Nekada se rugao Kličkoviću, a danas prisvojio tu praksu

Dodik je u postdejtonskom periodu izložio ruglu tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske Gojka Kličkovića (SDS), koji je obilazio opštine i dijelio budžetska sredstva, kojima je raspolagao po zakonu. Nakon više od dvije decenije, Dodik to isto radi samo što on nema nikakvo zakonsko uporište da sa nivoa BiH utiče šta su vladini prioriteti i kome i koliko dati budžetskih sredstava.

Republika Srpska 29.05.2021 | 16:34
Nekada se rugao Kličkoviću, a danas prisvojio tu praksu

Milorad Dodik, po ko zna koji put, bez zakonskog uporišta, obećavao je milione za povećanje plata u zdravstvu, prosvjeti, policiji, pravosuđu ali i pomoć gradovima u kojima su gradonačelnici iz SNSD-a.  Iako takvim ponašenjem gura u zapećak institucije premijera i predsjednika Republike Srpske, Vlada je ekspresno to prihvatila, a Parlament Srpske sproveo u zakone.  

Vlada Republike Srpske sve češće, projekte koje će prioritetno da finansira iz budžeta, određuje nakon što lider SNSD-a Milorad Dodik obeća različita finansiranja prilikom posjeta gradovima i opštinama u Srpskoj.

Dokaz tome je i zvanična posjeta Dodika, u svojstvu člana Predsjedništva BiH prije mjesec dana, Prijedoru. Tada je građanima obećao milionske investicije u naredne dvije godine. 

 “Kompletan projekat odbrane Prijedora od visokih voda košta 15 miliona KM. U ovom trenutku ja kažem, 15 miliona Prijedor dobija za tu vrstu price. Ambiciozni plan industrijskih zona biće podržan od ministra finansija sa 800 000 KM kako bi se to moglo postaviti na veći  nivo”, kaže Milorad Dodik,predsjedavajući Predsjedništva BiH ( SNSD).

Obećano – učinjeno. Prije nekoliko dana, među prioritetne projekte u ovoj godini Vlada Srpske je uvrstila upravo to što je Dodik najavio - unapređenje infrastrukture u Industrijskoj zoni u Prijedoru ali umjesto 800 000, Vlada je izdvojila čak i više, i to 844 000 maraka.

I tu nije kraj obećanjima. Milorad Dodik je bio i u Gacku gdje je obećao tri miliona maraka za dionicu puta od Foče do Gacka.

Bio je i u posjeti manastiru Miloševac u Prijedoru i obećao 1,7 miliona maraka za rekonstrukciju objekta.

Vlada Srpske očigledno ne prati kriterijume za prioritetne projekte za koje će dati novac već se on odobrava onim lokalnim zajednicama u kojima prethodno boravi Dodik, i najčešće sa lokalnim stranačkim ljudima, dogovori finansiranje određenih projekata, kaže narodni poslanik Jelena Trivić. 

 „Očigledno je da nakon zaduženja na Londonskoj berzi da se gospodin Dodik malo raspojasao pa dijeli šakom i kapom gdje god dođe a da vlada kao njegov slijepi poslušnik to prati. Trošenje na Rajsku dolinu je isto nešto za šta niko normalan u Vladi ne bi dao svoju podršku ali očigledno je neko odlučio da se ulaže prako7, 8 miliona da se kupuju neka vozila koja ne znam kojoj svrsi služe ali eto pojedinci odlučuju, institucije nemamo to je već odvno poznata činjenica“, smatra Jelena Trivić, poslanik PDP-a u NSRS.

Analitičari kažu da je nebrojeno puta pokazano da su odluke Izvršnog komiteta SNSD-a nerijetko bile ispred republičkih institucija. Zato se postavlja pitanje  da li je Dodik na taj način uzurpirao Ustavom zagarantovana ovlašćenja predsjednika i premijera Sprske.

 „Moć koja bi trebala da postoji u institucijama RS, predsjednik, premijer, ministri, to nije tako ne nalazi se moć odlučivanja kod njih nego se nalazi kod Milorada Dodika. Posledica jednog takvog ponašanja i seljenja moći u političku partiju dolazi do toga da insitiucije gube svoju moć i način na koji treba da rade i odluke koje da donose“, kaže Velizar Antić, politički analitičar.

Stručnjaci kažu da su sva obećanja koje Milorad Dodik ovih dana iznosi svojevrstan početak izborne kampanje za 2022.godinu. 

Treba podsjetiti na još jednu činjenicu

Dodik je u postdejtonskom periodu na sve načine u javnosti izložio ruglu tadašnjeg predsjednika Vlade Republike Srpske Gojka Kličkovića (SDS), koji je obilazio opštine i dijelio budžetska sredstva, kojima je raspolagao. Za njega je Dodik govorio da budžet Republike Srpske "voza u gepeku" automobila...

Nakon više od dvije decenije, Dodik to isto radi samo što on nema nikakvo zakonsko uporište da sa nivoa BiH utiče šta su vladini prioriteti i kome i koliko dati budžetskih sredstava.

Međutim u Republici Srpskoj, koju je Dodik, kako se čuje u javnosti, privatizovao i sve institucije podredio sebi, sve je moguće, pa i to da član Predsjendištva BiH mimo zakona i ustava predstavlja Republiku Srpsku, donosi odluke umjesto institucija i raspolaže budžetskim sredstvima po vlastitom nahođenju.

(BN) 

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Milorad

29.05.2021 15:22

BITANGA.

ODGOVORITE
Name

c

29.05.2021 16:58

Uslov za sredstva po lokasijama da Prointer dobije posao od tih sredstava, sretstva naša djeli mile, ali pola uzima privrednik Prointera. Treba provjeriti ko je potpisao ugovor sa Prointerom.

Name

REGULARNOST

29.05.2021 17:24

DOK DODIK RADI POSAO INSTITUCIJA U REOUBLICI SRPSKOJ,DOTLE OREDSTAVNICI INSTITUCIJA KOBAJAGI AMINAJU ZA NJIM,A S DRUGE STRANE OSTVARUJU SVOJ INTERES I GOMILAJU SVOJE BOGATSTVO,KAKO BI SOREMNI DICEKALI DAN KADA CE DODIKU OKRENUTI LEDJA.DOK DODIKA PROZIVAJU ZA LOPOVIJU I NJEGIVU PORODICU,DA LI STE IKAD CULI DA SE NEKO IZ VLADAJUCE KOALICIJE OGLASIO DA IH BRANI.PA NIJE,JER JE PAMETNIJE CUTATI I GRABITI STO SE MOZE UGRABITI.

Name

Sikter more

29.05.2021 15:24

Je li to znači da ne treba raditi na tome da se preduzmu neke preventivne mjere da bi se Prijedor sačuvao od poplava?! Dosta su građani Prijedora bili taoci DNS-a koji ništa dobroga nije uradio, zato i jesu kažnjeni na prethodnim izborima i sa pravom će se i ugasiti.

ODGOVORITE
Name

Re sikter more

29.05.2021 15:41

Danas iz gepeka, sutra u gepek. Umjesto da dijele insitucije dijeli pojedinac, samodrzac, koji ce ti sutra uzeti bez suda i zakona i dati drugom po svojoj samovolji.

Name

Goran

29.05.2021 16:03

Kad odrasteš shvatićeš da nije problem šta se radi, već kako, odnosno u tretiranju RS kao privatne prčije. Problemi se trebaju rješavati, ali kroz institucije koje rade profesionalno, a ne kroz korumpirani sistem gdje se sve pita jednog lika.

Name

Re

29.05.2021 16:28

E jadnice pa vi nećete viditi ni trecinu od tih 15 miliona

Name

Sektas odj.bi

29.05.2021 16:36

Clanak je o kruskama, a ti specijalac o jabukama...

Name

Da da

29.05.2021 17:56

Isto kao ta vrijeme vladavine sds-a samo sto smo tad bili na ivici egzistencije, penzije 80 km, plate oko 300 km, u zdravstvu doktori oko 700 km. Nema sta isto sve!!!

Name

Dokle ...

29.05.2021 15:32

Ako postoji Ustav zakon sud tužilaštvo policija, sipa, bolnica ... Neko treba sprečiti ovu samovolju člana Predsedništva Milotada Dodika ... uzurpirao čovjek sve institucije ... Dali je to normalno ... Ima on svoju stranku i neka radi sta hoće ... neka pusti ovaj narod da normalno zivi ...

ODGOVORITE
Name

Đuro

29.05.2021 16:00

Има сличности, али и суштинске разлике. Кличковић је цијели буџет возио у гепеку БМВ-а, и с конца и конопца, без евиденције, онако сељачки као што је све СДС радио и на крају изгубио рат (срећа да су насупрот били слични сељаци, па нас нису згазили скроз јер је СДС од војске направио ловачко друштво). СДС је министарства држао по баракама, и ко год дође са стране личили смо им на индијанце (па су тако са нама и поступали). Миле је направио инфраструктуру у коју је увео опет полуписмене будале. На крају исти к. друго паковање, ал једно бар мало љепше па ајд да бирамо од два зла мање. Ал кад ће доћи да бирамо добро? Ова Тривићка ми личи да има и памет и знање у вољу, ал би јој требало једно 1000 таквих око ње да буде нешто. А немамо :(

ODGOVORITE
Name

Ре

29.05.2021 17:42

Све си управу ,само има једна мала разлика, СДС није има ,ММф, ИРБ, Свјетску и Европску банку, Бл берзу, Акцизе итд, мала је то разлика.

Name

Re

29.05.2021 17:54

Botino! Mile je napravio vile,Jahorina,Dedinje,Agape,vocnjaci i jos 60 firmi za sebe.

Name

Re

29.05.2021 21:22

Nisu gradili!!? Kad!? Od čega!? Ja bih bio sretan da su i ovi danas službenici koji posao obavljaju u barakama a da je prosječna plata i penzija 500€ ... Da je nezaposlenost najniža u regionu a oni nek se bore "za barake".

Name

CH

29.05.2021 16:08

U sve te investivije dodig se ugradjuje najmanje sa 50%. Ostalih 50%, jedan dio podijele lokalni lopovi a tek jedan mali dio ide za šta je namijenjeno. Sirotinja ce vracati kredite.

ODGOVORITE
Name

Milunka

29.05.2021 16:24

Dno dna pa i sina voda o trosku naroda.

ODGOVORITE
Name

mrga

29.05.2021 16:37

Bez brige, od avgusta će švabo da im govori šta će raditi, doslovno ?

ODGOVORITE
Name

re mrga

29.05.2021 16:59

Ne budi naivan Švabi odgovara porobljen i zadužen narod.Pa stranci su ovdje punih 25 godina od Karla Bilta.Pa ima li i jedan dio BiH da je prosperirao zahvaljujući njima.

Name

Starina

29.05.2021 17:24

Kad pogledam Dodika kako hoda kad iziđi iz ,,svog'' auta, ni sarajevski hohštapler mu nije ravan. Pogledajte, pa ako nisam u pravu, osporite moj komentar. Miloradu Dodiku i njegovim prijateljima, treba oduzeti svu imovinu, bez obzira gde se ona nalazila. A vi koje se bunite protiv Milorada, razmislite svojom glavom i o drugim. Nije on sam, ima njih i u SDS-u i više u PDP-u.

ODGOVORITE
Name

Idealno

29.05.2021 23:05

Ma nema ti se šta osporiti, osim da si bio preblag u ocjeni...

Name

Prijedorčanin

29.05.2021 21:43

Poštujem vjeru i ne bih nikoga da uvrijedim ali na današnje vrijeme, opšte krize, siromaštva, kada mladi masovno odlaze i postajemo zemlje staraca, u zemlji u koji vlada bijela kuga za izgradnju Manastira u Prijedoru vlada donira 1.7 milona, a za razvoj industrijske zone, potencijalnih radnih mjesta koji su prijeka potreba za opstanak i život mladih u Prijedoru 844.000?! Ostaje nam samo izgleda da u sulerluksuzbm kompleksnu novoizgrađenog manastira gledamo u nebo i molimo se za novi dan.

ODGOVORITE
Name

Marko

30.05.2021 02:39

Pa kakva je tu logika ,za rekonstrukciju manastira 1.7 miliona,za industriju 800 hiljada.Kakva je to samo bagra i nesposobnjakovici banditski.

ODGOVORITE
Name

Boki

30.05.2021 10:44

Eeee moj narode pa zar vam dosad nije jasno gde se umješa politika i religija tu nema nikakvog blagoslova