Podizanjem tenzija OHR je ostao, čitava pompa oko Šmita je da bi se prikrili stvarni problemi!

Domaći političari su podizanjem političkih i nacionalnih tenzija ostavili OHR u Bosni i Hercegovini, rekao je u emisiji "Puls" BN televizije Draško Aćimović, bivši diplomata i ekonomski analitičar. 

Republika Srpska 03.06.2021 | 21:25
Podizanjem tenzija OHR je ostao, čitava pompa oko Šmita je da bi se prikrili stvarni problemi!

Istovremeno, on naglašava da OHR nije uradio dovoljno da od BiH napravi demokratski uređeno društvo.

"Imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH je izazvalo ogromnu pompu samo da bi se skrenula tema sa stvarnih problema u BiH", rekao je Draško Aćimović, bivši diplomata i ekonomski analitičar.

"Nema ništa čudno ili novo u imenovanju Šmita. Ovo imenovanje je poslužilo mnogima da skrenu temu sa osnovne vijesti, a to je da je BiH druga zemlja u svijetu po broju umrlih od virusa korona. To je jeziva stvar", istakao je Aćimović. 

Aćimović je ocijenio da je OHR trebalo da bude simbol stvaranja moderne demokratije u BiH, ali taj zadatak nije ispunio. Takođe, on navodi da je kancelarija visokog predstavnika koristila Bonska ovlašćenja onda kada nije trebalo, dok je na krucijalne probleme ćutala.

"Osnovne dvije stvari koje su mogli da urade su: da omoguće regularne izbore na kojima se neće krasti i na osnovu kojih bi se obezbijedila legalna vlast. Niko ne bi bio protiv takvog rješenja. Druga stvar su javne nabavke. Taj problem EU je detektovala kao jedan od najvećih problema u BiH kao leglo kriminala. Procjenjuje se da je 3-5 odsto BDP ukradeno u BiH na raznim tenderima, a to je preko milijarde KM", rekao je on. 

BiH je država bez diplomatije, a kao takva ostavlja loš utisak u svijetu, jasan je Aćimović. 

"Izgledamo sluđeno. Iz međunarodne zajednice su zabranili da članovi Predsjedništva odvojeno dolaze na sastanke jer svaki priča svoju priču. Doživljavaju nas kao nekompetentne, kao lažove, kao ljude koji petljaju i ne znaju šta hoće. Dokaz da smo druga zemlja po kriminalu i korupciji u Evropi sve govori. 

U prilog tome govori i činjenica da je EU za vrijeme sadašnjeg Savjeta ministara uputila BiH najnegativniji izvještaj ikada. 

"U potpunosti su zaustavljene evropske integracije. Obustavljena su sredstva. Ništa nije urađeno u korona krizi. Srbija i ostale zemlje u regionu su željele da se odluke usklade sa BiH, ali to Savjet ministara nije uradio. Zašto? Srpska ima četiri čovjeka u Savjetu ministara. Kako se onda sve vrijeme radilo protiv Srbije? Je li to patriotizam", upitao je bivši diplomata. 

Takvim, lošim, politikama dolazi kraj u BiH, podvlači on.

"Naravno da dolazi kraj i oni su toga svjesni. Najpragmatičniji je Čović koji radi kako odgoara njegovoj partiji. Gospodin iz SDA zna šta se dešava i sa politikom i sa njegovom strankom, kao i vodeća stranka u Srpskoj - SNSD. Oni su dobili prijedloge da se povuku. Sve više se javljaju i zaštićeni svjedoci, a dobiće zaštitu tako gdje je budu tražili." 

Region se lagano pročišćava i stvaraju se uslovi stvaranje uspješnog dijela Evrope, navodi Aćimović, ističući da su pred BiH posljednje minute za ukrcavanje u evropski voz prosperiteta i demokratije ili će ostati crna rupa.

(BN)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Istina

03.06.2021 20:03

I to je to , to je pravi zakljucak i istina o stanju u BIH. Nazalost narod sjedi i suti i samo komentarise kojekakve gluposti a broj umrlih samo raste, redovi pred javnim kuhinjama sve duzi, sve vise poziva za humanitarne akcije za lijecenje djece., penzije, plate ne mogu biti ni za dazbine i osnovne potrebe. Ali nasim vlastima-milijarderima je glavni problem visoki predstavnik i izmisljeni neprijatelji kako bi pokazali da oni toboze vode borbu za narod sa svojom visokom pameti. Ma mrs svi u tri p.m.

ODGOVORITE
Name

Olja

03.06.2021 22:54

Prava istina,komentar koji je da o preset pravo game stanja u BiH.Za svaki pohvalu.

Name

Re

03.06.2021 23:00

I pocrkaše od posla da zaštite srpstvo crkvu, da nam djecu obrazuju kvalitetno, da izvozimo sve viškove poljoprivrede, da izvozimo dobar namještaj ili kvalitetno obrađeno drvo a ne sirovu bukvu ...

Name

Re

03.06.2021 23:31

Tako je.

Name

Kifla

04.06.2021 01:50

Propali ministar. To je identično kao kada momak pita za ono a ona mu kaže ne, a onda on da bi sebe opravdao kaže kur#va. To bi ukratko bilo Ačimovićevo obrazloženje.

Name

Re Istina

04.06.2021 05:20

Ja nevidim šta su zu pilitičari krivi. Zamene su oni u pravu sto posto. Dok je ovaca biče i vune. Pa vi ste ih izabrali vi ih održavate na vlasti nereagujete nerušite ih. Šutite zbog posla funkcije guzovače ovi kini su se uvalili stranački preko kuma roda lrije prike bez diploma podmičeni korumpirani za pare bi prodali i rod rodženi. Eto kakav smo narod pa nam nevaljaju pilitičari. Pa mi nismo bolje ni zaslužili i ovo je dobro kakvi smi. Robovi se pobine životinja se ritne ugrize al ti narode sjediš li sjediš i nereaguješ opozicija svira ku.. U i onda nam političari krivi pa skim si takav si. Nema ništa bez Seljačke bune al domačina pravi ljudi Seljaka više nema postali maligradžani pa zadovoljni i ovim znam ja na jebo ti nas al taki smo mi SRBI ZATO NAS I SRBI.

Name

Ana

04.06.2021 05:48

Rumunija i Bugarska su odavno clanice EU pa su crna rupa mnogo siromasniji i zaostaliji nego mi a da ne govorimo o Juznoj Italiji koja je od pocetka u toj EU pa su gori nego Balkan Clanstvo u EU imperiji ne garantuje nikakav prosparitet to je zabluda Mi smo vec 25 god nezvanicno pod EU i vidimo kakvi su rezultati a biti jos vece siromastvo i unistavanje ovih krajeva kao zvanicno udjemo u EU

Name

a

04.06.2021 05:55

Ovaj prostor je od 1995-6 god kolonija zapada.Dodik je doveden NATO tenkovima na vlast i od tada oni kreiraju politiku i provode reforme a imas iluziju nekakve demokratije a rezultate vidimo 26 god posle demografsko ekonomsko unistenje a bice jos gore -ukucajte u youtube posljednji govor slobodana milosevica sve je ovo predvideo Samo savez sa Rusijom,Kinom i ostalim slobodarskim narodima i oslobadjanje od MMF i strane cizme nas moze spasiti

Name

c

04.06.2021 06:02

Samo dobra priča, 30 godina ovo traje, borci za svoj djep nas spašavaju, u ratu nisu bili a sada su borrci. Visoki predstavnici neka kažnjavaju političare koji su krivi. Narod odlazi iz vukojebine BiH.

Name

Fudo

03.06.2021 20:56

Ako zlo zvano snsd ne ode sa vlasti 2022, propali smo.

ODGOVORITE
Name

Kris

04.06.2021 02:10

Nije to nista kakve reforme u rs mile sto vise dizi inostranih kredita siri bitokrtatiku,nesekiraj se ima ko ce vracati kredite oni tamo preko drine poresni obaveznici,mirno spavaj mile,jer 2022 ces opet dobiti izbore narod te voli kad kad im skakljas usi da ce ih turci janjichari okupirati,iz sarajeva a ti i tvoji ce te ih odbraniti,a ostala opzicija su izdajnici,samo tako nastavi...

Name

Papakland

04.06.2021 07:18

Do sada smo vec propali, samo, ako 2022 ode SNSD bar cemo manje biti gladni!

Name

Tuga

03.06.2021 23:15

Najiskrenija prezentacija stanja. Trebaju nam analiticari ovog tipa, koji ne prpagiraju mrznju vec konstatuju pravo stanje. Svaka cast BN TV.

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

04.06.2021 05:04

Ostaće crna rupa.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

04.06.2021 05:31

Ko je ovaj i zašto ga forsiraju? Kako se on do sad finansirao u životu? Za koga radi?

ODGOVORITE
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

05.06.2021 21:05

To pitanje treba postaviti "glavnom baji"!!!