Некада се ругао Кличковићу, а данас присвојио ту праксу

Додик је у постдејтонском периоду изложио руглу тадашњег предсједника Владе Републике Српске Гојка Кличковића (СДС), који је обилазио општине и дијелио буџетска средства, којима је располагао по закону. Након више од двије деценије, Додик то исто ради само што он нема никакво законско упориште да са нивоа БиХ утиче шта су владини приоритети и коме и колико дати буџетских средстава.

Република Српска 29.05.2021 | 16:34
Некада се ругао Кличковићу, а данас присвојио ту праксу

Милорад Додик, по ко зна који пут, без законског упоришта, обећавао је милионе за повећање плата у здравству, просвјети, полицији, правосуђу али и помоћ градовима у којима су градоначелници из СНСД-а.  Иако таквим понашењем гура у запећак институције премијера и предсједника Републике Српске, Влада је експресно то прихватила, а Парламент Српске спровео у законе.  

Влада Републике Српске све чешће, пројекте које ће приоритетно да финансира из буџета, одређује након што лидер СНСД-а Милорад Додик обећа различита финансирања приликом посјета градовима и општинама у Српској.

Доказ томе је и званична посјета Додика, у својству члана Предсједништва БиХ прије мјесец дана, Приједору. Тада је грађанима обећао милионске инвестиције у наредне двије године. 

 “Комплетан пројекат одбране Приједора од високих вода кошта 15 милиона КМ. У овом тренутку ја кажем, 15 милиона Приједор добија за ту врсту прице. Амбициозни план индустријских зона биће подржан од министра финансија са 800 000 КМ како би се то могло поставити на већи  ниво”, каже Милорад Додик,предсједавајући Предсједништва БиХ ( СНСД).

Обећано – учињено. Прије неколико дана, међу приоритетне пројекте у овој години Влада Српске је уврстила управо то што је Додик најавио - унапређење инфраструктуре у Индустријској зони у Приједору али умјесто 800 000, Влада је издвојила чак и више, и то 844 000 марака.

И ту није крај обећањима. Милорад Додик је био и у Гацку гдје је обећао три милиона марака за дионицу пута од Фоче до Гацка.

Био је и у посјети манастиру Милошевац у Приједору и обећао 1,7 милиона марака за реконструкцију објекта.

Влада Српске очигледно не прати критеријуме за приоритетне пројекте за које ће дати новац већ се он одобрава оним локалним заједницама у којима претходно борави Додик, и најчешће са локалним страначким људима, договори финансирање одређених пројеката, каже народни посланик Јелена Тривић. 

 „Очигледно је да након задужења на Лондонској берзи да се господин Додик мало распојасао па дијели шаком и капом гдје год дође а да влада као његов слијепи послушник то прати. Трошење на Рајску долину је исто нешто за шта нико нормалан у Влади не би дао своју подршку али очигледно је неко одлучио да се улаже прако7, 8 милиона да се купују нека возила која не знам којој сврси служе али ето појединци одлучују, институције немамо то је већ одвно позната чињеница“, сматра Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НСРС.

Аналитичари кажу да је небројено пута показано да су одлуке Извршног комитета СНСД-а неријетко биле испред републичких институција. Зато се поставља питање  да ли је Додик на тај начин узурпирао Уставом загарантована овлашћења предсједника и премијера Спрске.

 „Моћ која би требала да постоји у институцијама РС, предсједник, премијер, министри, то није тако не налази се моћ одлучивања код њих него се налази код Милорада Додика. Последица једног таквог понашања и сељења моћи у политичку партију долази до тога да инситиуције губе своју моћ и начин на који треба да раде и одлуке које да доносе“, каже Велизар Антић, политички аналитичар.

Стручњаци кажу да су сва обећања које Милорад Додик ових дана износи својеврстан почетак изборне кампање за 2022.годину. 

Треба подсјетити на још једну чињеницу

Додик је у постдејтонском периоду на све начине у јавности изложио руглу тадашњег предсједника Владе Републике Српске Гојка Кличковића (СДС), који је обилазио општине и дијелио буџетска средства, којима је располагао. За њега је Додик говорио да буџет Републике Српске "воза у гепеку" аутомобила...

Након више од двије деценије, Додик то исто ради само што он нема никакво законско упориште да са нивоа БиХ утиче шта су владини приоритети и коме и колико дати буџетских средстава.

Међутим у Републици Српској, коју је Додик, како се чује у јавности, приватизовао и све институције подредио себи, све је могуће, па и то да члан Предсјендиштва БиХ мимо закона и устава представља Републику Српску, доноси одлуке умјесто институција и располаже буџетским средствима по властитом нахођењу.

(БН) 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Милорад

29.05.2021 15:22

БИТАНГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ц

29.05.2021 16:58

Услов за средства по локасијама да Проинтер добије посао од тих средстава, сретства наша дјели миле, али пола узима привредник Проинтера. Треба провјерити ко је потписао уговор са Проинтером.

Name

РЕГУЛАРНОСТ

29.05.2021 17:24

ДОК ДОДИК РАДИ ПОСАО ИНСТИТУЦИЈА У РЕОУБЛИЦИ СРПСКОЈ,ДОТЛЕ ОРЕДСТАВНИЦИ ИНСТИТУЦИЈА КОБАЈАГИ АМИНАЈУ ЗА ЊИМ,А С ДРУГЕ СТРАНЕ ОСТВАРУЈУ СВОЈ ИНТЕРЕС И ГОМИЛАЈУ СВОЈЕ БОГАТСТВО,КАКО БИ СОРЕМНИ ДИЦЕКАЛИ ДАН КАДА ЦЕ ДОДИКУ ОКРЕНУТИ ЛЕДЈА.ДОК ДОДИКА ПРОЗИВАЈУ ЗА ЛОПОВИЈУ И ЊЕГИВУ ПОРОДИЦУ,ДА ЛИ СТЕ ИКАД ЦУЛИ ДА СЕ НЕКО ИЗ ВЛАДАЈУЦЕ КОАЛИЦИЈЕ ОГЛАСИО ДА ИХ БРАНИ.ПА НИЈЕ,ЈЕР ЈЕ ПАМЕТНИЈЕ ЦУТАТИ И ГРАБИТИ СТО СЕ МОЗЕ УГРАБИТИ.

Name

Сиктер море

29.05.2021 15:24

Је ли то значи да не треба радити на томе да се предузму неке превентивне мјере да би се Приједор сачувао од поплава?! Доста су грађани Приједора били таоци ДНС-а који ништа доброга није урадио, зато и јесу кажњени на претходним изборима и са правом ће се и угасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сиктер море

29.05.2021 15:41

Данас из гепека, сутра у гепек. Умјесто да дијеле инситуције дијели појединац, самодрзац, који це ти сутра узети без суда и закона и дати другом по својој самовољи.

Name

Горан

29.05.2021 16:03

Кад одрастеш схватићеш да није проблем шта се ради, већ како, односно у третирању РС као приватне прчије. Проблеми се требају рјешавати, али кроз институције које раде професионално, а не кроз корумпирани систем гдје се све пита једног лика.

Name

Ре

29.05.2021 16:28

Е јаднице па ви нећете видити ни трецину од тих 15 милиона

Name

Сектас одј.би

29.05.2021 16:36

Цланак је о крускама, а ти специјалац о јабукама...

Name

Да да

29.05.2021 17:56

Исто као та вријеме владавине сдс-а само сто смо тад били на ивици егзистенције, пензије 80 км, плате око 300 км, у здравству доктори око 700 км. Нема ста исто све!!!

Name

Докле ...

29.05.2021 15:32

Ако постоји Устав закон суд тужилаштво полиција, сипа, болница ... Неко треба спречити ову самовољу члана Председништва Милотада Додика ... узурпирао човјек све институције ... Дали је то нормално ... Има он своју странку и нека ради ста хоће ... нека пусти овај народ да нормално зиви ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

29.05.2021 16:00

Има сличности, али и суштинске разлике. Кличковић је цијели буџет возио у гепеку БМВ-а, и с конца и конопца, без евиденције, онако сељачки као што је све СДС радио и на крају изгубио рат (срећа да су насупрот били слични сељаци, па нас нису згазили скроз јер је СДС од војске направио ловачко друштво). СДС је министарства држао по баракама, и ко год дође са стране личили смо им на индијанце (па су тако са нама и поступали). Миле је направио инфраструктуру у коју је увео опет полуписмене будале. На крају исти к. друго паковање, ал једно бар мало љепше па ајд да бирамо од два зла мање. Ал кад ће доћи да бирамо добро? Ова Тривићка ми личи да има и памет и знање у вољу, ал би јој требало једно 1000 таквих око ње да буде нешто. А немамо :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.05.2021 17:42

Све си управу ,само има једна мала разлика, СДС није има ,ММф, ИРБ, Свјетску и Европску банку, Бл берзу, Акцизе итд, мала је то разлика.

Name

Ре

29.05.2021 17:54

Ботино! Миле је направио виле,Јахорина,Дедиње,Агапе,воцњаци и јос 60 фирми за себе.

Name

Ре

29.05.2021 21:22

Нису градили!!? Кад!? Од чега!? Ја бих био сретан да су и ови данас службеници који посао обављају у баракама а да је просјечна плата и пензија 500€ ... Да је незапосленост најнижа у региону а они нек се боре "за бараке".

Name

ЦХ

29.05.2021 16:08

У све те инвестивије додиг се уградјује најмање са 50%. Осталих 50%, један дио подијеле локални лопови а тек један мали дио иде за шта је намијењено. Сиротиња це врацати кредите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милунка

29.05.2021 16:24

Дно дна па и сина вода о троску народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

29.05.2021 16:37

Без бриге, од августа ће швабо да им говори шта ће радити, дословно ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мрга

29.05.2021 16:59

Не буди наиван Шваби одговара поробљен и задужен народ.Па странци су овдје пуних 25 година од Карла Билта.Па има ли и један дио БиХ да је просперирао захваљујући њима.

Name

Старина

29.05.2021 17:24

Кад погледам Додика како хода кад изиђи из ,,свог'' аута, ни сарајевски хохштаплер му није раван. Погледајте, па ако нисам у праву, оспорите мој коментар. Милораду Додику и његовим пријатељима, треба одузети сву имовину, без обзира где се она налазила. А ви које се буните против Милорада, размислите својом главом и о другим. Није он сам, има њих и у СДС-у и више у ПДП-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

29.05.2021 23:05

Ма нема ти се шта оспорити, осим да си био преблаг у оцјени...

Name

Приједорчанин

29.05.2021 21:43

Поштујем вјеру и не бих никога да увриједим али на данашње вријеме, опште кризе, сиромаштва, када млади масовно одлазе и постајемо земље стараца, у земљи у који влада бијела куга за изградњу Манастира у Приједору влада донира 1.7 милона, а за развој индустријске зоне, потенцијалних радних мјеста који су пријека потреба за опстанак и живот младих у Приједору 844.000?! Остаје нам само изгледа да у сулерлуксузбм комплексну новоизграђеног манастира гледамо у небо и молимо се за нови дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

30.05.2021 02:39

Па каква је ту логика ,за реконструкцију манастира 1.7 милиона,за индустрију 800 хиљада.Каква је то само багра и неспособњаковици бандитски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

30.05.2021 10:44

Ееее мој народе па зар вам досад није јасно где се умјеша политика и религија ту нема никаквог благослова