Zatvorske pogodnosti za Čolića, osuđenog za pokušaj ubistva

Marko Čolić dobio je pet godina robije zbog pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića. Nakon samo godinu i tri mjeseca od pravosnažne presude dobio je zatvorske pogodnosti. Dobio je premještaj i to na zatvorskoj farmi u Trnu, nakon što je kako navode naši izvori Čolić zaprijetio da će reći ko su nalogodavci.

Republika Srpska 02.06.2021 | 16:48
Zatvorske pogodnosti za Čolića, osuđenog za pokušaj ubistva

Ukoliko je to tačno Uprava KPZ Tunjice svrstala se na listu onih koji prikrivaju imena nalogodavaca. Uprava banjalučkog zatvora je Marka Čolića svrstala u najbolju A2 klasifikaciono- stimulativnu grupu, sa primjerenim ponašanjem, iako  je Marku Čoliću, njegova sestra Jovana Čolić pokušala da prokrijumčari drogu u zatvor.

Odluku o zatvorskim pogodnosima uprkos negativnom mišljenju MUP-a donijela je uprava zatvora. Međutim, Zakon o izvršenju krivičnih sankcija kaže da nadzor nad kontrolom tretmana osuđenika vrši Ministarstvo pravde. Pitali smo Ministarstvo da li je  izvršilo kontrolu ovog tretmana i primjenu kriterijuma prilikom odobravanja pogodnosti?

''Odjeljenje za nadzor nad radom ustanova koje je dio Resora za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija u Ministarstvu pravde, vrši nadzor nad radom svih kazneno-popravnih ustanova u Republici Srpskoj, u skladu sa članom 65. Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske  broj: 63/18), kao i godišnjim planom rada Ministarstva pravde'' – odgovorili su nam iz Ministarstva pravde RS.

Iz institucije koja je u ovom slučaju najvažnija karika – najmanje informacija. Okružno javno tužilaštvo ni gotovo tri godine od pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića nije otrkrilo ko su nalogodavci. Na pitanja uglavnom stižu identični odgovori – nemaju saznanja. I ovaj put poručuju da im se Marko Čolić nije obraćao sa zahtjevom da da izjavu o imenima potencijalnih nalogodavaca, a nisu dobili ni informaciju od Uprave KPZ Tunjice u vezi sa saznanjima osuđenog Čolića u pogledu nalogodavaca.

''S obzirom da smo iz sredstava javnog informisanja primili saznanja, a vezano za izjavu osuđenog lica,  tužilaštvo će po službenoj dužnosti preduzeti zakonom propisane radnje, te izvršiti provjere istinitosti navoda informacija objavljenih u sredstvima javnog informisanja''- odgovorili su nam iz OJT BL.

Koje radnje su sve do sada preduzete, javnosti nije poznato, jer se Tužilaštvo o tome nikada javno nije oglasilo. Ništa novo, ali jeste neodgovorno od institucije čiji je posao da  utvrdi motiv i otkrije nalogodavce.

''Zašto tužioc nije u ovom slučaju ponudio imunitet ili status zaštićenog svjedoka ili manju kaznu Čoliću i njegovom ortaku, a zauzvrat dobili ime motiv i svjedoka koji će doći do stvarno lica koji je naredio da se pokuša ubiti Kovačević, ponašaju se kao nojevi koji gurnu glavu u zemlju kad se pojave ovakvi problemi'' – kaže novinar Siniša Vukelić.

(BN)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BL

02.06.2021 15:09

Nije teško znati ko je nalogodavac!

ODGOVORITE
Name

Tako je to

02.06.2021 15:51

Sve sta ne valja u dodilendu se nagradjuje

Name

Gavrilo

02.06.2021 16:14

Zna se, nema ko drugi do glavni.

Name

Re

02.06.2021 18:21

Zna se ko pali i žari, vedri i oblači u R.S

Name

Borac

02.06.2021 18:35

Kakva je ovo pravda. Za pokusaj ubistva,jos ce ga u hotel smjestiti.

Name

Milutin

02.06.2021 15:42

Čovjek se oklizne vlastitim autom , polupa se i još robija u ,,pravom,, zatvoru, a vi9di ti ovoga mangupa. Ko mu to omogući ?? Valjda bih se po nekom zakonu oštećeni trebao izjasniti da li se slaže sa tom koaznom.

ODGOVORITE
Name

Србо

02.06.2021 15:51

Ако је ово његова изјава, овај се мало заиграо, шта мисли да ће наручиоц њему повјеровати да ће шутити.

ODGOVORITE
Name

Glas

02.06.2021 16:01

Zna marko da jednog dana mora izaci!

ODGOVORITE
Name

Pa

02.06.2021 16:03

Pa Vukeliću bar si ti pametan novinar.Prvo tad je bio Lepir ili Alf lik iz istoimene serije glavni okružni tužilac.Drugo tužilaštvo takvu istragu ne može da sprovede bez policije koja će samo fingirati da nešto radi.

ODGOVORITE
Name

Lule

02.06.2021 16:09

Tužilaštvo nema potrebe da otkriva nalogodavce. Oni znaju ko su i u problemima su da ih prikriju. Takav je slučaj u svim ubistvima u RS.

ODGOVORITE
Name

Re

02.06.2021 16:43

Ministarstvo se zeza sa narodom i medijima. Ko vas pita šta je regulisano zakonom.

ODGOVORITE
Name

Boris

03.06.2021 11:13

Sudije cine sve sto mogu samo da se ne otkriju nalogodavci, ulazu nadljudske napore... Ma smjestice ga i u hotel sa pet zvezdica samo da cuti...

ODGOVORITE