Šta čeka Šmita, novog visokog predstavnika?

Iako još nije ni došao u BiH novi visoki predstavnik Kristijan Šmit već mjesecima izaziva buru kod srpskih predstavnika vlasti, ali i kod bošnjačih političara i javnosti, a jedino Hrvati za sada mudro ćute.

Republika Srpska 31.05.2021 | 20:20
Šta čeka Šmita, novog visokog predstavnika?

Za vlast Republike Srpske Šmit nije dobrodošao i već su najavili da neće s njim uopšte sarađivati jer je “njegovo imenovanje nelegalno”. S druge strane, ni Bošnjaci, koji su inače najveći zagovornici ostanka visokog predstavnika u BiH, nisu baš najsretniji izborom Šmita jer ga smatraju bliskim čovjekom sa HDZ, te vjeruju da će biti previše naklonjen hrvatskim političarima u BiH, posebno Draganu Čoviću.

Šmit je, naime, potpredsjednik Hrišćanske socijalne unije (CSU), koja je, inače, sestrinska stranka HDZ i poznato je da budući visoki predstavnik ima dobre odnose s Hrvatskom. To je vjerovatno i jedan od razloga zašto hrvatski političari u BiH za sada ne komentarišu dolazak Šmita, od kojeg će očito očekivati zaštitu, odnosno da se založi za njihove interese, prvenstveno kod promjene Izbornog zakona.

Rusija

S dolaskom Šmita u BiH za sada se ne slaže ni Rusija. Ističu da njegovo imenovanje mora potvrditi Savjet bezbjednosti UN, jer bez toga neće imati potreban međunarodno-pravni legitimitet i neće se moći smatrati visokim predstavnikom u smislu Dejtona.

Šmita su, naime, imenovali ambasadori zemalja članica PIK, nakon što ga je na to mjesto kandidovala Njemačka. Rusija se nije složila s ovom odlukom, a ako bi se imenovanju raspravljalo na Savjetu bezbjednosti UN ova zemlja ima pravo da uloži veto.

Kako će se stvari dalje odvijati teško je u ovom momentu pretpostaviti, ali je jedno sigurno – i ako dođe u BiH, Šmita ne čeka ništa dobro.

Koliki će biti domet novog visokog predstavnika i šta ga čeka u BiH?

Glavni istraživač i koordinator programa u Centru za primjenjene evropske studije u Beogradu i bivši ambasador BiH pri EU, Igor Davidović, podsjeća za Srpskainfo da je imenovanje Šmita od samog početka praćeno nizom spekulacija, hipotetičkih situacija i komentara tipa ko s kim ima kakve odnose.

– Šmit će se sada očigledno za dobrodošlicu suočiti sa ispostavljenim očekivanjima i zahtjevima iz tri tabora, odnosno tri nacionalne grupacije. Svako od njih mu priprema dobrodošlicu na vruć način i onako kako oni to već umiju i znaju da rade jer sami su već decenijama na sceni – kaže Davidović.

Letargija

O tome kako će sve to funkcionisati, po Davidovićevom mišljenju, može se samo spekulisati. Davidović je stava da će međunarodna zajednica iskoristiti imenovanje Šmita samo kako bi eventualno, kao medijator, ubrzala neke procese koji se tiču relacija međunarodnog faktora prema BiH.

Ističe da je očito da je međunarodna zajednica nezainteresovana za BiH, jer je na neki način okupirana s jedne strane svojim agendama i poslovima, a s druge strane su digli ruke od posla u kome očigledno ne mogu da naprave nikakav dobar efekat.

– Ko god se od njih ovdje umiješa biće samo oštećen i prinuđen da žrtvuje nešto od svojih interesa u relacijama s drugim zemljama zbog nekakvog deficita uspjeha u BiH. Naprosto, kod nas se ovdje već decenijama održava jedna letargija i trajaće i dalje, a nekakav dinamizam u međunarodnim krugovima u njihovim međusobnim odnosima funkcionisaće i bez nas – kaže Davidović.

Na pitanje zašto je Njemačka rizikovala i imenovala Šmita ako su znali da neće imati podršku Rusije u Savjetu bezbjednosti UN ili možda planiraju da on dođe u BiH bez rasprave u tom tijelu, Davidović ističe da još ništa nije izvjesno.

Specifični odnosi

Kaže da su Rusija i Njemačka oduvijek, istorijski, pa i danas, imale vrlo specifične odnose. Iz tog razloga, kako upozorava Davidović, ove dvije zemlje će se veoma lako naći negdje na talasu svog uzajamnog interesa, koji nikada nije vezan striktno za Balkan.

– Naprotiv, Balkan, a naročito BiH, može biti samo neka kolateralna šteta u njihovim ukupnim odnosima i strategijama. O tome šta su se ove dvije zemlje u principu dogovorile veoma teško je nagađati. Prije nekoliko mjeseci u diplomatskim krugovima su prevladavali komentari da su se Rusi usaglasili za imenovanje Šmita s tim da imaju nekakve druge aranžmane s Njemačkom, a koji su bili s tim u vezi. Nakon toga Rusija je povukla svoju saglasnost i, kako vidimo, principijelno i danas stoji na toj poziciji – podsjeća Davidović.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

i.

31.05.2021 18:31

Sta je sad ovaj analiticar rekao nista samo ponovio neke price.

ODGOVORITE
Name

Ocekujem da gospodin

31.05.2021 18:39

Smit zavede vladavinu prava u korist gradjana, red, rad i disciplinu. Samo takvi smo dobri i sebi i za EU. Deceniju mi je sefovao nijemac i jako dobro znam korektnost, perfektnost po pitanju svega navedenog.

ODGOVORITE
Name

vuk

01.06.2021 04:50

Pa,idi ti opet svabi,ja i hiljade drugih ga ne zele!!

Name

Re vuk

01.06.2021 07:34

Nit se pitas ti ni hiljade drugih. Bit ce kako drugi kazu jer mi nismo dorasli pravljenju drzave.

Name

Gradiska RS

31.05.2021 18:40

Najvecu uslugu nama Srbima bi uradio da pocisti SNSD.Da svima zabrani rad i zabrani tu grupu lopova,kriminslaca,idiota...

ODGOVORITE
Name

Re

01.06.2021 01:49

Bravo, bas tako!

Name

Ok

31.05.2021 18:41

Zivio presednice Smit

ODGOVORITE
Name

Rusija

31.05.2021 19:36

Moze imati i interes, ali ti interesi mogu joj biti i normalan nacin zivljenja, i tako se moze videti stav Rusije. Za razliku od Amerike Hirosime i Nagasakija koje su i danas americi kvaka da im je sva civilizacija u jezicima i tucnjacvi. A Njemacku i Evropu trese milenijski grijeh lukavstvo, ali su u boljoj poziciji od Amerike.

ODGOVORITE
Name

mrga

31.05.2021 19:52

Samo neka skloni sve neradnike, jedino to ne možemo sami :-)

ODGOVORITE
Name

Ustani narode

31.05.2021 21:23

Kakv smit kakvi bakrači samo DRAŠKO ?

ODGOVORITE
Name

BL

31.05.2021 22:06

Ceka ga Bakir ratnicki nastrojen, Čovic muljator i vecito nezadovoljan i Burle psihijatriski slucaj. Covjek ce pomisliti da smo svi ovakve budale cim smo ove birali.

ODGOVORITE
Name

Ipe

31.05.2021 22:23

Nisu ih birali,one koje je narod izabrao "oni" su POKUPOVALI,još gore da se razumijemo

Name

glasnaroda

01.06.2021 01:07

Covjek pomisli da ce nesto pametno reci kao mnogi ostali,glupan do glupana....

ODGOVORITE
Name

Cekaju

01.06.2021 08:51

Umrezeni mafijasi, bezakonje i sve sto prozilazi iz toga....

ODGOVORITE
Name

Dolazi Smit

01.06.2021 10:19

Primat ce kao Inzko platu.A nece ni prstom mrdnuti za napaceni narod.Podrska velika za Draska Stanivukovica a neka se Smit pozabavi Nemackoj.

ODGOVORITE