Добром стратегијом Телеком Србија увећао профит 2020.

И поред изузетно тешке године због пандемије вируса корона, која нам је у неким сегментима нанела штету, пре свега у делу који се односи на роминг јер су недостајали гости, укупан приход Телекома Србије прошле године био је 138,1 милијарду динара, што је за 4,4 одсто више у односу на 2019. годину.

Србија 29.05.2021 | 12:46
Добром стратегијом Телеком Србија увећао профит 2020.

То у интервјуу за "Блиц" каже Владимир Лучић, генерални директор Телекома Србије, и додаје да је главни покретач финансијских резултата ове компаније у 2020. години био интернет, где је приход увећан за 13 одсто, и мултимедија где је увећање било чак 22 посто. Према његовим речима, тренд раста прихода и профитабилност биће настављени и у 2021. години.

Значи ли то да аквизиције кабловаца нису биле лош пословни потез и да нису угрозиле профитабилност компаније?

- Морам опет да истакнем да су аквизиције биле одличан потез јер смо консолидовали тржиште, преузели компаније које су већ генерисале профит, остварили значајне синергијске ефекте. Оно што је најбитније, позицију Телекома смо у Србији, БиХ и Црној Гори направили доминантном, тако да је раст прихода загарантован и са врло малим ризиком за нарушавање корисничке базе од стране конкуренције. У 2020. години смо наставили тренд започетог и направили изузетан раст корисника у интернету и мултимедији. Број корисника је порастао за 8% и 12%, респективно, и то код свих чланица Групе.

А да ли су аквизиције кабловаца увећале задуженост?

- Задужености од кредита смо у дугој половини 2020. године смањили тако што смо део трансформисали успешним издавањем корпоративних обвезница. Међутим, морам да истакнем да када саберемо кредитни и дуг од корпоративних обвезница, он је 3,24 пута ЕБИТДА чиме се налазимо и даље у телекомуникационом просеку. Важно је истаћи да је више од 80% кредита дато од великих европских банака по повољним камата и условима, што само говори о чињеници да је наш концепт развоја препознат као одличан и код кредитора.