Podrška imenovanju Šmita: Ova pitanja riješiti što prije!

Upravni odbor Savjeta za sporovođenje mira /PIK/ u BiH pozdravio je imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazio mu punu podršku u jačanju stabilnosti u BiH tako što će obezbijediti dosljedno sprovođenje civilnih aspekata Dejtonskog sporazuma, navodi se u kominikeu nakon dvodnevne sjednice PIK-a sa kojim se nije složio ruski ambasador Igor Kalabuhov.

Republika Srpska 02.06.2021 | 17:56
Podrška imenovanju Šmita: Ova pitanja riješiti što prije!

Upravni odbor PIK-a pohvalio je odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka za "izvanredan rad koji su on i njegov tim uradili na stabilnosti i razvoju BiH".

Potvrđena je puna podrška visokom predstavniku u obezbjeđivanju punog poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i provođenju njegovog mandata u skladu sa Aneksom 10 i odgovarajućim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN, što, kako je navedeno, ostaje nepromijenjeno.

U kominikeu se navodi da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za obezbjeđivanje sprovođenja Dejtonskog sporazuma, te se naglašava potreba za punom implementacijom programa "pet plus dva", što je i dalje uslov za zatvaranje OHR-a.

"Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje opredjeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta", navodi se u kominikeu.

Ponovoljeno je da entiteti "nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH", kao i da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju provoditi.

PIK je pozvao sve lidere da prestanu sa retorikom i potezima koji vode podjelama, te da "zajedno odaju počast svim poginulim i preživjelim žrtvama rata, kao temelj za mirnu budućnost".

U kominikeu se navodi da su se neki politički lideri "fokusirali i upuštali u razdoran i destruktivan diskurs, te da je takav slučaj bio sa "bespredmetnom retorikom i aktivnostima koje su se odnosile na takozvano `mirno razdruživanje` BiH, što je bio fokus nedavno usvojenih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske".

Upravni odbor PIK-a pozvao je političke lidere u BiH da obustave dalje rasprave i aktivnosti u tom pogledu, te izrazio zabrinutost zbog "veličanja osuđenih ratnih zločinaca, negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podjele i podriva međusobno povjerenje i pomirenje".

"Retorika kojom se osporava postojanje Republike Srpske i zagovara dalje teritorijalne podjele zemlje ili spominje mogućnost rata, takođe, je destabilizirajuća i neprihvatljiva", navodi se u komunikeu PIK-a.

PIK je pozvao vlasti BiH da bez odlaganja pristupe rješavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i da iskoriste 2021. godinu, kao neizbornu, za provođenje ograničene ustavne i izborne reforme, provođenjem presude u predmetu "Sejdić-Finci" i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava koje se odnose na izbore.

Upravni odbor PIK-a je naveo da, u procesu izborne reforme, odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore moraju biti uzete u obzir.

PIK očekuje da se okonča formiranje vlada i imenovanja na upražnjena mjesta na svim nivoima vlasti, uključujući i sudije Ustavnog suda Federaciji BiH.

Ponovo su pozvali vlasti BiH da provedu reforme koje se odnose na vladavinu prava i borbu protiv korupcije, koje su, kako je navedeno, ključni dio procesa pristupanja EU, uključujući i donošenje amandmana na Zakon o visokom sudskom i tužilačkom savjetu i Zakon o javnim nabavkama, te novi zakon o sukobu interesa.

PIK smatra da bi oba entiteta u BiH trebalo ravnomjerno da dijele odgovornost za ispunjavanje humanitarnih obaveza u smislu smještaja migranata.

Sljedeći sastanak Upravnog odbora PIK-a biće održan 7. i 8. decembra. 

(Srna)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Sve najbolje

02.06.2021 16:12

Nadam se da ce g.Smit biti daleko stroziji kad je Dodik u pitanju i fa mu nece dati da rafibdta on hoce i kako hoce.Narod hoce mir i ekonomiju a t snjom sigurno necemo imati.

ODGOVORITE
Name

Da ali

02.06.2021 17:56

Kako sad taj da uvodi red pored baje zivog. ..

Name

Milko

02.06.2021 18:40

Narod da želi mir i ekonomiju sigurno ne bi birao masara, dispecera i uciteljicu da ga vode.

Name

Re Sve najbolje

02.06.2021 19:49

Hajde prvo u skolu , pises nerazumljivo !

Name

Re

02.06.2021 19:56

Sta ima lose po RS u ovoj izjavi da se Rusija opet ne slaze?! Samo daju krila Baji da sto vise pravi probleme a da dodje do problema nigdje ih ne bi bilo!!

Name

K&K Dinastija

02.06.2021 20:03

I Vucic je za Smita, samo je Burle izvisio..

Name

volodja

02.06.2021 16:22

Izborni zakon mijenjati pod hitno; mandat pripada stranci, video nadzor na izborima, elektronsko glasanje.. Javne nabavke, tenderi, lokalna uprava, javna preduzeća, višak administracije....nama je potreban tutor više nego ikad, ko ima dva života neka traži bolji metod. Novi visoki predstavnik mora uvesti red, rad i zakon, Tužilaštva i sudovi, to se mora prečešljat maksimalno, potkivače i ostalu bandu protjerati iz pravosuđa trajno...ima posla preko glave.

ODGOVORITE
Name

Re Volovodja

02.06.2021 16:35

Sve to što si rekao u federaciji a samo za izbore u Republici Srpskoj i ako Bog da da ode crvena banda a Srpska samostalna i napredna van BiH.

Name

hahaha

02.06.2021 16:39

Neka se kalabuhov,kalabuha i dalje zna svabo sta ce raditi.

Name

re

02.06.2021 17:02

obavezno glasanje.

Name

re

02.06.2021 17:06

Tu nam nece straci pomoci , nego moramo se sami izboriizboriti. Ko drugom kucu kuci tesko njemu.

Name

Prolaznik

02.06.2021 20:14

Treba donjeti i zakon o prije vremenim izborima.Mislim da je to bitno, da imamo taj zakon ne bi upadali u ovaku agoniju.

Name

Ukidanje entiteta!

02.06.2021 17:58

Svođenje "Federacije" na dva kantona ili potpuno ukidanje! Hrvati imaju sva moguća prava i opet traže entitet I rušenje BiH! Osuđeni su za UZP sa RH u Hagu i opet se inate bez ikakvog pravnog i moralnog osnova!

ODGOVORITE
Name

Hrvatski zahtjev

02.06.2021 21:21

Za entiteom nije rusenje BH. Rusenje BH je forsiranje nelogicnosti i nefunkcionalnotsi. Pa 3/4 BH nece da zivi sjedilackim nacinom zivota, za razliku od dijela Bosnjaka. (Primjer, u Egipat stize pomoc iz Jugoslavije, oni nece ni da je istovare, 3/4 BH to ne cijeni za sebe, ako vidi kod drugog, sta ces, udalje se, ali da oni moraju tako da rade, ili pak da se mire s tim, ne, i naravno moze se to resavati i matematicki, BH 1/4 koji to namecu ostalima su na poziciji Gorbaceva pred Perestrojku).