50 dana bili u funkciji v.d. načelnika bez mandata

– Vršioci dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja su razriješeni, jer je njima 31. marta istekao mandat, a nije raspisan konkurs. Oni su 50 dana obavljali poslove načelnika odjeljenja izvan svog mandata – pojasnio je Bukvić.

Republika Srpska 04.06.2021 | 07:23
50 dana bili u funkciji v.d. načelnika bez mandata

Političke tenzije u Prnjavoru došle su do usijanja nakon što je u lokalnoj Skupštini opštine formirana nova većina, čime je SDS preuzeo lidersku poziciju od SNSD-a. To je uslovilo ključne promjene skupštinskog rukovodstva.

Nedavno izabrani predsjednik SO Prnjavor, Mirko Bukvić (nezavisni odbornik), za Srpskainfo je najavio snažnije pozicioniranje nove kadrovske strukture. Odluke koje su donijeli na posljednjoj sjednici idu u prilog ovoj tvrdnji.

– Vršioci dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja su razriješeni, jer je njima 31. marta istekao mandat, a nije raspisan konkurs. Oni su 50 dana obavljali poslove načelnika odjeljenja izvan svog mandata – pojasnio je Bukvić.

On je na ovoj poziciji zamijenio Željka Simića (SNSD), dok je za potpredsjednika Skupštine opštine, umjesto smijenjenog Nebojše Todića (NDP), izabran Milorad Kondić (SRS „Vojislav Šešelj“).

Za novog vršioca dužnosti sekretara SO umjesto Srećka Aulića, dugogodišnjeg opštinskog službenika, izabrana je Vojislavka Gatarić (SDS).

Podsjećamo, do promjene je došlo kada je nekoliko odbornika, koji su do tada činili skupštinsku većinu, promijenilo stav i uskratilo podršku načelniku Darku Tomašu i SNSD-u, čiji je on član i predsjednik Opštinske organizacije.

Novu skupštinsku većinu sada čini 16 odbornika – devet SDS-a, tri DNS-a, po jedan DEMOS-a, SRS „Vojislav Šešelj“, nacionalne manjine i nezavisni odbornik. Opoziciju čini 13 odbornika. Najbrojniji je SNSD sa 11 odbornika, u koaliciji sa po jednim odbornikom NDP-a i Socijalističke partije.

NAPUŠTAJU SNSD BROD

Iz ove skupštinske računice jasno je da su gotovo svi odbornici, bez obzira na ideološke i druge razlike u Prnjavoru, napustili stranački brod SNSD-a, bez obzira što je načelnik, sa mnogim privilegijama koje ima ova funkcija, dio tog stranačkog tima.

Mirko Bukvić, predsjednik SO Prnjavor, izjavio je za Srpskainfo da očekuje jačanje nove skupštinske većine sa izglednom prilikom pridruživanja još dva odbornika.

Bukvić objašnjava da je razlog prelaska dijela odbornika, koji su do skora podržavali SNSD i načelnika Darka Tomaša, a sada čine većinu sa SDS-om, neuvažavanje i nepoštovanje koalicionih sporazuma.

Nisam mogao razumjeti pojedine odbornike koji su od svog grada i opštine napravili bruku, izjavio je načelnik Darko Tomaš na posljednjoj sednici SO.

– Nas sve iz Prnjavora, pa i mene, u posljednjih mesec dana, zajedno s vama ismijavaju, ponižavaju, smatraju da je Prnjavor neki slučaj. Pokušano je nametanje priče da se u pozitivnom smislu mijenjaju odnosi, da dolaze mladi, novi ljudi koji žele dobro… Mi se ne bojimo takve konkurencije, ali se ispostavilo da mladi u SDS-u ne postoje. Oni nikada tu nisu ni postojali nego su samo na izborima bili kolateralna šteta – izjavio je Tomaš, ocijenivši takođe da su pale maske, te da je na sceni vraćanje Prnjavora u 1991. godinu.

PETROVIĆ I KALABIĆ

SNSD pokušava svoju skupštinsku poziciju u Prnjavoru vratiti na pređašnje stanje. U tom kontekstu je zalaganje visokih stranačkih zvaničnika, među kojima je Luka Petrović, generalni sekretar SNSD. On je krajem maja u Prnjavoru razgovarao sa stranačkim čelnicima.

Dodatno, političku vodu muti i oglašavanje Drage Kalabića, bivšeg visokog funkcionera SNSD-a iz Prnjavora, koji je oštro kritikovao Tomaša, ali i predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Вишеград

04.06.2021 05:46

Хахахахихихихохохо.У Вишеграду,разријешени начелници распоређени на друга мјеста ван општине,али они сједе у кабинетима начелника оделења(шта тамо раде,питај бога),а не сједе тамо гдје су распоређени,и не раде посао за које имају решења.Има ли то игдје,и је ли то по закону???

ODGOVORITE
Name

MAlI RADOJICA

04.06.2021 06:13

ZA TO DODIKU I SMETA VISOKI PREDSTAVNIK,JER SE BOJI DA CE DOCI DAN KSD CE SE MORATI POSTIVATI ZAKONI.OVO SA RAXNORAZNIM VD DUZNOSTI I OSTANAK NA FUNKCIJAMA MHESECIMA NAKON ISTEKA MANDATA JE ORAVO BEZAKONJE I KRIMINAL.DOK SRBIJA HAPSI PREDSJEDNIKE OPSTINE I GRADJEVINSKE INSOEKTIRE KOJI NISU RAFILI PO ZAKONU,KOD NAS REPUBKICKI INSOEKTORI STITE KRIMINAL I PONISTAVAJU ODLUKE OPSTINSKIH INSOEKTIRA KOJI RADE PO ZAKONU.ANARHIJA !

Name

LUDNICA

04.06.2021 09:29

LUDAČKA DODIKOVA DRŽAVA. PA SVAKI SELJAK SJEDE U FOTELJU GDJE MU JE ĆEIF, PO PRINCIPU ZNAM JA GAZDU. IDIOTSKA TVOREVINA, KAKAV ENITET.KONOBARICA MINISTRICA. MA DAJTE GONITE SE............................

Name

Istekao mandat

04.06.2021 08:06

Nista ne rade primaju platu jel sve je bezakonito.....

ODGOVORITE
Name

Privatna Dodikovina!

04.06.2021 10:44

Javasluk i anarhija na svakom koraku. Kako u opštinama tako u Šumama Srpske, Zeljeznicama, Pošti, Fondovima. Haos! Zaposlena Dodikova masinerija po principu stp nepismeno to vjerniji glasac! Nece moci ni novi Visoki predstavnik puno uraditi. A ne bi me iznenadilo da ne uradi nista!

ODGOVORITE