Због пореских превара БиХ на "сивој листи" ЕУ

БиХ се нашла на “сивој листи” Европске уније јер своје законодавство још није ускладила по питању борбе против пореских превара.

Република Српска 31.05.2021 | 19:42
Због пореских превара БиХ на "сивој листи" ЕУ

БиХ је међу 44 државе које су се обавезале да ће се ускладити с ЕУ по питању борбе против пореских превара, али то још није урађено. На листи су и Србија, Сјеверна Македонија, Црна Гора, Хонг Конг, Швицарска, Турска…

Европска унија објавила је и попис 17 земаља које сматра пореским оазама, односно “црну листу” некооперативних јурисдикција у смислу пореских превара. То су Америчка Самоа, Бахреин, Барбадос, Гренада, Гуам, Јужна Кореја, Макау, Маршалови Отоци, Монголија, Намибија, Палау, Панама, Света Луција, Самоа, Тринидад и Тобаго, Тунис и Уједињени Арапски Емирати.

Економиста Адмир Чавалић каже да БиХ, према другим критеријима, као што су порез на капитал и некретнине, вјероватно суштински и спада у ред пореских оаза.

– Међутим, када је ријеч о кооперативности, онда смо на “сивој листи”. То нужно не мора значити нешто лоше за мању земљу попут БиХ, разумијевајући да је ријеч о моделу који има за циљ да ограничи нежељени трансфер капитала из развијенијих земља, прије свега ЕУ. Оно што БиХ спутава у остваривању бенефита пореске оазе јесте висока стопа политичког и правног ризика или, боље рећи, неизвјесности – сматра Чавалић.

Додаје да друге земље, односно пореске оазе, “убиру кајмак”, ако се то може тако назвати.

– С друге стране, “сива листа”, односно финансијски односи с ЕУ, конкретније њихова оцјена, имају негативан ефект на укупни финансијски систем БиХ, можда највидљивије при трошковима финансијских трансакција према вани, административним проблемима… То је битно за БиХ, прије свега, због односа с дијаспором, али и извозне перспективе економије БиХ – наглашава Чавалић.

Економиста Игор Гавран истиче да је веома забрињавајуће што се БиХ поново налази на међународним „сивим листама“, било да је ријеч о прању новца или пореским преварама, јер то додатно умањује ионако веома лошу репутацију БиХ у свијету и одвраћа улагаче.

– То говори и о потпуној инертности власти и одсуству воље или способности да ускладе систем са захтјевним стандардима ЕУ, што БиХ може одвести и на „црну листу“ – закључио је Гавран.

(Аваз)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Дидк

31.05.2021 17:49

Па шта раде инспектори шта ради пореска управа страсно они су главни кривци тог стања ситним радњама су за вратом и поштеним платисама а лоповима пустили да коло воде !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

31.05.2021 19:21

Ре. Хахаха, па свако зна шта раде.... Узимају мито

Name

БЛ

31.05.2021 19:20

Прање новца на највисем нивоу, ниста ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

31.05.2021 19:20

Јос ако забране трансакције из ЕУ са насим банкама, оде све у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТДИ

31.05.2021 19:23

Знаци, идуци пут кад Додик буде исао на неку берзу по свијету, камата неце бити 5% него 10-15%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амфилохије

31.05.2021 21:39

Босна нема везе са црном листом на њој су ентитетски политицки лопови снсд-а и коалиционих партнера и уопце политике у том ентитету. Знам да вам се не свидја коментар али ста би. Нисте ни ви ниста бољи. С ким си такав си..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

31.05.2021 22:02

Ово је могуће, јер је људима без тешке и поштено завршене школе дозвољено да буду газде.

ОДГОВОРИТЕ