Подизањем тензија ОХР је остао, читава помпа око Шмита је да би се прикрили стварни проблеми!

Домаћи политичари су подизањем политичких и националних тензија оставили ОХР у Босни и Херцеговини, рекао је у емисији "Пулс" БН телевизије Драшко Аћимовић, бивши дипломата и економски аналитичар. 

Република Српска 03.06.2021 | 21:25
Подизањем тензија ОХР је остао, читава помпа око Шмита је да би се прикрили стварни проблеми!

Истовремено, он наглашава да ОХР није урадио довољно да од БиХ направи демократски уређено друштво.

"Именовање Кристијана Шмита за високог представника у БиХ је изазвало огромну помпу само да би се скренула тема са стварних проблема у БиХ", рекао је Драшко Аћимовић, бивши дипломата и економски аналитичар.

"Нема ништа чудно или ново у именовању Шмита. Ово именовање је послужило многима да скрену тему са основне вијести, а то је да је БиХ друга земља у свијету по броју умрлих од вируса корона. То је језива ствар", истакао је Аћимовић. 

Аћимовић је оцијенио да је ОХР требало да буде симбол стварања модерне демократије у БиХ, али тај задатак није испунио. Такође, он наводи да је канцеларија високог представника користила Бонска овлашћења онда када није требало, док је на круцијалне проблеме ћутала.

"Основне двије ствари које су могли да ураде су: да омогуће регуларне изборе на којима се неће красти и на основу којих би се обезбиједила легална власт. Нико не би био против таквог рјешења. Друга ствар су јавне набавке. Тај проблем ЕУ је детектовала као један од највећих проблема у БиХ као легло криминала. Процјењује се да је 3-5 одсто БДП украдено у БиХ на разним тендерима, а то је преко милијарде КМ", рекао је он. 

БиХ је држава без дипломатије, а као таква оставља лош утисак у свијету, јасан је Аћимовић. 

"Изгледамо слуђено. Из међународне заједнице су забранили да чланови Предсједништва одвојено долазе на састанке јер сваки прича своју причу. Доживљавају нас као некомпетентне, као лажове, као људе који петљају и не знају шта хоће. Доказ да смо друга земља по криминалу и корупцији у Европи све говори. 

У прилог томе говори и чињеница да је ЕУ за вријеме садашњег Савјета министара упутила БиХ најнегативнији извјештај икада. 

"У потпуности су заустављене европске интеграције. Обустављена су средства. Ништа није урађено у корона кризи. Србија и остале земље у региону су жељеле да се одлуке ускладе са БиХ, али то Савјет министара није урадио. Зашто? Српска има четири човјека у Савјету министара. Како се онда све вријеме радило против Србије? Је ли то патриотизам", упитао је бивши дипломата. 

Таквим, лошим, политикама долази крај у БиХ, подвлачи он.

"Наравно да долази крај и они су тога свјесни. Најпрагматичнији је Човић који ради како одгоара његовој партији. Господин из СДА зна шта се дешава и са политиком и са његовом странком, као и водећа странка у Српској - СНСД. Они су добили приједлоге да се повуку. Све више се јављају и заштићени свједоци, а добиће заштиту тако гдје је буду тражили." 

Регион се лагано прочишћава и стварају се услови стварање успјешног дијела Европе, наводи Аћимовић, истичући да су пред БиХ посљедње минуте за укрцавање у европски воз просперитета и демократије или ће остати црна рупа.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Истина

03.06.2021 20:03

И то је то , то је прави закљуцак и истина о стању у БИХ. Назалост народ сједи и сути и само коментарисе којекакве глупости а број умрлих само расте, редови пред јавним кухињама све дузи, све висе позива за хуманитарне акције за лијецење дјеце., пензије, плате не могу бити ни за дазбине и основне потребе. Али насим властима-милијардерима је главни проблем високи представник и измисљени непријатељи како би показали да они тобозе воде борбу за народ са својом високом памети. Ма мрс сви у три п.м.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

03.06.2021 22:54

Права истина,коментар који је да о пресет право гаме стања у БиХ.За сваки похвалу.

Name

Ре

03.06.2021 23:00

И поцркаше од посла да заштите српство цркву, да нам дјецу образују квалитетно, да извозимо све вишкове пољопривреде, да извозимо добар намјештај или квалитетно обрађено дрво а не сирову букву ...

Name

Ре

03.06.2021 23:31

Тако је.

Name

Кифла

04.06.2021 01:50

Пропали министар. То је идентично као када момак пита за оно а она му каже не, а онда он да би себе оправдао каже кур#ва. То би укратко било Ачимовићево образложење.

Name

Ре Истина

04.06.2021 05:20

Ја невидим шта су зу пилитичари криви. Замене су они у праву сто посто. Док је оваца биче и вуне. Па ви сте их изабрали ви их одржавате на власти нереагујете нерушите их. Шутите због посла функције гузоваче ови кини су се увалили страначки преко кума рода лрије прике без диплома подмичени корумпирани за паре би продали и род роџени. Ето какав смо народ па нам неваљају пилитичари. Па ми нисмо боље ни заслужили и ово је добро какви сми. Робови се побине животиња се ритне угризе ал ти народе сједиш ли сједиш и нереагујеш опозиција свира ку.. У и онда нам политичари криви па ским си такав си. Нема ништа без Сељачке буне ал домачина прави људи Сељака више нема постали малиграџани па задовољни и овим знам ја на јебо ти нас ал таки смо ми СРБИ ЗАТО НАС И СРБИ.

Name

Ана

04.06.2021 05:48

Румунија и Бугарска су одавно цланице ЕУ па су црна рупа много сиромаснији и заосталији него ми а да не говоримо о Јузној Италији која је од поцетка у тој ЕУ па су гори него Балкан Цланство у ЕУ империји не гарантује никакав проспаритет то је заблуда Ми смо вец 25 год незваницно под ЕУ и видимо какви су резултати а бити јос веце сиромаство и униставање ових крајева као званицно удјемо у ЕУ

Name

а

04.06.2021 05:55

Овај простор је од 1995-6 год колонија запада.Додик је доведен НАТО тенковима на власт и од тада они креирају политику и проводе реформе а имас илузију некакве демократије а резултате видимо 26 год после демографско економско унистење а бице јос горе -укуцајте у yоутубе посљедњи говор слободана милосевица све је ово предвидео Само савез са Русијом,Кином и осталим слободарским народима и ослобадјање од ММФ и стране цизме нас мозе спасити

Name

ц

04.06.2021 06:02

Само добра прича, 30 година ово траје, борци за свој дјеп нас спашавају, у рату нису били а сада су боррци. Високи представници нека кажњавају политичаре који су криви. Народ одлази из вукојебине БиХ.

Name

Фудо

03.06.2021 20:56

Ако зло звано снсд не оде са власти 2022, пропали смо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

04.06.2021 02:10

Није то ниста какве реформе у рс миле сто висе дизи иностраних кредита сири битокртатику,несекирај се има ко це врацати кредите они тамо преко дрине поресни обавезници,мирно спавај миле,јер 2022 цес опет добити изборе народ те воли кад кад им скакљас уси да це их турци јањицхари окупирати,из сарајева а ти и твоји це те их одбранити,а остала опзиција су издајници,само тако настави...

Name

Папакланд

04.06.2021 07:18

До сада смо вец пропали, само, ако 2022 оде СНСД бар цемо мање бити гладни!

Name

Туга

03.06.2021 23:15

Најискренија презентација стања. Требају нам аналитицари овог типа, који не прпагирају мрзњу вец констатују право стање. Свака цаст БН ТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

04.06.2021 05:04

Остаће црна рупа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

04.06.2021 05:31

Ко је овај и зашто га форсирају? Како се он до сад финансирао у животу? За кога ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

05.06.2021 21:05

То питање треба поставити "главном баји"!!!