OHR trebao da se zatvori, oživjeli ga naši političari

Domaće vlasti su vaskrsle instituciju visokog predstavnika koja je u BiH praktično bila na izlaznim vratima i koja je trebala da se zatvori  u mandatu Valentina Incka, izjavio je Mirko Šarović, predsjednik SDS, nakon sjednice Predsjedništva SDS koja je danas održana u Istočnoj Ilidži.

Republika Srpska 03.06.2021 | 20:00
OHR trebao da se zatvori, oživjeli ga naši političari

Šarović je rekao da je BiH dalje korake napretka prema EU trebala činiti bez  visokog predstavnika, ali da se desio obrt situacije.

„Postavlja se pitanje zašto nakon jednog, rekao bih nevidljivog Incka, treba da dođe jedan tako visoka ličnost kao što je gospodin Kristijan Šmit, koji dolazi iz jedne tako moćne zemlja kao što je NJemačka. Umjesto da imamo OHR koji je na  izlaznim vratima mi  imamo sada  situaciju da razmišljamo o nekim vremenima kada je OHR imao neku sasvim  drugačiju ulogu“, naveo  je Šarović. 

On je istakao da je za SDS neprihvatljivo da se danas u BiH ponovo nameću sankcije i da se kažnjavaju pojedinci.

„Moramo biti principijelni  jer je te sankcije nekada trpio SDS i 150 ljudi među kojima sam bio i ja. Ne znam da li će doći do takve situacije ali treba da se zna da bi stav SDS u slučaju ponavljanja sličnih scenarija bio potpuno  negativan“, rekao je Šarović.

On je poručio da će SDS kao opoziciona stranka dati puni doprinos očuvanju  integriteta, stabilnosti, sigurnosti i autonomije RS koju ima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, snažno se protiveći urušavanju onih prava koja RS u ima skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

On je izrazio  očekivanje da će Srbija u skladu  sa pozicijom koju ima u mirovnom sporazumu voditi računa o stvarima da koje će usljediti u narednom periodu.

„Nadamo se da će ukoliko dođe novi visoki predstavnik teme biti ekonomski razvoj, napredak, razvoj infrastrukture, demokratizacija društva, borba protiv korupcije i rješavanje svih onih problema koji su ovom trenutku rak rana društva u BiH“, kazao je Šarović.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

aleksa

03.06.2021 18:19

Pa zašto ga niste zatvorili za tvoga mandata pametna glavo?

ODGOVORITE
Name

prijedor

03.06.2021 18:58

Ne teba lagati narod OHR iliti međunarodna zajednica je u skladu sa Dejtonskim sporazumom postavile uvjete koji se trebaju ispuniti da se OHR zatvori To su famozni 5+2 mada nik ne govori đa to znači al političari svi znaju.U čemu je problem da se to ispuni???Pa prblem je to što se to odnoc+si na kriminal tendere ,zakone sudstvo pravosuđe......ako to ispune nemaju čime više narod lagati...ni srbovanje ne pomaže.

ODGOVORITE
Name

Ohoooo

03.06.2021 19:21

Konacno i ovaj rekao nesto pametno samo treba da pokazu na djelu a ne da kad se glasa izadu iz sale da se nebi zamjerili Sarajevu

ODGOVORITE
Name

Hehehe

04.06.2021 03:53

Uvijek on kaže mnogo toga pa kad treba dići ruku za to onda su uzdržani ili izađu iz sale.

Name

Duplo golo

03.06.2021 19:39

Oživio ga Baja

ODGOVORITE
Name

RaspadSistema

03.06.2021 20:23

OHR je ustvari Vrhovni Sud BIH. Kada se uvede Vrhovni Sud BiH, onda ide OHR.

ODGOVORITE
Name

Oj hajjjj

04.06.2021 05:15

Treba nama OHR samo da uvede zakon jednak za sve. Ionako su sve nadležnosti prenesene kako od Dodika tako i od vas iz opozicije i idese u tom pravcu još je samo ostalo da bankrotira republika S i onda će se ukinuti vlada rs i ne treba nam kad služi samo za predstavu i donosi se zakon kako vama političarima odgovara da vas je više na platnom spisku a narod nema sta jesti takva nam r s ne treba.

ODGOVORITE
Name

Саја

04.06.2021 13:27

Једи ли ти писмен? Да ли ти је случајно познато да је правосуђе у надлежности ентитета? Прочитај немој лупати. Какав врховни суд?

Name

NESO BL

04.06.2021 05:39

Daj bolan covjece pusti prazne price vise,dajte nesto smisleno,kakvo zatvaranje,jedino zatvaranje za koje ja znam je ono kad te pokojni Rato Spaic zatvarao u hladnjacu!!!!

ODGOVORITE
Name

Joja Skojotovski

04.06.2021 06:59

Dodik je mislio da konstantom opstrukcijom, omalovažavanjem BiH, pozivanjem na referendum, blokadom stranih investicija, blokadom svega i svačega, pozivanjem na jednostrano kršenje dejtonskpg mirovnog sporazuma....mislio je da će time nešto postići u negativnom kontekstu prema BiH, to je suluda politika i OHR je djelo njegove politike. Nadam se da će novi visoki predstavnik uvesti reda u državi, nametnuti ključne zakone, oduzeti parlamentarcima velike privilegije, umanjiti plate, smanjiti bahatost političara, srediti izborni zakon, namiještanje tendera, izvlačenje novaizjavnih preduzeća...more je problema koji pritišću normalan narod, ima posla preko glave. S obzirom na dejtonski ustroj to bez stranoguplitanja nije moguće riješiti nikada.

ODGOVORITE
Name

Василије

04.06.2021 07:08

Ово је највећи демагог, ја га више стварно не могу слушати.

ODGOVORITE
Name

Re

04.06.2021 08:31

Treba njega opet zatvoriti da konačno dođe pameti.