У Великој Британији дуга сукња или широке панталоне за воланом - никако!

Британски возачи који за волан седну у широким фармеркама, дугој сукњи или хаљини или погрешно изаберу обућу, ризикују да плате казну од 5.000 фунти уколико их полиција заустави.

Занимљивости 31.05.2021 | 16:34
У Великој Британији дуга сукња или широке панталоне за воланом - никако!

Без обзира на то да ли су кренули само до продавнице или на дуже путовање, британски возачи ће морати добро да размисле шта ће да обуку и обују пре него што седну за волан, јер у случају да их заустави полиција, погрешан избор може скупо да их кошта.

Не само да ће платити новчану казну, већ ће добити и казнене поене.

Уколико саобраћајни полицајац утврди да возач није одевен у складу са прописима, на лицу места ће платити казну од 100 фунти и добити три казнена поена, али ако спор дође до суда, максимална казна може бити и 5.000 фунти и девет казнених поена. Чак је предвиђено и одузимање возачке дозволе.

Како се треба обући пре седања за волан

Као што правило 97 Кодекса о ауто-путевима каже: „Одећа и обућа коју одлучите да носите док возите не смеју вас спречити да правилно користите управљачке команде у аутомобилу“.

На врху „црне листе“ су се нашле дуге сукње и хаљине. Иако изгледају лепо и удобне су, могле би да се заплету око педала и ограниче сигурно управљање возилом.

Исто важи и за врло широке панталоне.

Што се тиче обуће, упутства су прилично једноставна.

Штикле не долазе у обзир. Превише удаљавају стопало од педала да би се у њима могло безбедно управљати аутомобилом. Зато би најбоље било у колима држати резервни пар ципела са одговарајућом висином потпетице.

Јапанке и папуче су такође забрањене. Закон каже да је свака ципела са ђоном дебљине мање од 10 милиметара несигурна и због тога се њено ношење кажњава новчаном казном.

Опет, с друге стране, и чизме са дебелим ђоном утичу на безбедну вожњу и такође се сматрају опасним.

Између осталог, на списку су се нашле и наочаре за сунце које не смеју бити превише затамњене, а оквир мора бити довољно широк да не заклања периферни вид возача.

Дакле, пре него што одлучите да аутомобилом обиђете Велику Британију, добро размислите шта ћете да обучете и следите правила, јер вам то може уштедети доста новца.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар