Подршка именовању Шмита: Ова питања ријешити што прије!

Управни одбор Савјета за споровођење мира /ПИК/ у БиХ поздравио је именовање Кристијана Шмита за новог високог представника и изразио му пуну подршку у јачању стабилности у БиХ тако што ће обезбиједити досљедно спровођење цивилних аспеката Дејтонског споразума, наводи се у коминикеу након дводневне сједнице ПИК-а са којим се није сложио руски амбасадор Игор Калабухов.

Република Српска 02.06.2021 | 17:56
Подршка именовању Шмита: Ова питања ријешити што прије!

Управни одбор ПИК-а похвалио је одлазећег високог представника Валентина Инцка за "изванредан рад који су он и његов тим урадили на стабилности и развоју БиХ".

Потврђена је пуна подршка високом представнику у обезбјеђивању пуног поштивања Дејтонског мировног споразума и провођењу његовог мандата у складу са Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН, што, како је наведено, остаје непромијењено.

У коминикеу се наводи да међународна заједница и даље задржава потребне инструменте за обезбјеђивање спровођења Дејтонског споразума, те се наглашава потреба за пуном имплементацијом програма "пет плус два", што је и даље услов за затварање ОХР-а.

"Управни одбор је још једном потврдио своје опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене државе, која се састоји од два ентитета", наводи се у коминикеу.

Поновољено је да ентитети "немају право на отцјепљење од БиХ и да правно постоје само на основу Устава БиХ", као и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да се морају проводити.

ПИК је позвао све лидере да престану са реториком и потезима који воде подјелама, те да "заједно одају почаст свим погинулим и преживјелим жртвама рата, као темељ за мирну будућност".

У коминикеу се наводи да су се неки политички лидери "фокусирали и упуштали у раздоран и деструктиван дискурс, те да је такав случај био са "беспредметном реториком и активностима које су се односиле на такозвано `мирно раздруживање` БиХ, што је био фокус недавно усвојених закључака Народне скупштине Републике Српске".

Управни одбор ПИК-а позвао је политичке лидере у БиХ да обуставе даље расправе и активности у том погледу, те изразио забринутост због "величања осуђених ратних злочинаца, негирања пресуда за геноцид и ратне злочине, као и других активности којима се изазивају подјеле и подрива међусобно повјерење и помирење".

"Реторика којом се оспорава постојање Републике Српске и заговара даље територијалне подјеле земље или спомиње могућност рата, такође, је дестабилизирајућа и неприхватљива", наводи се у комуникеу ПИК-а.

ПИК је позвао власти БиХ да без одлагања приступе рјешавању 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије и да искористе 2021. годину, као неизборну, за провођење ограничене уставне и изборне реформе, провођењем пресуде у предмету "Сејдић-Финци" и других пресуда Европског суда за људска права које се односе на изборе.

Управни одбор ПИК-а је навео да, у процесу изборне реформе, одлуке Уставног суда БиХ које се односе на изборе морају бити узете у обзир.

ПИК очекује да се оконча формирање влада и именовања на упражњена мјеста на свим нивоима власти, укључујући и судије Уставног суда Федерацији БиХ.

Поново су позвали власти БиХ да проведу реформе које се односе на владавину права и борбу против корупције, које су, како је наведено, кључни дио процеса приступања ЕУ, укључујући и доношење амандмана на Закон о високом судском и тужилачком савјету и Закон о јавним набавкама, те нови закон о сукобу интереса.

ПИК сматра да би оба ентитета у БиХ требало равномјерно да дијеле одговорност за испуњавање хуманитарних обавеза у смислу смјештаја миграната.

Сљедећи састанак Управног одбора ПИК-а биће одржан 7. и 8. децембра. 

(Срна)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Све најбоље

02.06.2021 16:12

Надам се да це г.Смит бити далеко строзији кад је Додик у питању и фа му неце дати да рафибдта он хоце и како хоце.Народ хоце мир и економију а т сњом сигурно нецемо имати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

02.06.2021 17:56

Како сад тај да уводи ред поред баје зивог. ..

Name

Милко

02.06.2021 18:40

Народ да жели мир и економију сигурно не би бирао масара, диспецера и уцитељицу да га воде.

Name

Ре Све најбоље

02.06.2021 19:49

Хајде прво у сколу , писес неразумљиво !

Name

Ре

02.06.2021 19:56

Ста има лосе по РС у овој изјави да се Русија опет не слазе?! Само дају крила Баји да сто висе прави проблеме а да додје до проблема нигдје их не би било!!

Name

К&К Династија

02.06.2021 20:03

И Вуциц је за Смита, само је Бурле извисио..

Name

володја

02.06.2021 16:22

Изборни закон мијењати под хитно; мандат припада странци, видео надзор на изборима, електронско гласање.. Јавне набавке, тендери, локална управа, јавна предузећа, вишак администрације....нама је потребан тутор више него икад, ко има два живота нека тражи бољи метод. Нови високи представник мора увести ред, рад и закон, Тужилаштва и судови, то се мора пречешљат максимално, поткиваче и осталу банду протјерати из правосуђа трајно...има посла преко главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Воловодја

02.06.2021 16:35

Све то што си рекао у федерацији а само за изборе у Републици Српској и ако Бог да да оде црвена банда а Српска самостална и напредна ван БиХ.

Name

хахаха

02.06.2021 16:39

Нека се калабухов,калабуха и даље зна свабо ста це радити.

Name

ре

02.06.2021 17:02

обавезно гласање.

Name

ре

02.06.2021 17:06

Ту нам неце страци помоци , него морамо се сами избориизборити. Ко другом куцу куци теско њему.

Name

Пролазник

02.06.2021 20:14

Треба доњети и закон о прије временим изборима.Мислим да је то битно, да имамо тај закон не би упадали у оваку агонију.

Name

Укидање ентитета!

02.06.2021 17:58

Свођење "Федерације" на два кантона или потпуно укидање! Хрвати имају сва могућа права и опет траже ентитет И рушење БиХ! Осуђени су за УЗП са РХ у Хагу и опет се инате без икаквог правног и моралног основа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрватски захтјев

02.06.2021 21:21

За ентитеом није русење БХ. Русење БХ је форсирање нелогицности и нефункционалнотси. Па 3/4 БХ неце да зиви сједилацким нацином зивота, за разлику од дијела Босњака. (Примјер, у Египат стизе помоц из Југославије, они неце ни да је истоваре, 3/4 БХ то не цијени за себе, ако види код другог, ста цес, удаље се, али да они морају тако да раде, или пак да се мире с тим, не, и наравно мозе се то ресавати и математицки, БХ 1/4 који то намецу осталима су на позицији Горбацева пред Перестројку).