Dobrom strategijom Telekom Srbija uvećao profit 2020.

I pored izuzetno teške godine zbog pandemije virusa korona, koja nam je u nekim segmentima nanela štetu, pre svega u delu koji se odnosi na roming jer su nedostajali gosti, ukupan prihod Telekoma Srbije prošle godine bio je 138,1 milijardu dinara, što je za 4,4 odsto više u odnosu na 2019. godinu.

Srbija 29.05.2021 | 12:46
Dobrom strategijom Telekom Srbija uvećao profit 2020.

To u intervjuu za "Blic" kaže Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbije, i dodaje da je glavni pokretač finansijskih rezultata ove kompanije u 2020. godini bio internet, gde je prihod uvećan za 13 odsto, i multimedija gde je uvećanje bilo čak 22 posto. Prema njegovim rečima, trend rasta prihoda i profitabilnost biće nastavljeni i u 2021. godini.

Znači li to da akvizicije kablovaca nisu bile loš poslovni potez i da nisu ugrozile profitabilnost kompanije?

- Moram opet da istaknem da su akvizicije bile odličan potez jer smo konsolidovali tržište, preuzeli kompanije koje su već generisale profit, ostvarili značajne sinergijske efekte. Ono što je najbitnije, poziciju Telekoma smo u Srbiji, BiH i Crnoj Gori napravili dominantnom, tako da je rast prihoda zagarantovan i sa vrlo malim rizikom za narušavanje korisničke baze od strane konkurencije. U 2020. godini smo nastavili trend započetog i napravili izuzetan rast korisnika u internetu i multimediji. Broj korisnika je porastao za 8% i 12%, respektivno, i to kod svih članica Grupe.

A da li su akvizicije kablovaca uvećale zaduženost?

- Zaduženosti od kredita smo u dugoj polovini 2020. godine smanjili tako što smo deo transformisali uspešnim izdavanjem korporativnih obveznica. Međutim, moram da istaknem da kada saberemo kreditni i dug od korporativnih obveznica, on je 3,24 puta EBITDA čime se nalazimo i dalje u telekomunikacionom proseku. Važno je istaći da je više od 80% kredita dato od velikih evropskih banaka po povoljnim kamata i uslovima, što samo govori o činjenici da je naš koncept razvoja prepoznat kao odličan i kod kreditora.