Dodik Šmita može ignorisati, ali on će imati moć u BiH

Milorad Dodik protiv je izbora novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Kristijan Šmit još nije počeo sa radom, a već je na udaru zvanične Banjaluke. U Beogradu pak predsjednik Vučić pokušava da daje uzdržane izjave i izvede političku špagu.

Republika Srpska 04.06.2021 | 20:53
Dodik Šmita može ignorisati, ali on će imati moć u BiH

Republika Srpska nije zadovoljna načinom na koji je izabran novi visoki predstavnik u državi. Otuda poseban sastanak sa državnim vrhom Srbije.

„Ukoliko se to imenovanje ne sprovede sa relevantnom Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN-a, visoki predstavnik neće imati legitimitet“, ponovio je u Beogradu Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH. Ovakvo imenovanje, kaže, upereno je „protiv interesa Republike Srpske i srpskog naroda u BiH“.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da će „Srbija uvijek biti uz Republiku Srpsku. Uz poštovanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine“.

Naglašavajući da je „veoma dobar poznanik sa Schmitom“. Vučić je kazao „kako će Srbija po prvi put tražiti izvještaj visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma”. Dodao „da Srbija neće podržavati sprovođenje bonskih ovlaštenja kojima bi neko pokušao da kreira političku situaciju u Republici Srpskoj“.

U toj atmosferi bi Šmit, političar bavarske Hrišćansko-socijalne unije i raniji njemački ministar, trebalo da od 1. avgusta stupi na dužnost visokog predstavnika u BiH. Biće osmi čovjek na toj funkciji. Uvedenoj 1995. godine poslije Bildta, Westendorpa, Petritscha, Ashdowna, Schwarz-Schillinga, Lajčaka i Inzka.

DODIK GRADI BOLJU POZICIJU?

Sa jedne strane postoje objektivne primjedbe na proceduru i izbor, ističe Dejan Bursać iz Instituta za političke studije. Ali je sada pitanje šta politički akteri namjeravaju da preduzmu po tom pitanju.

- Dodik i Republika Srpska su zategli odnose i sa prošlim visokim predstavnikom. Očigledno reagujući na neke stvari koje se stidljivo pojavljuju u međunarodnoj zajednici posljednjih godina. To je da bi Srbija mogla da učestvuje u nekakvoj kompenzaciji. Bilo je glasova koji govore da bi u slučaju da Srbija prizna Kosovo moglo doći do kompenzacije u vidu nečega sa Republikom Srpskom, kaže Bursać

- To niko zvanično ne podržava u međunarodnoj zajednici. Ali tih ideja i non-papera nije bilo do prije nekoliko godina. Tako da su i srpski akteri u BiH osjetili da se nešto dešava u regionu. Sada pokušavaju da izgrade bolju poziciju za ‘srpski entitet', smatra Bursać.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da djeluje da je „izbor visokog predstavnika zapravo dogovor velikih sila. Ali, situacija se u međuvremenu promijenila. Sada imamo posla sa drugačijom Rusijom. Na čelu sa Putinom. Koji koristi svaku priliku da Evropi postavi neke preprek. Ali i sa promijenjenom situacijom na samom terenu u BiH. Gdje su ojačali nacionalni lideri.“

U toj situaciji, nastavlja Popov, „ne vjerujem da će novi visoki predstavnik posezati za bonskim ovlaštenjima. Možda će pokušati mekšim pristupom, u kojem bi se prije svega pokazalo šta zaista stoji iza tobožnje brige nacionalnih lidera za narode koje predstavljaju“.

PROBLEM SA BONSKIM OVLAŠTENJIMA

- Milorad Dodik, osim što traži zatvaranje kancelarije visokog predstavnika, najavljuje i odbijanje saradnje sa, kako kaže, nelegitimnim visokim predstavnikom. Ali, teško da je u praksi to izvodljivo, kaže Dejan Bursać.

- Oni mogu da ga ignorišu u smislu da se sa njim zvanično ne sastaju. I da ga javno kritikuju. Ali on i dalje ima izvršnu moć u BiH i sprovodi odluke. Republika Srpska prosto nema ingerencije da odbaci nadležnosti visokog predstavnika, ističe Bursać.

Dosadašnji visoki predstavnik u BiH Valentin Incko je naveo da očekuje ofanzivniji nastup od Šmita. I da bi u svom mandatu trebalo da koristi takozvana bonska ovlaštenja. Koja mu omogućavaju nametanje odluka i kažnjavanje političara, piše DW.

(DW)

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Chery Lady

04.06.2021 19:11

Kantoni su visak.

ODGOVORITE
Name

r.

04.06.2021 22:37

Ide mile lajkovackom prugom,Suze lije za Inckom drugom.

Name

Nostradamus

05.06.2021 04:39

Dodik prica protiv Visokog kako bi nasi praznoglavci vidjeli kako je on jedini koji smije da se protivi Visokom.Dodiku je dozvoljeno da prica sta hoce,ali da radi sto mu se kaze.Tako ce staviti svoj potpis na sve sto ce da smanji postojanje Republike Srpske.I ja se vec pitam sta nam uopste i znaci drzava odnosno Entitet iz koje narod odlazi.Kada bi Dodik zaista, bio smetnja za Visokog PIK bi ga smijenio samo bi Rusija bila protiv.Tako da su Rusi protiv,a njihovo protivljenje ne znaci nista opet jedno zavaravanje sludjenog naroda.

Name

re Nostradamus

05.06.2021 10:27

Potpisujem,svaka cast na komentaru.Naravno,njihov covjek ce sve ispuniti do potpunog unistenja RS.Okolo ce da laje za nepismeno stado i svi zadovoljni....!

Name

Mile

05.06.2021 15:58

Ne podnosim da je neko na mom terenu glavni mangup..pardon baja

Name

Nenad

04.06.2021 19:14

I poslije Incka Incko.Bonska ovlastenja se vise nece korostiti niti ima potrebe ona su dovela svoju vlast koju nece mijenjati.Rusija je nemocna cak mislim da je nebi ni mi prihvatili tako da Moskva podrzava Dodika zato sto znaju da Zapad nebi dozvolio da dodje neki Ruski covjek.Zato bi za Rusiju bila jos veca sramota da bude protiv Dodika,a nemogu da ga smijene.Da Zapad odluci da bude bilo ko drugi umjesto Dodika oni bi i tog drugog podrzali.

ODGOVORITE
Name

zoki

04.06.2021 19:15

Smite volimo te vise od pite

ODGOVORITE
Name

Zuguli

04.06.2021 19:21

Nas Duduk je sa svima zategao odnose svako ko se bori protiv kriminala i korupcije Dodik odma eliminise takve osobe jer on bez opljacke nemoze.

ODGOVORITE
Name

Bijeljina

04.06.2021 19:44

On nas jedino moze spasiti od ovih domacih kriminalaca

ODGOVORITE
Name

Uroš

04.06.2021 19:50

E da hoće smijeni rudonju i čitav SNSD pa nema većeg zla ko god da dođe.Raselio si rudonja više srba nego li ijedan rat.

ODGOVORITE
Name

Dodik

04.06.2021 21:10

Ne vidi i na slici da Smit lici na pravog covjeka koji dolazi sa Zapada da vas nauci pameti ogledajte se malo od prave ljude ne kradite svoj narod i ne ubijajte onaj prosli mu dolazio na slavu a ovaj cemu uskratiti lopovluk zato mu smeta DOBRO DOSAO gospodine SMITE u lijepu BIH

ODGOVORITE
Name

Ma to

05.06.2021 04:50

Lipa nam je BiH ka Sirija jos i lipša ne moramo da bjezimo preko Okeana samo preko Save dok jos ima most.Ako slucajno i mostove poruse radi skela,a dobar plivac moze i da prepliva preko.

Name

Da nije

04.06.2021 21:58

OHR-a gdje bi vladajućoj koaliciji bio kraj, Dodik, Čubrilović ,Đokić al' neće moći

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

05.06.2021 07:42

Ajmo u 100 maraka da im OHR nece nista i dalje ce oni da rade isto.Nije OHR lud da rjesava nase probleme,on je tu da registruju koliko smo zaostali i primitivni.

Name

Za UROŠA

04.06.2021 22:33

Svaka ti čast na komentaru kao da si mene pitao, živ i zdrav bio!

ODGOVORITE
Name

Radojica

04.06.2021 22:34

Što je babi milo to joj se i snilo. Ko je ovde baba?

ODGOVORITE
Name

синип

04.06.2021 22:57

Аха, моћ. Исту какву је имао и Инцко. :-))))))

ODGOVORITE
Name

anna

05.06.2021 09:43

Inzko je zakazao, upao u zamke ove trojke, slavio slave, bajrame i bozice al privatno kod njih. Ovaj to sigurno nece. Svabe ne prave istu gresku dva puta, vec uce iz gresaka. Dodik odlazi, samo on to ne moze da prihvati. Porodica bi mu to trebala objasniti!

Name

синип

06.06.2021 10:10

@anna И рецимо овај нови донесе неки закон а Додо каже нећемо да га спроведемо. И шта онда бива? :-)

Name

Ramiz

05.06.2021 00:11

Itekako će slušati Schmidta...!!! Vrijeme je da se Neko pozabavi ozbiljnim Kriminalom i Zločinom u politički,Sudstvu,Tužiteljstvu i ostalim sferama Društva u Bosni i Herzegovini......!!!!! Sretan Rad ????? Gospodine Schmidt.....

ODGOVORITE
Name

re

05.06.2021 10:34

Rodjo nije to za tebe...! Ko ih do sad drzi na tim funkcijama i ne reaguje uopste? Pravosudje i bankarski sektor su dali svoim latinima...!Ta dva ministarstva ko drzi,on je Bog u drzavi.Da ne nabrajam dalje....!

Name

borac

05.06.2021 04:49

Svi koji su za pravnu drzavu su po dodiku neprijatelji.On je za haos silu kriminal sve kriminalne grupe je okupio oko sebe.

ODGOVORITE
Name

Fenix

05.06.2021 05:28

Tik-tak-tik-tak .Istorija se ponavlja jbga Rudi ?.I ti si narodu nametnut pa si ga ogulio baš baš e i tebi nametnuše čovjeka koji će ti lisice na ruke staviti i ćorka negine.Pripazi kad ti na kupanju ispane sapun.?

ODGOVORITE
Name

jaaaaa

05.06.2021 06:12

Dodika da se pita nešto na nivou BiH nebi bilo vježbe nato snaga na Manjači tako da mu je uzaludno kukanje na temu budućeg visokog predstavnika koji stupa na scenu u avgustu,samo mlati praznu slamu narodu zarad svog interesa u Republici Srpskoj i predstojećih izbora,ljulja mu se foteljaaa...

ODGOVORITE
Name

MILE

05.06.2021 12:50

BAJA SE BAŠ DOBRO NASUKAO...

ODGOVORITE
Name

Jes.

05.06.2021 20:22

Kako ce da ignorira kad ode. Kraj.. Ne moze SMITA niko ignorirati. Ako i moze ne moze poziciju i ovlast

ODGOVORITE
Name

D

06.06.2021 03:46

Nije on ma udaru naroda RS a, on je ma udaru SNSD a. Narodu odgovara Šmit da uvede red i pravdu za sve. Šmit mora pomoći narodu. Ako ne bude tako i njega i ove sve u koš. Ili idemo svi u tu Njemačku.

ODGOVORITE
Name

Njemu odgovara svako

06.06.2021 10:13

Ako je nagodan po pitanju kriminala,da se to slucajno ne remeti. .. To je najvaznije ostalo se zvizdi......

ODGOVORITE