Затворске погодности за Чолића, осуђеног за покушај убиства

Марко Чолић добио је пет година робије због покушаја убиства новинара БН ТВ Владимира Ковачевића. Након само годину и три мјесеца од правоснажне пресуде добио је затворске погодности. Добио је премјештај и то на затворској фарми у Трну, након што је како наводе наши извори Чолић запријетио да ће рећи ко су налогодавци.

Република Српска 02.06.2021 | 16:48
Затворске погодности за Чолића, осуђеног за покушај убиства

Уколико је то тачно Управа КПЗ Туњице сврстала се на листу оних који прикривају имена налогодаваца. Управа бањалучког затвора је Марка Чолића сврстала у најбољу А2 класификационо- стимулативну групу, са примјереним понашањем, иако  је Марку Чолићу, његова сестра Јована Чолић покушала да прокријумчари дрогу у затвор.

Одлуку о затворским погодносима упркос негативном мишљењу МУП-а донијела је управа затвора. Међутим, Закон о извршењу кривичних санкција каже да надзор над контролом третмана осуђеника врши Министарство правде. Питали смо Министарство да ли је  извршило контролу овог третмана и примјену критеријума приликом одобравања погодности?

''Одјељење за надзор над радом установа које је дио Ресора за извршење кривичних и прекршајних санкција у Министарству правде, врши надзор над радом свих казнено-поправних установа у Републици Српској, у складу са чланом 65. Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске (Службени гласник Републике Српске  број: 63/18), као и годишњим планом рада Министарства правде'' – одговорили су нам из Министарства правде РС.

Из институције која је у овом случају најважнија карика – најмање информација. Окружно јавно тужилаштво ни готово три године од покушаја убиства Владимира Ковачевића није отркрило ко су налогодавци. На питања углавном стижу идентични одговори – немају сазнања. И овај пут поручују да им се Марко Чолић није обраћао са захтјевом да да изјаву о именима потенцијалних налогодаваца, а нису добили ни информацију од Управе КПЗ Туњице у вези са сазнањима осуђеног Чолића у погледу налогодаваца.

''С обзиром да смо из средстава јавног информисања примили сазнања, а везано за изјаву осуђеног лица,  тужилаштво ће по службеној дужности предузети законом прописане радње, те извршити провјере истинитости навода информација објављених у средствима јавног информисања''- одговорили су нам из ОЈТ БЛ.

Које радње су све до сада предузете, јавности није познато, јер се Тужилаштво о томе никада јавно није огласило. Ништа ново, али јесте неодговорно од институције чији је посао да  утврди мотив и открије налогодавце.

''Зашто тужиоц није у овом случају понудио имунитет или статус заштићеног свједока или мању казну Чолићу и његовом ортаку, а заузврат добили име мотив и свједока који ће доћи до стварно лица који је наредио да се покуша убити Ковачевић, понашају се као нојеви који гурну главу у земљу кад се појаве овакви проблеми'' – каже новинар Синиша Вукелић.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

БЛ

02.06.2021 15:09

Није тешко знати ко је налогодавац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је то

02.06.2021 15:51

Све ста не ваља у додиленду се наградјује

Name

Гаврило

02.06.2021 16:14

Зна се, нема ко други до главни.

Name

Ре

02.06.2021 18:21

Зна се ко пали и жари, ведри и облачи у Р.С

Name

Борац

02.06.2021 18:35

Каква је ово правда. За покусај убиства,јос це га у хотел смјестити.

Name

Милутин

02.06.2021 15:42

Човјек се оклизне властитим аутом , полупа се и још робија у ,,правом,, затвору, а ви9ди ти овога мангупа. Ко му то омогући ?? Ваљда бих се по неком закону оштећени требао изјаснити да ли се слаже са том коазном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

02.06.2021 15:51

Ако је ово његова изјава, овај се мало заиграо, шта мисли да ће наручиоц њему повјеровати да ће шутити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

02.06.2021 16:01

Зна марко да једног дана мора изаци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

02.06.2021 16:03

Па Вукелићу бар си ти паметан новинар.Прво тад је био Лепир или Алф лик из истоимене серије главни окружни тужилац.Друго тужилаштво такву истрагу не може да спроведе без полиције која ће само фингирати да нешто ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

02.06.2021 16:09

Тужилаштво нема потребе да открива налогодавце. Они знају ко су и у проблемима су да их прикрију. Такав је случај у свим убиствима у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.06.2021 16:43

Министарство се зеза са народом и медијима. Ко вас пита шта је регулисано законом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

03.06.2021 11:13

Судије цине све сто могу само да се не открију налогодавци, улазу надљудске напоре... Ма смјестице га и у хотел са пет звездица само да цути...

ОДГОВОРИТЕ