50 дана били у функцији в.д. начелника без мандата

– Вршиоци дужности начелника општинских одјељења су разријешени, јер је њима 31. марта истекао мандат, а није расписан конкурс. Они су 50 дана обављали послове начелника одјељења изван свог мандата – појаснио је Буквић.

Република Српска 04.06.2021 | 07:23
50 дана били у функцији в.д. начелника без мандата

Политичке тензије у Прњавору дошле су до усијања након што је у локалној Скупштини општине формирана нова већина, чиме је СДС преузео лидерску позицију од СНСД-а. То је условило кључне промјене скупштинског руководства.

Недавно изабрани предсједник СО Прњавор, Мирко Буквић (независни одборник), за Српскаинфо је најавио снажније позиционирање нове кадровске структуре. Одлуке које су донијели на посљедњој сједници иду у прилог овој тврдњи.

– Вршиоци дужности начелника општинских одјељења су разријешени, јер је њима 31. марта истекао мандат, а није расписан конкурс. Они су 50 дана обављали послове начелника одјељења изван свог мандата – појаснио је Буквић.

Он је на овој позицији замијенио Жељка Симића (СНСД), док је за потпредсједника Скупштине општине, умјесто смијењеног Небојше Тодића (НДП), изабран Милорад Кондић (СРС „Војислав Шешељ“).

За новог вршиоца дужности секретара СО умјесто Срећка Аулића, дугогодишњег општинског службеника, изабрана је Војиславка Гатарић (СДС).

Подсјећамо, до промјене је дошло када је неколико одборника, који су до тада чинили скупштинску већину, промијенило став и ускратило подршку начелнику Дарку Томашу и СНСД-у, чији је он члан и предсједник Општинске организације.

Нову скупштинску већину сада чини 16 одборника – девет СДС-а, три ДНС-а, по један ДЕМОС-а, СРС „Војислав Шешељ“, националне мањине и независни одборник. Опозицију чини 13 одборника. Најбројнији је СНСД са 11 одборника, у коалицији са по једним одборником НДП-а и Социјалистичке партије.

НАПУШТАЈУ СНСД БРОД

Из ове скупштинске рачунице јасно је да су готово сви одборници, без обзира на идеолошке и друге разлике у Прњавору, напустили страначки брод СНСД-а, без обзира што је начелник, са многим привилегијама које има ова функција, дио тог страначког тима.

Мирко Буквић, предсједник СО Прњавор, изјавио је за Српскаинфо да очекује јачање нове скупштинске већине са изгледном приликом придруживања још два одборника.

Буквић објашњава да је разлог преласка дијела одборника, који су до скора подржавали СНСД и начелника Дарка Томаша, а сада чине већину са СДС-ом, неуважавање и непоштовање коалиционих споразума.

Нисам могао разумјети поједине одборнике који су од свог града и општине направили бруку, изјавио је начелник Дарко Томаш на посљедњој седници СО.

– Нас све из Прњавора, па и мене, у посљедњих месец дана, заједно с вама исмијавају, понижавају, сматрају да је Прњавор неки случај. Покушано је наметање приче да се у позитивном смислу мијењају односи, да долазе млади, нови људи који желе добро… Ми се не бојимо такве конкуренције, али се испоставило да млади у СДС-у не постоје. Они никада ту нису ни постојали него су само на изборима били колатерална штета – изјавио је Томаш, оцијенивши такође да су пале маске, те да је на сцени враћање Прњавора у 1991. годину.

ПЕТРОВИЋ И КАЛАБИЋ

СНСД покушава своју скупштинску позицију у Прњавору вратити на пређашње стање. У том контексту је залагање високих страначких званичника, међу којима је Лука Петровић, генерални секретар СНСД. Он је крајем маја у Прњавору разговарао са страначким челницима.

Додатно, политичку воду мути и оглашавање Драге Калабића, бившег високог функционера СНСД-а из Прњавора, који је оштро критиковао Томаша, али и предсједницу Републике Српске Жељку Цвијановић.

(Српскаинфо)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Вишеград

04.06.2021 05:46

Хахахахихихихохохо.У Вишеграду,разријешени начелници распоређени на друга мјеста ван општине,али они сједе у кабинетима начелника оделења(шта тамо раде,питај бога),а не сједе тамо гдје су распоређени,и не раде посао за које имају решења.Има ли то игдје,и је ли то по закону???

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАлИ РАДОЈИЦА

04.06.2021 06:13

ЗА ТО ДОДИКУ И СМЕТА ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИК,ЈЕР СЕ БОЈИ ДА ЦЕ ДОЦИ ДАН КСД ЦЕ СЕ МОРАТИ ПОСТИВАТИ ЗАКОНИ.ОВО СА РАXНОРАЗНИМ ВД ДУЗНОСТИ И ОСТАНАК НА ФУНКЦИЈАМА МХЕСЕЦИМА НАКОН ИСТЕКА МАНДАТА ЈЕ ОРАВО БЕЗАКОЊЕ И КРИМИНАЛ.ДОК СРБИЈА ХАПСИ ПРЕДСЈЕДНИКЕ ОПСТИНЕ И ГРАДЈЕВИНСКЕ ИНСОЕКТИРЕ КОЈИ НИСУ РАФИЛИ ПО ЗАКОНУ,КОД НАС РЕПУБКИЦКИ ИНСОЕКТОРИ СТИТЕ КРИМИНАЛ И ПОНИСТАВАЈУ ОДЛУКЕ ОПСТИНСКИХ ИНСОЕКТИРА КОЈИ РАДЕ ПО ЗАКОНУ.АНАРХИЈА !

Name

ЛУДНИЦА

04.06.2021 09:29

ЛУДАЧКА ДОДИКОВА ДРЖАВА. ПА СВАКИ СЕЉАК СЈЕДЕ У ФОТЕЉУ ГДЈЕ МУ ЈЕ ЋЕИФ, ПО ПРИНЦИПУ ЗНАМ ЈА ГАЗДУ. ИДИОТСКА ТВОРЕВИНА, КАКАВ ЕНИТЕТ.КОНОБАРИЦА МИНИСТРИЦА. МА ДАЈТЕ ГОНИТЕ СЕ............................

Name

Истекао мандат

04.06.2021 08:06

Ниста не раде примају плату јел све је безаконито.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приватна Додиковина!

04.06.2021 10:44

Јаваслук и анархија на сваком кораку. Како у општинама тако у Шумама Српске, Зељезницама, Пошти, Фондовима. Хаос! Запослена Додикова масинерија по принципу стп неписмено то вјернији гласац! Неце моци ни нови Високи представник пуно урадити. А не би ме изненадило да не уради ниста!

ОДГОВОРИТЕ