Нису усвојене измјене Закона о јавним набавкама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ данас није усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама, који подразумијева усклађивање ове области са правном тековином ЕУ јер није добио подршку посланика из Републике Српске, те је упућен на накнадно усаглашавање.

Босна и Херцеговина 25.05.2021 | 19:25
Нису усвојене измјене Закона о јавним набавкама

Посланици из Републике Српске данас нису подржали ни Приједлог закона о измјени Кривичног закона БиХ, због чега овај законски приједлог није прошао.

Предлагач је био посланик СДА Денис Звиздић, који је у образложењу навео да је циљ да се прошири опсег инкриминишућег говора мржње на нивоу цијеле БиХ на начин да то не буде само национална, расна и вјерска мржња, него и сваки други облик усмјерен према појединцу или припаднику групе.

Након другог негативног мишљења Уставноправне комисије овог дома парламентарна процедура је обустављена за Приједлог закона о Високом тужилачком савјету БиХ, Приједлог закона о Високом судском савјету БиХ, као и за Приједлог закона о Канцеларији дисциплинског тужиоца БиХ. Предлагачи су били посланици из Клуба ДФ-а.

Данас је усвојен извјештај Заједничке комисије оба дома о постизању идентичног текста Закона о привременим мјерама у раду правосудних и других органа БиХ за вријеме стања природне или друге несреће на територији БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

Подршку посланика добио је приједлог посланика СДС-а Драгана Мектића, који предлаже иницијативу за допуну дневног реда прошле сједнице овог дома, а којом тражи да се Савјет министара задужи да у року од седам дана Представничком дому достави Програм реформи одбране за 2019. и 2020. годину, који је усвојен од надлежне комисије, те документ НАТО-а, исти који је априла ове године достављен Мисији БиХ у Бриселу.

Посланици су подржали приједлог закључка посланика Јасмина Емрића поводом расправе о интерпелацији посланика Предрага Којовића, Нермина Никшића, Аиде Баручије, Саше Магазиновића, Наде Младине, Зукана Хелеза, Мирјане Маринковић Лепић и Дамира Арнаута, којом траже да Представнички дом тражи од Савјета министара да у року од 60 дана припреми и достави на разматрање и усвајање План санирања економских штета узрокованих пандемијом ковида 19 и опоравка привреде у БиХ за период 2021. до 2025. године.

Приједлог закона о измјени Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/, по хитном поступку, данас није добио подршку посланика, те ће бити упућен на накнадно усаглашавање, као и Приједлога закон о допуни Закона о финансирању институција БиХ, односно финансирање избора када је на снази привремено финансирање.

Посланици нису подржали да се о Приједлогу закона о измјенама Изборног закона БиХ расправаља по хитном поступку, па ће изјашњавање о процедури бити упућено на усаглашавање.

У другом кругу гласања прихваћен је Приједлог закона о измјени и допунама Закона о Савјету министара БиХ, чији су предлагачи посланици Наше странке Мирјана Маринковић Лепић и Аида Баручија.

Годишњи извјештај Централне банке БиХ за 2020. годину данас није добио подршку посланика.

Посланици су подржали иницијативу посланика из Клуба СДА којом предлажу да Министарство одбране у Савјету министара за Представнички дом сачини извјештај о условима рада припадника Оружаних снага БиХ.

На данашњој сједници усвојена је и иницијатива посланика Аиде Баручије, Бранислава Бореновића, Џенана Ђонлагића, Едите Ђапо, Јасмина Емрића, Мирјане Маринковић Лепић, Саше Магазиновића и Шемсудина Мехмедовића којом траже да Ударна група за борбу против трговине људима и организоване илегалне миграције достави парламенту БиХ извјештај о раду за период од 2018 до 2020. године.

Посланици су данас подржали модификовану ницијативу Предрага Којовића, Мирјане Маринковић Лепић, Аиде Баручије и Дамира Арнаута којом траже да се Савјету министара предложи да у року од 180 дана формира централни набавни орган ради оптимизације процеса јавних набавки, постизања уштеда и повећања степена одговорности у трошењу буџетског новца у институцијама БиХ.

Данас није усвојен извјештај о издатим исправама и одбијеним захтјевима за издавање исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2018. годину јер није било потребне већине из Федерације БиХ /ФБиХ/, док је извјештај о реализацији издатих исправа за спољнотрговински промет оружја, војне опреме и робе посебне намјене за 2018. годину усвојен.

(Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар