостове порусе ради скела,а добар пливац мозе и да преплива преко.

Name

Да није

04.06.2021 21:58

ОХР-а гдје би владајућој коалицији био крај, Додик, Чубриловић ,Ђокић ал' неће моћи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

05.06.2021 07:42

Ајмо у 100 марака да им ОХР неце ниста и даље це они да раде исто.Није ОХР луд да рјесава насе проблеме,он је ту да региструју колико смо заостали и примитивни.

Name

За УРОША

04.06.2021 22:33

Свака ти част на коментару као да си мене питао, жив и здрав био!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

04.06.2021 22:34

Што је баби мило то јој се и снило. Ко је овде баба?

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

04.06.2021 22:57

Аха, моћ. Исту какву је имао и Инцко. :-))))))

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

05.06.2021 09:43

Инзко је заказао, упао у замке ове тројке, славио славе, бајраме и бозице ал приватно код њих. Овај то сигурно неце. Свабе не праве исту греску два пута, вец уце из гресака. Додик одлази, само он то не мозе да прихвати. Породица би му то требала објаснити!

Name

синип

06.06.2021 10:10

@анна И рецимо овај нови донесе неки закон а Додо каже нећемо да га спроведемо. И шта онда бива? :-)

Name

Рамиз

05.06.2021 00:11

Итекако ће слушати Сцхмидта...!!! Вријеме је да се Неко позабави озбиљним Криминалом и Злочином у политички,Судству,Тужитељству и осталим сферама Друштва у Босни и Херзеговини......!!!!! Сретан Рад ????? Господине Сцхмидт.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.06.2021 10:34

Родјо није то за тебе...! Ко их до сад дрзи на тим функцијама и не реагује уопсте? Правосудје и банкарски сектор су дали своим латинима...!Та два министарства ко дрзи,он је Бог у дрзави.Да не набрајам даље....!

Name

борац

05.06.2021 04:49

Сви који су за правну дрзаву су по додику непријатељи.Он је за хаос силу криминал све криминалне групе је окупио око себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фениx

05.06.2021 05:28

Тик-так-тик-так .Историја се понавља јбга Руди ?.И ти си народу наметнут па си га огулио баш баш е и теби наметнуше човјека који ће ти лисице на руке ставити и ћорка негине.Припази кад ти на купању испане сапун.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

јааааа

05.06.2021 06:12

Додика да се пита нешто на нивоу БиХ неби било вјежбе нато снага на Мањачи тако да му је узалудно кукање на тему будућег високог представника који ступа на сцену у августу,само млати празну сламу народу зарад свог интереса у Републици Српској и предстојећих избора,љуља му се фотељааа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛЕ

05.06.2021 12:50

БАЈА СЕ БАШ ДОБРО НАСУКАО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јес.

05.06.2021 20:22

Како це да игнорира кад оде. Крај.. Не мозе СМИТА нико игнорирати. Ако и мозе не мозе позицију и овласт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

06.06.2021 03:46

Није он ма удару народа РС а, он је ма удару СНСД а. Народу одговара Шмит да уведе ред и правду за све. Шмит мора помоћи народу. Ако не буде тако и њега и ове све у кош. Или идемо сви у ту Њемачку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њему одговара свако

06.06.2021 10:13

Ако је нагодан по питању криминала,да се то слуцајно не ремети. .. То је највазније остало се звизди......

ОДГОВОРИТЕ