Нова правила ЕУ за преношење новца преко границе

У цијелој Европској унији данас на снагу ступа правило према којем сви који улазе у ЕУ или напуштају њену територију морају да попуне готовинску декларацију ако код себе имају 10.000 евра или више у тој валути или противриједности у другим валутама, као и код других средстава плаћања као што су путнички чекови или мјенице, али и злато.

Регион 04.06.2021 | 00:04
Нова правила ЕУ за преношење новца преко границе

Из Комисије наводе како цариници на улазима у ЕУ имају право да провјере путнике, њихов пртљаг и средство превоза. Такође, имају право да заплијене новац који није пријављен.

Прошириће се дефиниција готовине и обухватаће чекове, кованице са златом од најмање 90 одсто, златне полуге и сличне предмете. Ако цариници оправдано сумњају у то да је новац повезан са криминалном активношћу, моћи ће да одузму готовину износа мањег од 10.000 евра.

Готовинске декларације чуваће се чак пет година с циљем праћења колико готовине улази у Унију и излази из ње. Ново правило Уније већ је постало дио хрватског законодавног система 7. маја ове године, кад је и изгласан.

(Индеx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

458

04.06.2021 07:46

остаце црна рупа. рупцага.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како то

05.06.2021 09:00

Ја сам против јер то је премало, ми са балкана носимо паре у кеси и знамо да је теско а не бројимо само миле има пуне дјепове све по 100 Еврицца ато само кад плаца музику.

ОДГОВОРИТЕ