Ко заправо (не)контролише Владу Републике Српске?

Поред доношења закона, једна од основних надлежности Народне скупштине Републике Српске је и да бира Владу и врши контролу њеног рада. Провјерили смо да ли је Народна скупштина Републике Српске заиста контролор рада Владе и да ли представници извршне власти страхују да ће у случају лоших потеза пред парламентом бити позвани на политичку одговорност?

Република Српска 31.05.2021 | 19:46
Ко заправо (не)контролише Владу Републике Српске?

Контрола рада Владе - један је од основних задатака републичког парламента. Чак се и у Уставу Републике Српске јасно наводи да Народна скупштина врши контролу рада Владе и других органа који су јој одговорни. Предсједник парламента тврди да ова институција у потпуности испуњава овај задатак.

У опозицији међутим не мисле тако. Кажу да се надлежности Народна скупштина често дерогирају. То раде министри и премијер на начин да често не одговарају на посланичка питања, а у посљедње вријеме скупштина се, кажу у опозицији, чак и понижава и на начин да се важне одлуке доносе на страначким комитетима, а скупштини се оставља само да потврди оно што је у страначким просторијама договорено.

Из опозиције као доказ степена понижености парламента Српске наводе и понашање предсједника СНСД-а који често преко скупштинске већине издејствује доношење разних одлука, које касније нико не поштује.

Деградација уставом дефинисаних надлежности парламента Републике Српске јесте присутна, сматрају политиколози, а то  то никако није добро јер зауставља демократски напредак Републике Српске и повећава неповјерење грађана у институције.  

Овакав однос према институцијама траје годинама, каже Антић, током к

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Абц

31.05.2021 18:16

Ма овдје се не зна ни ко пије ал народ плаћа каква контрола какви бакрачи раде ста хоце и како хоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

31.05.2021 19:41

Да. А медији су им то омогуцили. Сервер, а без клијенат. И свести о томе.

Name

Јаффа

01.06.2021 07:05

Не заборавити да је овако уз подршку ОХР-а и међународне заједнице.

Name

Зоки

31.05.2021 18:17

Бозе ме сачувај. Иду овце код Вучића да се зале на имененовање новог високог представника. Ваљда залба је требала ици на другу адресу, Вучић немо е да ријеси проблем око косова, а камоли РСе. Ја невиди у чему је споран Високи представник сем сто це овај тражити да се поштује изворни Дејтон и постује Правна Дрзава и проводе реформе у земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Зоки

31.05.2021 21:26

О томе се ради. Он це тразити постовање Дејтона и опстанак правне дрзаве, сто наравно не одговара Додику. Транспарентност у сцаком погледу (политика, институције) која се оцекује и која би требала бити несто основно у политицком зивоту назалост овде ни у теорији није присутна, а за то се тај цовек залазе. Видецемо ста це бити, он представља могуцу кљуцну лицност за цисцење криминала, лазова и лицемера који владају.

Name

То није Народна Скупстина

31.05.2021 19:04

Мало је у њој народних посланика. Предсједник исте је преварант воље градјана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Липка

31.05.2021 19:27

Контролисе све Велики Баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја Скојотовски

31.05.2021 19:46

Колико се ја разумијем у полиитку скупштина није надређени орган влади, влада је извшни орган а скуштина законодавни, то су двије "независне" институције. Скупштинска већина потврђује и гласа за именовање владе. Скупштина може смијенити или изабрати нову владу ако је незадовољна постојећим стањем и то је све. Тренутно стање је такво да један једини човјек контролише све полуге власти. Већина народа нема појма о државној управи и начин њеног функционисања, пуно је фактора који на то утичу. У РС-ој тренутно је најмање демократије, горе је него на Косову а у Европи убједљиво најгора ситуација, овакав унитаризам постоји само у Сјеверној Кореји, једино нема оних тевтерџија да прате и записују "златне" ријечи великог вође. позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

31.05.2021 19:47

Праве се дрчни и противни а овамо иду да кукају и запомажу код Вучића који нема овлаштења за Високог представника а има и својих проблема у Србији везано за Косово.

ОДГОВОРИТЕ