ОХР требао да се затвори, оживјели га наши политичари

Домаће власти су васкрсле институцију високог представника која је у БиХ практично била на излазним вратима и која је требала да се затвори  у мандату Валентина Инцка, изјавио је Мирко Шаровић, предсједник СДС, након сједнице Предсједништва СДС која је данас одржана у Источној Илиџи.

Република Српска 03.06.2021 | 20:00
ОХР требао да се затвори, оживјели га наши политичари

Шаровић је рекао да је БиХ даље кораке напретка према ЕУ требала чинити без  високог представника, али да се десио обрт ситуације.

„Поставља се питање зашто након једног, рекао бих невидљивог Инцка, треба да дође један тако висока личност као што је господин Кристијан Шмит, који долази из једне тако моћне земља као што је Њемачка. Умјесто да имамо ОХР који је на  излазним вратима ми  имамо сада  ситуацију да размишљамо о неким временима када је ОХР имао неку сасвим  другачију улогу“, навео  је Шаровић. 

Он је истакао да је за СДС неприхватљиво да се данас у БиХ поново намећу санкције и да се кажњавају појединци.

„Морамо бити принципијелни  јер је те санкције некада трпио СДС и 150 људи међу којима сам био и ја. Не знам да ли ће доћи до такве ситуације али треба да се зна да би став СДС у случају понављања сличних сценарија био потпуно  негативан“, рекао је Шаровић.

Он је поручио да ће СДС као опозициона странка дати пуни допринос очувању  интегритета, стабилности, сигурности и аутономије РС коју има у складу са Дејтонским мировним споразумом, снажно се противећи урушавању оних права која РС у има складу са Дејтонским мировним споразумом.

Он је изразио  очекивање да ће Србија у складу  са позицијом коју има у мировном споразуму водити рачуна о стварима да које ће усљедити у наредном периоду.

„Надамо се да ће уколико дође нови високи представник теме бити економски развој, напредак, развој инфраструктуре, демократизација друштва, борба против корупције и рјешавање свих оних проблема који су овом тренутку рак рана друштва у БиХ“, казао је Шаровић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

алекса

03.06.2021 18:19

Па зашто га нисте затворили за твога мандата паметна главо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

03.06.2021 18:58

Не теба лагати народ ОХР илити међународна заједница је у складу са Дејтонским споразумом поставиле увјете који се требају испунити да се ОХР затвори То су фамозни 5+2 мада ник не говори ђа то значи ал политичари сви знају.У чему је проблем да се то испуни???Па прблем је то што се то одноц+си на криминал тендере ,законе судство правосуђе......ако то испуне немају чиме више народ лагати...ни србовање не помаже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Охоооо

03.06.2021 19:21

Конацно и овај рекао несто паметно само треба да показу на дјелу а не да кад се гласа изаду из сале да се неби замјерили Сарајеву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехехе

04.06.2021 03:53

Увијек он каже много тога па кад треба дићи руку за то онда су уздржани или изађу из сале.

Name

Дупло голо

03.06.2021 19:39

Оживио га Баја

ОДГОВОРИТЕ
Name

РаспадСистема

03.06.2021 20:23

ОХР је уствари Врховни Суд БИХ. Када се уведе Врховни Суд БиХ, онда иде ОХР.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој хајјјј

04.06.2021 05:15

Треба нама ОХР само да уведе закон једнак за све. Ионако су све надлежности пренесене како од Додика тако и од вас из опозиције и идесе у том правцу још је само остало да банкротира република С и онда ће се укинути влада рс и не треба нам кад служи само за представу и доноси се закон како вама политичарима одговара да вас је више на платном списку а народ нема ста јести таква нам р с не треба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саја

04.06.2021 13:27

Једи ли ти писмен? Да ли ти је случајно познато да је правосуђе у надлежности ентитета? Прочитај немој лупати. Какав врховни суд?

Name

НЕСО БЛ

04.06.2021 05:39

Дај болан цовјеце пусти празне прице висе,дајте несто смислено,какво затварање,једино затварање за које ја знам је оно кад те покојни Рато Спаиц затварао у хладњацу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја Скојотовски

04.06.2021 06:59

Додик је мислио да константом опструкцијом, омаловажавањем БиХ, позивањем на референдум, блокадом страних инвестиција, блокадом свега и свачега, позивањем на једнострано кршење дејтонскпг мировног споразума....мислио је да ће тиме нешто постићи у негативном контексту према БиХ, то је сулуда политика и ОХР је дјело његове политике. Надам се да ће нови високи представник увести реда у држави, наметнути кључне законе, одузети парламентарцима велике привилегије, умањити плате, смањити бахатост политичара, средити изборни закон, намијештање тендера, извлачење новаизјавних предузећа...море је проблема који притишћу нормалан народ, има посла преко главе. С обзиром на дејтонски устрој то без страногуплитања није могуће ријешити никада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

04.06.2021 07:08

Ово је највећи демагог, ја га више стварно не могу слушати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.06.2021 08:31

Треба њега опет затворити да коначно дође памети.