Власт у Српској сије страх и гуши протесте грађана!

Због сталне неизвјесности од сукоба, страха из прошлости и навике на ауторитарне вође, грађани БиХ се плаше протеста и промјена било власти, или промјена на радном мјесту и лошег односа послодавца према раднику.

Република Српска 01.06.2021 | 19:39
Власт у Српској сије страх и гуши протесте грађана!

Зато су протести остали само на папиру или на друштвеним мрежама. Многи би хтјели да поправе стање у којем се налазе најављујући протесте или отпор, желећи да упозоре и на тај начин покушају да промијене ситуацију.

Међутим, због недостатка одлучности од реализације протеста често не буде ништа. Посљедњи протест у Републици Српској био је протест угоститеља који су тражили право на рад које им је било ускраћено одлуком Републичког штаба због вируса корона. Међутим, већина је добила кривичне пријаве.

 „Да ли то значи да ће свако ко подигне глас имати проблем са законом да ће они кроз институције да процесуирају људе и да ће им стварати проблеме било на послу или било шта. Живимо у полицијској држави и држави у којој немамо право мишљења и на свој став“, каже Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС.

Покушаји надлежних да повећањем плата од 20 до 30 марака смире радничко незадовољство није довољно да улије сигурност, сматра Татић и додаје да ни најављено кажњавање послодаваца који пријављују раднике на 4х, а у реалности тај радник ради 8 сати и више, неће помоћи раднику који углавном сноси највеће посљедице.

 „Јавна тајна је да 50% угоститљеских радника у РС ради на 4х ко је крив за то, прво сам радник што је пристао на то али плаше се људи за своју егзистенцију и да не остану без посла. Тај сам радник није заштићен јер ако инспекција дође и ако ја као радник укажем на недостатке које имамо и послодавац то са инспекцијом ријеши постављла се питање да ли послодавац и инспекција то раде заједно“, каже Жељко Татић, предсједник Удружења радника угоститељства и туризма РС.

Један од разлога зашто нема побуне због лошег стандард људи је тај што се већина грађана уморила јер су у протеклих 30 година стално били под неким притиском да се за нешто буне и да нешто што је нормално не могу да остваре без борбе. 

 „Страх који људи имају не само због послодаваца већ се плаше да ли ће га неко видјети и да ће остати без посла и управо то је кључно и надам се да ће се промијенити јер када људи добију храброст и кад виде да се може протествоват да не сносите одговорност ни репресију или да останете без посла, онда ће протести бити масовнији и уродиће ефектом“, каже Стефан Благић, Рестарт Српска.

И док се на Западу промјене посматрају као прилика за напредак, код нас се промјене и даље посматрају са одређеном дозом резерве па и страха. Народ је навикао да се налази под нечијом „чизмом“ јер су увијек постојале или још увијек постоје ауторитарне вође који своју личност и начин владавине постовјећују са државом.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Тацно

01.06.2021 18:03

Нема кад хореца удара све се тресе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матија Губец

02.06.2021 13:06

Само полако..

Name

јанко

01.06.2021 18:44

Јели видите ови полцајци гдје газе осликала се глава ванземаљца ,а изнад ње бр.3,ето ста ружно управља њима погледај боље и запазити ћеш лик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

01.06.2021 18:57

Побуне и протеста нема зато што је већина народа глупа јер како то другачије објаснити. Лажу их и пљачкају годинама а они гласају за њих...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

02.06.2021 04:38

Тако је, овај наш народ је чудан колико трпи а ПОЛТРОНИ ИМ ФЛАУТАЈУ И СРЕТНИ ДА ЈЕ САМО ЊИМА ДОБРО! Срећом ту су странци па ће им дати по ушима, ПРВОМ ДОДИКУ ГЛАДНОМ!

Name

А дјеси КУКАВИЦО

01.06.2021 19:24

Народе СРАМ ТЕ БИЛО. САМОЗИВАН СИ И ПОКВАРЕН МАЛИ ЦОВЈЕЦЕ СТО СУТИС И ТРПИС. Имас будјетску плату или биједну пензију или су ти отјерали дијецу у иностранство и ти цутис. Умрихецес ко бијеник а лопови це се и далхе богатити на твојој муци и твом страху. Народе КУКАВИЦКИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафијо

01.06.2021 19:36

Гдје су вакцине народу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гласнарода

01.06.2021 19:41

зато постоје изботи кркани једни....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

01.06.2021 20:05

Проћи ће и то. Нико не може да побиједи народ. Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

01.06.2021 20:12

полако, јос се некако презивљзава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

01.06.2021 20:18

Замислите да код нас поједини политицари из власти прицају о ковид пасосима а вакцине нису обезбиједили. Који кретенизам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мија

02.06.2021 05:05

Пишите гос Смиту кад дође да преузме власт нека са собом поведе и своје људе тј полицију да ове наше сместе тамо где им је мјесто, боље ће нам бити с њиховом полицијом они су људи коректни и за све су иста правила. То нам је једини спас од наше власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

02.06.2021 06:04

Заборавили сте још један феномен, народ и када направи промјене, редовно му се обију о главу. Старији памтеђ

ОДГОВОРИТЕ