Шта чека Шмита, новог високог представника?

Иако још није ни дошао у БиХ нови високи представник Кристијан Шмит већ мјесецима изазива буру код српских представника власти, али и код бошњачих политичара и јавности, а једино Хрвати за сада мудро ћуте.

Република Српска 31.05.2021 | 20:20
Шта чека Шмита, новог високог представника?

За власт Републике Српске Шмит није добродошао и већ су најавили да неће с њим уопште сарађивати јер је “његово именовање нелегално”. С друге стране, ни Бошњаци, који су иначе највећи заговорници останка високог представника у БиХ, нису баш најсретнији избором Шмита јер га сматрају блиским човјеком са ХДЗ, те вјерују да ће бити превише наклоњен хрватским политичарима у БиХ, посебно Драгану Човићу.

Шмит је, наиме, потпредсједник Хришћанске социјалне уније (ЦСУ), која је, иначе, сестринска странка ХДЗ и познато је да будући високи представник има добре односе с Хрватском. То је вјероватно и један од разлога зашто хрватски политичари у БиХ за сада не коментаришу долазак Шмита, од којег ће очито очекивати заштиту, односно да се заложи за њихове интересе, првенствено код промјене Изборног закона.

Русија

С доласком Шмита у БиХ за сада се не слаже ни Русија. Истичу да његово именовање мора потврдити Савјет безбједности УН, јер без тога неће имати потребан међународно-правни легитимитет и неће се моћи сматрати високим представником у смислу Дејтона.

Шмита су, наиме, именовали амбасадори земаља чланица ПИК, након што га је на то мјесто кандидовала Њемачка. Русија се није сложила с овом одлуком, а ако би се именовању расправљало на Савјету безбједности УН ова земља има право да уложи вето.

Како ће се ствари даље одвијати тешко је у овом моменту претпоставити, али је једно сигурно – и ако дође у БиХ, Шмита не чека ништа добро.

Колики ће бити домет новог високог представника и шта га чека у БиХ?

Главни истраживач и координатор програма у Центру за примјењене европске студије у Београду и бивши амбасадор БиХ при ЕУ, Игор Давидовић, подсјећа за Српскаинфо да је именовање Шмита од самог почетка праћено низом спекулација, хипотетичких ситуација и коментара типа ко с ким има какве односе.

– Шмит ће се сада очигледно за добродошлицу суочити са испостављеним очекивањима и захтјевима из три табора, односно три националне групације. Свако од њих му припрема добродошлицу на врућ начин и онако како они то већ умију и знају да раде јер сами су већ деценијама на сцени – каже Давидовић.

Летаргија

О томе како ће све то функционисати, по Давидовићевом мишљењу, може се само спекулисати. Давидовић је става да ће међународна заједница искористити именовање Шмита само како би евентуално, као медијатор, убрзала неке процесе који се тичу релација међународног фактора према БиХ.

Истиче да је очито да је међународна заједница незаинтересована за БиХ, јер је на неки начин окупирана с једне стране својим агендама и пословима, а с друге стране су дигли руке од посла у коме очигледно не могу да направе никакав добар ефекат.

– Ко год се од њих овдје умијеша биће само оштећен и принуђен да жртвује нешто од својих интереса у релацијама с другим земљама због некаквог дефицита успјеха у БиХ. Напросто, код нас се овдје већ деценијама одржава једна летаргија и трајаће и даље, а некакав динамизам у међународним круговима у њиховим међусобним односима функционисаће и без нас – каже Давидовић.

На питање зашто је Њемачка ризиковала и именовала Шмита ако су знали да неће имати подршку Русије у Савјету безбједности УН или можда планирају да он дође у БиХ без расправе у том тијелу, Давидовић истиче да још ништа није извјесно.

Специфични односи

Каже да су Русија и Њемачка одувијек, историјски, па и данас, имале врло специфичне односе. Из тог разлога, како упозорава Давидовић, ове двије земље ће се веома лако наћи негдје на таласу свог узајамног интереса, који никада није везан стриктно за Балкан.

– Напротив, Балкан, а нарочито БиХ, може бити само нека колатерална штета у њиховим укупним односима и стратегијама. О томе шта су се ове двије земље у принципу договориле веома тешко је нагађати. Прије неколико мјесеци у дипломатским круговима су превладавали коментари да су се Руси усагласили за именовање Шмита с тим да имају некакве друге аранжмане с Њемачком, а који су били с тим у вези. Након тога Русија је повукла своју сагласност и, како видимо, принципијелно и данас стоји на тој позицији – подсјећа Давидовић.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

и.

31.05.2021 18:31

Ста је сад овај аналитицар рекао ниста само поновио неке прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцекујем да господин

31.05.2021 18:39

Смит заведе владавину права у корист градјана, ред, рад и дисциплину. Само такви смо добри и себи и за ЕУ. Деценију ми је сефовао нијемац и јако добро знам коректност, перфектност по питању свега наведеног.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

01.06.2021 04:50

Па,иди ти опет сваби,ја и хиљаде других га не зеле!!

Name

Ре вук

01.06.2021 07:34

Нит се питас ти ни хиљаде других. Бит це како други казу јер ми нисмо дорасли прављењу дрзаве.

Name

Градиска РС

31.05.2021 18:40

Највецу услугу нама Србима би урадио да поцисти СНСД.Да свима забрани рад и забрани ту групу лопова,криминслаца,идиота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.06.2021 01:49

Браво, бас тако!

Name

Ок

31.05.2021 18:41

Зивио преседнице Смит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

31.05.2021 19:36

Мозе имати и интерес, али ти интереси могу јој бити и нормалан нацин зивљења, и тако се мозе видети став Русије. За разлику од Америке Хиросиме и Нагасакија које су и данас америци квака да им је сва цивилизација у језицима и туцњацви. А Њемацку и Европу тресе миленијски гријех лукавство, али су у бољој позицији од Америке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

31.05.2021 19:52

Само нека склони све нераднике, једино то не можемо сами :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устани народе

31.05.2021 21:23

Какв смит какви бакрачи само ДРАШКО ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

31.05.2021 22:06

Цека га Бакир ратницки настројен, Човиц муљатор и вецито незадовољан и Бурле психијатриски слуцај. Цовјек це помислити да смо сви овакве будале цим смо ове бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

31.05.2021 22:23

Нису их бирали,оне које је народ изабрао "они" су ПОКУПОВАЛИ,још горе да се разумијемо

Name

гласнарода

01.06.2021 01:07

Цовјек помисли да це несто паметно реци као многи остали,глупан до глупана....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цекају

01.06.2021 08:51

Умрезени мафијаси, безакоње и све сто прозилази из тога....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Долази Смит

01.06.2021 10:19

Примат це као Инзко плату.А неце ни прстом мрднути за напацени народ.Подрска велика за Драска Станивуковица а нека се Смит позабави Немацкој.

ОДГОВОРИТЕ