Nisu usvojene izmjene Zakona o javnim nabavkama

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, koji podrazumijeva usklađivanje ove oblasti sa pravnom tekovinom EU jer nije dobio podršku poslanika iz Republike Srpske, te je upućen na naknadno usaglašavanje.

Bosna i Hercegovina 25.05.2021 | 19:25
Nisu usvojene izmjene Zakona o javnim nabavkama

Poslanici iz Republike Srpske danas nisu podržali ni Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, zbog čega ovaj zakonski prijedlog nije prošao.

Predlagač je bio poslanik SDA Denis Zvizdić, koji je u obrazloženju naveo da je cilj da se proširi opseg inkriminišućeg govora mržnje na nivou cijele BiH na način da to ne bude samo nacionalna, rasna i vjerska mržnja, nego i svaki drugi oblik usmjeren prema pojedincu ili pripadniku grupe.

Nakon drugog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije ovog doma parlamentarna procedura je obustavljena za Prijedlog zakona o Visokom tužilačkom savjetu BiH, Prijedlog zakona o Visokom sudskom savjetu BiH, kao i za Prijedlog zakona o Kancelariji disciplinskog tužioca BiH. Predlagači su bili poslanici iz Kluba DF-a.

Danas je usvojen izvještaj Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnog teksta Zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Podršku poslanika dobio je prijedlog poslanika SDS-a Dragana Mektića, koji predlaže inicijativu za dopunu dnevnog reda prošle sjednice ovog doma, a kojom traži da se Savjet ministara zaduži da u roku od sedam dana Predstavničkom domu dostavi Program reformi odbrane za 2019. i 2020. godinu, koji je usvojen od nadležne komisije, te dokument NATO-a, isti koji je aprila ove godine dostavljen Misiji BiH u Briselu.

Poslanici su podržali prijedlog zaključka poslanika Jasmina Emrića povodom rasprave o interpelaciji poslanika Predraga Kojovića, Nermina Nikšića, Aide Baručije, Saše Magazinovića, Nade Mladine, Zukana Heleza, Mirjane Marinković Lepić i Damira Arnauta, kojom traže da Predstavnički dom traži od Savjeta ministara da u roku od 60 dana pripremi i dostavi na razmatranje i usvajanje Plan saniranja ekonomskih šteta uzrokovanih pandemijom kovida 19 i oporavka privrede u BiH za period 2021. do 2025. godine.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/, po hitnom postupku, danas nije dobio podršku poslanika, te će biti upućen na naknadno usaglašavanje, kao i Prijedloga zakon o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, odnosno finansiranje izbora kada je na snazi privremeno finansiranje.

Poslanici nisu podržali da se o Prijedlogu zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH raspravalja po hitnom postupku, pa će izjašnjavanje o proceduri biti upućeno na usaglašavanje.

U drugom krugu glasanja prihvaćen je Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o Savjetu ministara BiH, čiji su predlagači poslanici Naše stranke Mirjana Marinković Lepić i Aida Baručija.

Godišnji izvještaj Centralne banke BiH za 2020. godinu danas nije dobio podršku poslanika.

Poslanici su podržali inicijativu poslanika iz Kluba SDA kojom predlažu da Ministarstvo odbrane u Savjetu ministara za Predstavnički dom sačini izvještaj o uslovima rada pripadnika Oružanih snaga BiH.

Na današnjoj sjednici usvojena je i inicijativa poslanika Aide Baručije, Branislava Borenovića, DŽenana Đonlagića, Edite Đapo, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković Lepić, Saše Magazinovića i Šemsudina Mehmedovića kojom traže da Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne migracije dostavi parlamentu BiH izvještaj o radu za period od 2018 do 2020. godine.

Poslanici su danas podržali modifikovanu nicijativu Predraga Kojovića, Mirjane Marinković Lepić, Aide Baručije i Damira Arnauta kojom traže da se Savjetu ministara predloži da u roku od 180 dana formira centralni nabavni organ radi optimizacije procesa javnih nabavki, postizanja ušteda i povećanja stepena odgovornosti u trošenju budžetskog novca u institucijama BiH.

Danas nije usvojen izvještaj o izdatim ispravama i odbijenim zahtjevima za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu jer nije bilo potrebne većine iz Federacije BiH /FBiH/, dok je izvještaj o realizaciji izdatih isprava za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme i robe posebne namjene za 2018. godinu usvojen.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar