Ko zapravo (ne)kontroliše Vladu Republike Srpske?

Pored donošenja zakona, jedna od osnovnih nadležnosti Narodne skupštine Republike Srpske je i da bira Vladu i vrši kontrolu njenog rada. Provjerili smo da li je Narodna skupština Republike Srpske zaista kontrolor rada Vlade i da li predstavnici izvršne vlasti strahuju da će u slučaju loših poteza pred parlamentom biti pozvani na političku odgovornost?

Republika Srpska 31.05.2021 | 19:46
Ko zapravo (ne)kontroliše Vladu Republike Srpske?

Kontrola rada Vlade - jedan je od osnovnih zadataka republičkog parlamenta. Čak se i u Ustavu Republike Srpske jasno navodi da Narodna skupština vrši kontrolu rada Vlade i drugih organa koji su joj odgovorni. Predsjednik parlamenta tvrdi da ova institucija u potpunosti ispunjava ovaj zadatak.

U opoziciji međutim ne misle tako. Kažu da se nadležnosti Narodna skupština često derogiraju. To rade ministri i premijer na način da često ne odgovaraju na poslanička pitanja, a u posljednje vrijeme skupština se, kažu u opoziciji, čak i ponižava i na način da se važne odluke donose na stranačkim komitetima, a skupštini se ostavlja samo da potvrdi ono što je u stranačkim prostorijama dogovoreno.

Iz opozicije kao dokaz stepena poniženosti parlamenta Srpske navode i ponašanje predsjednika SNSD-a koji često preko skupštinske većine izdejstvuje donošenje raznih odluka, koje kasnije niko ne poštuje.

Degradacija ustavom definisanih nadležnosti parlamenta Republike Srpske jeste prisutna, smatraju politikolozi, a to  to nikako nije dobro jer zaustavlja demokratski napredak Republike Srpske i povećava nepovjerenje građana u institucije.  

Ovakav odnos prema institucijama traje godinama, kaže Antić, tokom k

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Abc

31.05.2021 18:16

Ma ovdje se ne zna ni ko pije al narod plaća kakva kontrola kakvi bakrači rade sta hoce i kako hoce

ODGOVORITE
Name

Xyz

31.05.2021 19:41

Da. A mediji su im to omogucili. Server, a bez klijenat. I svesti o tome.

Name

Jaffa

01.06.2021 07:05

Ne zaboraviti da je ovako uz podršku OHR-a i međunarodne zajednice.

Name

Zoki

31.05.2021 18:17

Boze me sačuvaj. Idu ovce kod Vučića da se zale na imenenovanje novog visokog predstavnika. Valjda zalba je trebala ici na drugu adresu, Vučić nemo e da rijesi problem oko kosova, a kamoli RSe. Ja nevidi u čemu je sporan Visoki predstavnik sem sto ce ovaj tražiti da se poštuje izvorni Dejton i postuje Pravna Drzava i provode reforme u zemlji.

ODGOVORITE
Name

@Zoki

31.05.2021 21:26

O tome se radi. On ce traziti postovanje Dejtona i opstanak pravne drzave, sto naravno ne odgovara Dodiku. Transparentnost u scakom pogledu (politika, institucije) koja se ocekuje i koja bi trebala biti nesto osnovno u politickom zivotu nazalost ovde ni u teoriji nije prisutna, a za to se taj covek zalaze. Videcemo sta ce biti, on predstavlja mogucu kljucnu licnost za ciscenje kriminala, lazova i licemera koji vladaju.

Name

To nije Narodna Skupstina

31.05.2021 19:04

Malo je u njoj narodnih poslanika. Predsjednik iste je prevarant volje gradjana.

ODGOVORITE
Name

Lipka

31.05.2021 19:27

Kontrolise sve Veliki Baja.

ODGOVORITE
Name

Joja Skojotovski

31.05.2021 19:46

Koliko se ja razumijem u poliitku skupština nije nadređeni organ vladi, vlada je izvšni organ a skuština zakonodavni, to su dvije "nezavisne" institucije. Skupštinska većina potvrđuje i glasa za imenovanje vlade. Skupština može smijeniti ili izabrati novu vladu ako je nezadovoljna postojećim stanjem i to je sve. Trenutno stanje je takvo da jedan jedini čovjek kontroliše sve poluge vlasti. Većina naroda nema pojma o državnoj upravi i način njenog funkcionisanja, puno je faktora koji na to utiču. U RS-oj trenutno je najmanje demokratije, gore je nego na Kosovu a u Evropi ubjedljivo najgora situacija, ovakav unitarizam postoji samo u Sjevernoj Koreji, jedino nema onih tevterdžija da prate i zapisuju "zlatne" riječi velikog vođe. pozz

ODGOVORITE
Name

Boki

31.05.2021 19:47

Prave se drčni i protivni a ovamo idu da kukaju i zapomažu kod Vučića koji nema ovlaštenja za Visokog predstavnika a ima i svojih problema u Srbiji vezano za Kosovo.

ODGOVORITE